Skip to content

Сокіл — сапсан повернувся до Дніпрянщини

Игорь Суховой

Игорь Суховой

duck-hawk-3Голова місцевого осередку товариства охорони птахів Петро Чегорка повідомив про цю орнітологічну сенсацію. Рідкісний птах з родини соколів спокійно гуляв вздовж Булахівського лиману.

Цей факт зафіксував фотограф дикої природи В’ячеслав Кайстро:

— Це був молодий птах.  Це означає, що він народився поблизу. Юні соколи далеко не відлітають від батьківського гнізда. Я давно і пристрасно знімаю світ птахів. На жаль, він дуже вразливий. Така зустріч — велика радість для нормальної людини. Проте в Україні ще має бути багато змін у збереженні природи, насамперед , у нашому менталітеті. Одні види хижих птахів повертаються, а інші стають вразливими. Колись найменший з наших соколів спокійно гніздився у садах і  парках. Тепер він цього не робить.

Петро Чегорка підтримує орнітолога – аматора. Він окреслює головні проблеми охорони дикої природи:

— Хижі птахи завжди були на вершині харчового ланцюга. Тому вони найбільше постраждали від хімічної обробки ланів. Нині побільшало фактів відстрілу цих пам’ятників природи браконьєрами. Поки що боротьба з озброєними невігласами триває лише на словах. Я хочу навести приклад іншого ставлення. У добре відомому дніпрянам Рибальському кар’єрі наше товариство зафіксувало десятки видів різних птахів. На кошти німецької фірми, яка працює у регіоні, обладнали там шпаківні, забезпечили безпечні місце для птахів. Нині наше товариство нарахувало там 66 видів.

Колись сапсана в області можна було бачити тільки взимку під час міграції.  Його поверненню щиро радіє Пол Бредбієр. Англієць знайшов другу батьківщину в Україні, осів і одружився у Дніпрі, але ще одну велику пристрасть  не полишив:

— Я спостерігаю за птахами 47 років. Колись хобі перетворилося на справу життя. У Британії Королівське товариство захисту птахів і спостереження за ними нараховує мільйон членів, в Україні – трохи більше двох тисяч. Ви вже втратили багато видів, які були окрасою вашого степу… Не можу сказати, що покарання в Англії за знищення птахів страшні. Але вони точно існують не на папері: штрафи значні, можуть і посадити на кілька місяців. Та головне покарання – суспільна зневага до таких варварів.

Ігор Суховийсокол

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: