
Масниця – це давнє слов’янське свято, яке символізує прощання з зимою та зустріч весни. Протягом тижня люди беруть участь у гуляннях, іграх та насолоджуються традиційними стравами. Коли починається Масниця у 2025 році – читайте в матеріалі «Наше місто».
Так як це свято прив’язане до святкування Великодня та Великого посту, дата яких змінюється, то і Сиропусний тиждень припадає щороку на різні дні. 2025 року це буде від 24 лютого до 2 березня.
Що роблять на Масницю: святкування за днями
- понеділок — зустрічаються, катаються на санках із крижаних гірок (чим далі заїдуть сані, тим більшим буде урожай);
- вівторок — загравання, формуються пари з молодих людей, проводяться веселі ігри;
- середа — ласощі, святкові столи ломляться від смачних наїдків, зазвичай це вареники з маслом (звідси і назва свята), сири, млинці з різною начинкою;
- четвер — гучні банкети з гуляннями до самого ранку;
- п’ятниця — так звані “тещині вечірки”, зять обов’язково повинен запросити тещу до себе в гості;
- субота — посиденьки зовиці, коли невістки запрошують у гості свою свекруху;
- неділя — прощення, це день коли в храмах проводять особливу службу, священники і віряни просять прощення один в одного.
Що не можна робити на Масницю
Цього тижня, за традицією, було заведено утримуватися від прядіння, оскільки вважалося, що міль може знищити як саму пряжу, так і вироби з неї. Також не рекомендувалося заготовлювати м’ясо та сир, оскільки існувало повір’я, що ці продукти швидко зіпсуються.
Як і під час будь-якого великого свята, Масниця була часом, коли люди прагнули уникати сварок та конфліктів. Натомість, було прийнято просити вибачення за свої помилки та прощати образи, завдані рідним та друзям.

Раніше ми писали, Масляна, Колодій, Сиропуст: як раніше відзначали в Україні і що готували.
Також писали, ТОП-5 рецептів млинців, від яких потечуть слинки.