
Щорічна обрізка рослин є запорукою їх здоров’я та довголіття. Краще проводити невелику обрізку щороку, ніж сильну, але рідко. Оптимально видаляти не більше третини гілок за один раз, віддаючи перевагу старим гілкам. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на ТСН.
Обрізати дерева можна протягом усього року. Але потрібно знати саме які культури та для чого в ту чи іншу пору року.
Пізньою зимою та ранньою весною. На початку березня починають обрізати молоді зерняткові дерева — яблуні та груші. У квітні обрізають більшість інших молодих кісточкових плодових дерев — абрикос, черешню, вишню.
Пізньою весною — на початку літа, (травень-червень) обрізають старі дерева. Їх обрізають під час або після цвітіння, що дозволить обмежити розміри крони та послабити процеси подальшого росту пагонів.
Для тих культур, які рано плодоносять, наприклад, абрикос, щоб не втратити врожай через весняні заморозки обрізку можна проводити літом. Завдяки цьому в наступному році цвітіння наступить пізніше, і врожай, у випадку морозів, буде врятованим.
Восени проводиться санітарна обрізка дерев. Така обрізка покращує обмінні процеси рослини, знижує рівень травматизму. Восени також обрізають кущі.
Коли та як проводити обрізання дерев
Весняне обрізання дерева можна починати в кінці лютого, на початку березня. Це коли дерево ще спить, нічого нового ще не виросло, тим більше зацвіло, але вже не так холодно. У будь-якому разі потрібно встигнути до того часу, коли дерево почне формувати бруньки.
Орієнтуватися потрібно по температурі на вулиці. Рекомендується проводити обрізання, коли температура буде плюсовою. Можна обрізати та при нижчій температурі, але не нижче мінус 5 градусів. Якщо наступного дня чи тижня очікуються морози, краще відкласти обрізку до плюсової температури.

Раніше ми писали, у селі біля Дніпра бобри нищать дерева та лякають місцевих мешканців.
Також ми писали, Дніпро у січні вражає бруньками та молодим листям на деревах.