На Дніпропетровщині зафіксували черговий летальний випадок ботулізму. Як повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби області, у Дніпровському районі від небезпечного захворювання помер чоловік 1988 року народження, пише «Наше місто».
За даними фахівців, постраждалий вживав непатрану сушену рибу (карась) домашнього виготовлення, якою його пригостив знайомий. Після появи симптомів отруєння чоловіка госпіталізували до міської клінічної лікарні №4 з діагнозом «ботулізм, важкий перебіг». Йому одразу ввели протиботулінічну сироватку, однак, попри лікування, пацієнт помер через кілька днів.
Залишки риби та кров постраждалого направили до лабораторії особливо небезпечних інфекцій. Експерти виявили у зразках ДНК Clostridium botulinum — збудника ботулізму.
Протягом поточного року в області зареєстровано вже чотири випадки ботулізму, від яких постраждали дев’ятеро людей, серед них — троє дітей. Двоє дорослих померли. У більшості випадків причиною отруєнь стало споживання непатраної сушеної риби або м’ясної продукції домашнього приготування.

Для порівняння, у 2024 році на Дніпропетровщині зафіксували шість випадків ботулізму, всі вони були пов’язані з рибною продукцією домашнього чи невідомого походження.
Що потрібно знати про ботулізм
Ботулізм — це важке харчове отруєння, спричинене токсином, який уражає нервову систему. Летальність від нього сягає 20%.
Збудники ботулізму поширені у природі й можуть потрапляти до продуктів через ґрунт або кишечник тварин і риб. Особливо небезпечні консерви, копченості, солена чи в’ялена продукція домашнього виробництва, оскільки токсин не руйнується при звичайному кип’ятінні та не змінює смаку чи запаху їжі.
Як уникнути зараження
Фахівці Держпродспоживслужби закликають дотримуватися правил безпеки:
- не купувати рибу, м’ясо чи консерви домашнього виготовлення на стихійних ринках;
- не споживати продукти сумнівної якості або з пошкодженою упаковкою;
- ретельно мити продукти перед консервуванням і дотримуватися температурного режиму стерилізації;
- перед вживанням домашні консерви необхідно кип’ятити не менше 30 хвилин.
При перших симптомах — погіршенні зору, сухості у роті, розладах ковтання — потрібно негайно звернутися до лікаря. Від швидкості звернення залежить шанс на одужання, адже ботулізм розвивається стрімко і без своєчасного лікування може закінчитися смертю.

Читайте також: В Україні планують запровадити новий календар щеплень: які головні зміни.
Раніше ми писали: Запис до лікаря без черг та доступ до ключових медичних послуг: у додатку «єДніпро» з’явилися нові функції.
Опора для пацієнтів і лікарів: як медсестри Дніпра тримають оборону на медичному фронті.
Що робити у випадку, якщо підозрюєте у дитини кір.
У Дніпрі жінка захворіла на ботулізм, поївши домашнього сала.
Фото: Головне управління Держпродспоживслужби області; з відкритих джерел.
Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра
Позначки: Дніпро, Дніпропетровська область, Здоров'я



