Про правила, які допоможуть уникнути захворювань, які передаються з допомогою води розповів головний лікар обласного центра здоров’я Юрій Корягін.
— З початком літнього сезону збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода, — наголосив він. – А це: вірусний гепатит А, дизентерія, холера, гострі кишкові інфекції, лептоспіроз. Хвороботворні мікроби здатні протягом місяця і навіть більше жити і розмножуватися у воді. Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил.
- Воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел.
- Не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних потреб.
- При заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води.
- Не пити воду з випадкових та неперевірених водо джерел.
- Купатися тільки в спеціально відведених місцях.
- Не купатися в непроточних водоймах, у несанкціонованих місцях, не заковтувати воду під час купання.
- Мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом.
- Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.
- Овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом.
- Не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів.
- Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Увага! Для знешкодження вірусів воду бажано кип’ятити не менше 15 хвилин.
Юлія Бабенко, фото автора.