
У Дніпропетровській області у 2025 році зареєстровано перші випадки захворювання на ботулізм, один з яких – летальний. Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, пише «Наше місто».
До Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області 18 березня 2025 року надійшли два екстрені повідомлення про випадки ботулізму. Захворіла сімейна пара 1964 року народження, мешканці Дніпра, які вживали сушену непатрану річкову рибу домашнього приготування.
Жінка у важкому стані госпіталізували до реанімаційного відділення міської лікарні 16 березня, де перебуває на інтенсивній терапії. Чоловік звернувся по медичну допомогу 17 березня і також був госпіталізований до реанімації, проте наступного ранку, 18 березня, помер. В обох пацієнтів підтверджено діагноз ботулізму.
За результатами санітарно-мікробіологічних досліджень, проведених Дніпропетровським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України, у залишках в’яленої риби, яку вживали потерпілі, виявлено ДНК Clostridium botulinum і гени нейротоксину.
Довідка
Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків, дуже небезпечне і у багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.
Від людини до людини інфекція не передається. Хвора людина може становити небезпеку лише через виділення у довкілля бактерій ботулізму з фекаліями.
Причиною ботулізму можуть бути продукти домашнього приготування/консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення. Така риба стає небезпечною для споживання, оскільки:
- не проходить термічну обробку, а ботулотоксин (його вегетативна форма) гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хв при t +80ºC, а спори не гинуть при кип’ятінні протягом 5 годин;
- може бути заражена у природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул, що є природним анаеробним середовищем (без кисню);
- соління відбувається вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
- присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей, але може утворюватися в бомбажних (здутих) консервах, деформованих банках;
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають за 12-24 год після споживання зараженої продукції. Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб.
Симптоми ботулізму: підвищена температура, сухість у роті, ускладнення ковтання, невиразність мови, двоїння в очах, помутніння та опущення повік, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання, пронос, здуття живота і закреп, ураження м’язів.

Раніше ми писали, що медики Дніпра закликають відмовитись від покупок на стихійних ринках.
Також ми писали, лікарка з Дніпра пояснила, чому категорично не варто купувати їжу в місцях стихійної торгівлі.
«Наше місто» повідомляло, як дніпрянам уберегти себе від ботулізму.