Skip to content

На Дніпропетровщині виявили 2 тисячі ВІЛ-інфікованих

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

 Це офіційні статистичні дані за 9 місяців 2016 року. Всього  в області — 26 тисяч хворих з подібною проблемою. Щоправда, за 5 років їх кількість зменшилась на 15%. Фахівці пояснюють таку тенденцію активними заходами профілактики, особливо серед молоді.  Та,  незважаючи на позитив, Дніпропетровська область залишається одним з лідерів серед регіонів за цим показником.  

Завідуюча відділенням особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» Галина   Шамичкова закликає дніпрян бережно ставитися до свого здоров’я та нагадує,  що 75% випадків зараження вірусом імунодефіциту людини доводиться на два основних джерела — нерозбірливі статеві стосунки і вживання наркотиків.

%d1%88%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b01

Починаючи з 1988 року, 1 грудня громадськість планети відзначає Всесвітній День боротьби зі СНІДом. Він став  став одним із найбільш визнаних міжнародних днів здоров’я і важливою можливістю для підвищення рівня обізнаності про це захворювання і його профілактику.  З 2004 року в результаті реалізації програми Глобального фонду «Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні» втричі вдалося скоротити темпи росту цього захворювання.

— Хвороба СНІД викликається ВІЛ — вірусом імунодефіциту людини, — говорить Галина Шамичкова. -. Інфікованих людей називають ВІЛ-позитивні. Проте лише кінцева стадія хвороби називається СНІД. Дуже важливо знати, як передається хвороба і, як від неї  захиститися. Є чітко визначені лікарями шляхи передачі.

  1. ВІЛ може передатися при незахищеному статевому контакті, якщо один із партнерів є носієм. Тому необхідно захищатися і правильно користуватися  презервативами.
  2. ВІЛ може передаватися через кров: переливання зараженої крові, використання брудних шприців під час прийому наркотиків, брудні голки при пірсингу, татуювання, використання забруднених, лез, манікюрних ножиць. Тому  вкрай важливо використовувати одноразові голки та леза, стерильний інструмент  для пірсингу , татуажу та манікюру.
  3. ВІЛ може передаватися від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або годування груддю. Якщо ВІЛ-позитивна матір вирішить народити дитину, лікар зможе надати інформацію про те, яке лікування існує на сьогоднішній день, що знижує ризик зараження дитини.

Не можна заразитися ВІЧ:

— через рукостискання, обійми, поцілунки, піт, слину, сльози, кашель і чхання;

—  від комах (комарів, кліщів, блощиць) і домашніх тварин;

— при спільному користуванні фонтанчиком для води, посудом, туалетом, душем, басейном, верхнім одягом, натільною та постільною білизною, продуктами харчування, спортивним знаряддям, телефоном, комп’ютером;

— унаслідок контактів у громадському транспорті, через монети та паперові гроші.

10x15_dsc_1174

Лікар-епідеміолог ДУ «Дніпропетровський   ОЛЦ МОЗ України» В.Г.Кий-Кокарєва нагадує, що ВІЛ — це вірус, який розвивається та розмножується в організмі людини і призводить до повної втрати його захисних механізмів та розвитку СНІДу.  Носії ВІЛ упродовж тривалого часу можуть почуватися здоровими, хоча відразу після інфікування спостерігаються ознаки, що нагадують застуду (підвищення температури, втомлюваність, збільшення лімфатичних вузлів на шиї, тощо). Потім настає період, коли вірус себе не проявляє.

— У продовж  цього часу інфікована людина не підозрює, що в неї ВІЛ-інфекція, — говорить фахівець — З часом вірус  все більше руйнує імунну систему, і людина захворює на СНІД.          Проміжок часу між інфікуванням і захворюванням у кожної людини різний — від декількох місяців до 10 і більше  років. Що відбувається далі? Організм людини втрачає здатність опиратися різним інфекціям. Прояви СНІДу дуже різноманітні, так звані СНІД-асоційовані хвороби, оскільки на цій стадії будь-яка, навіть банальна, інфекція не пригнічується імунною системою організму людини. Унаслідок цього людина помирає не від СНІДу, а від таких супутніх хвороб, як запалення легенів, органів травлення, головного мозку, туберкульозу, утворення злоякісних пухлин шкіри і судин, яким не може протистояти.

Фахівці звертають увагу на те, що Тест — єдина можливість виявити чи заражена ВІЛ людина чи ні. Він допомагає виявити ВІЛ за декілька років до того як розів’ється хвороба і здійснюється через  аналіз крові. В Україні створені центри анонімної та безкоштовної консультації, де є можливість пройти тест. Знання про наявність хвороби дає можливість своєчасно почати адекватне лікування та попередити  розвиток і прогресування хвороби. Ефективність лікування полягає в тому, що зменшується кількість вірусу в крові. Таким чином, можна жити з вірусом і жити звичайним життям.

— Проте, важливо не забувати про заходи безпеки, про які вже йшла мова, — наголошує Галина Шамичкова. — ВІЛ/СНІД може загрожувати всім, тому кожна людина повинна дбати про своє здоров’я, жити за законами моралі, мати міцну сім’ю, вести здоровий спосіб життя.

Юлія Бабенко.

 

 

 

 

Категория: Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: