Skip to content

У 1300 сімейних лікарів Дніпропетровщини сьогодні професійне свято

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

vrachБагато років поспіль 19 травня цей день відзначають і їх колеги з усього світу. І це, за словами головного позаштатного спеціаліста департаменту охорони здоров’я ОДА Надії Пучкової, надзвичайно гарна традиція.

— Близько 30 років тому  почала активно розвиватися сімейна медицина, — зазначила вона. — У всьому світі прийшли до висновку: це найкращий, найдешевший, найзручніший та найефективніший шлях. Сімейний лікар – спеціаліст, який знається на хворобах дорослих та малих, порадник та практично член родини. Він поставить діагноз, випише необхідні препарати, за необхідності – направить до конкретного вузького спеціаліста. Не відстає в цьому плані й Дніпропетровщина — 83% мешканців області у разі потреби звертаються до сімейного лікаря і за порадою, і за допомогою.

Зараз, за словами Надії Пучкової в нашій області працює 411 амбулаторій сімейної медицини.

Здоров’ям мешканців області опікується понад 1300 сімейних лікарів. Це – спеціалісти широкого профілю.

Вони знають історію хвороби всієї родини, наглядають за кожним членом сім’ї – від найменшого до найстаршого, займаються профілактикою захворювань, спрямовують до вузьких спеціалістів. 80% міського та 93% сільського населення області користуються послугами сімейних лікарів.

Голова науково-практичної асоціації сімейної медицини Дніпропетровської області, професор Неонілла Чухрієнко наголошує:

Кожен житель повинен мати сімейного лікаря, який широко орієнтується в його проблемах. Який супроводжує пацієнта все життя, з огляду на його медичні і соціальні особливості.
За майже два десятки років Дніпропетровська медакадемія виховала понад 2 тисячі таких спеціалістів.

Ольга Кардаш.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: