Skip to content

У Дніпрі вперше відкрилася виставка робіт Ніни Турчин, присвячена 25-й річниці незалежності України

Марианна Стец

Марианна Стец

1У художньому музеї відкрилася виставка робіт майстра Петриківського розпису Ніни Турчин з нагоди 75-річчя від дня її народження та 25-ї річниці незалежності України

Ніна Турчин — заслужений майстер народної творчості України (2007 р.) та член Національної спілки художників України (1980 р.). Народилась 13 серпня 1941 року в селі Петриківка Дніпропетровської області. Закінчила дитячу художню школу імені Т. А. Пати. Працювала на фабриці «Петриківський розпис», в Експериментальному цеху петриківського розпису художньо-виробничого комбінату, а також у Центрі народного мистецтва. Бере участь в обласних, республіканських та міжнародних виставках. Роботи художниці зберігаються в музеях і приватних збірках України та за кордоном.

На експозиції представлені твори з фондів Дніпропетровського художнього музею та власної колекції автора. Тут можна побачити співаючих зозулю, півня і лелеку, панно з букетів, що символізують мир на землі, колоски пшениці та гілочки калини. У роботах Ніни Турчин переважають теплі, сонячні кольори. В основі барвистих візерунків Петріківського розпису лежить безмежна любов автора до рідного краю.

Художниця з дитинства обожнює малювати. Творчістю займається з 1958 року.

— Коли я пішла в перший клас, батько подарував мені кольорові олівці, — пригадує вона. — З тих пір відчула себе художником. Адже більше ні у кого з моїх однокласників тоді не було таких олівців …

Працює Ніна Турчин за власними ескізами та за своїми ідеями. Надихають художницю природа, сонце і дитячий сміх. Перед тим, як почати роботу над черговим твором, майстриня ретельно продумує композицію і колірну гамму майбутньої картини. Адже, на думку художниці, тільки робота, в яку ти вкладаєш душу, привабить увагу глядача.

Виставка працюватиме до 11 вересня.

Маріанна Стець

Категория: Новости Культуры Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: