За східним календарем 2025-й – це рік Зеленої Дерев’яної Змії. Якими стравами краще улестити вибагливу рептилію, щоб наступний рік був успішним? Дніпряни вже розшукали чимало оригінальних рецептів та поділилися ними з журналісткою «Нашого міста».
Що можна приготувати, а про що краще забути?
Змія уособлює мудрість, витонченість і силу. Вона не терпить безладу й посередності, тому святковий стіл має відповідати її високим стандартам. Святкове меню на Новий рік-2025 повинне підкреслювати елегантність, легкість і любов до корисних продуктів, особливо овочів та зелені – наприклад, руколи, шпинату чи петрушки. Саме ці інгредієнти мають бути у закусках, салатах та основних стравах. У меню можна також включити продукти, які символізують достаток і процвітання. Наприклад, горіхи та злаки. Змії уособлюють гармонію, тому якщо хочете запросити у свій дім удачу та добробут, не ігноруйте ці поради.
У той самий час недоречно готувати жирні, складні страви, або страви, приготовані з напівфабрикатів. Також варто уникати консервованих або заморожених продуктів, оскільки Змії надають перевагу свіжим овочам, які символізують природність та гармонію. Також не слід зловживати алкоголем або додавати багато гострих спецій. Змія не схвалить страви, які важко перетравити, наприклад бобові, десерти з масляним кремом, жирне м’ясо чи рибу. М’ясна і ковбасна нарізка також не відповідає вимогам Змії, оскільки такі вироби часто містять консерванти та інші добавки. Якщо хочеться м’ясних закусок, краще обрати дієтичну індичку або курку.
Салат з тунцем та пекінською капустою “Зміїне око”
Вікторія Кокошко, медична представниця фармацевтичної компанії з Дніпра має чудову ідею для новорічного столу. В салаті «Зміїне око» відмінно поєднуються кислий, гострий і нейтральні смаки.
Інгредієнти на 6 порцій:
1/2 пекінської капусти;
1- 2 стиглих ківі;
1 червона салатна цибуля,
1 баночка тунця;
Крекери, кріп, майонез, сіль.
— Половину головки капусти розбираємо на листя, найгарніше залишаємо для подачі, — розповідає пані Вікторія. — Інші листочки ретельно промиваємо, обсушуємо, як і гілочки кропу. Видаляємо тверді частинки, м’ які дрібно шинкуємо. Додаємо червону цибулю, трохи солимо і заправляємо майонезом. Викладаємо листя на блюдо, на них — порцію салату. Після цього ківі очищуємо, нарізаємо слайсами, це будуть “оченята”, решту — дрібно ріжимо. Тунець подрібнюємо, використовуємо м’ якоть, без зайвої рідини. Викладаємо на салат, смужками: крекер, тунець, ківі. В центр кожної заготовки — слайс ківі. Прикрашаємо кропом.
Курка з грушею, виноградом та кукурудзою
Дніпровська кометологиня Олена Нікутіна планує зробити у новорічну ніч страву, яка точно має сподобатися примхливій Змії. Це курячі гомілки, запечені в медово – гірчичному соусі з грушею, виноградом та кукурудзою.
Інгредієнти на 3 порції:
6 шт. курячих гомілок + 1 чайна ложка солі для варіння;
150 г винограду, краще за все кишмиш;
3 груші;
1 качан свіжої кукурудзи або 1 банка консервованої;
Кунжут для посипки.
Маринад:
2 чайні ложки меду;
ст. л. соєвого соусу;
ст. л. гірчиці лимонної або медової.
— М’ясо миємо, зачищаємо, заливаємо водою так, щоб покрило, і додаємо сіль, — ділиться рецептом пані Олена. — Варимо приблизно 20 хвилин після закипання. Бульйон не виливаємо, на ньому можна приготувати смачну кашу або щось з перших страв. Якщо є свіжа кукурудза – варимо її 20-25 хвилин, а потім ріжемо на шматочки. З консервованою все простіше – просто достаємо її з банки. Поки вариться м’ясо, готуємо маринад. З’єднуємо мед (рідкий або розтопити густий), соєвий соус, гірчицю, сіль, цикорій та олію. Все перемішуємо. М’ясо занурюємо в маринад, викладаємо на деко, застелене пергаментом, або рукавом для запікання. Потім те саме робимо з фруктами і кукурудзою, занурюємо їх в маринад і викладаємо між гомілками. Зверху поливаємо маринадом, який залишився і посипаємо кунжутом. Ставимо деко в холодну духовку, виставляємо температуру 200°С. Запікаємо на рівні нижче середнього протягом 30-35 хв. М’ясо має зверху зарум’янитися, а весь маринад википіти.
Пиріг з грушею, сиром камамбер і горіхами
Дніпровська пенсіонерка Ольга Бочарнікова дуже любить готувати різноманітну випічку. Цей її рецепт підходить до новорічного столу-2025 на сто відсотків, бо в ньому є фрукти та горіхи. До того ж пиріг виходить легким і не обтяжливим – те, що треба для новорічної ночі.
Інгредієнти на 2 порції:
1 лист листкового тіста;
1 груша;
за смаком горіхи (фундук, кешью);
2 ч. л. меду за смаком;
Камамбер.
— Дістаньте один лист листкового тіста і поставте розморожуватись, — радить пані Ольга. – Якщо гостей очікується багато, беріть 3-4 листи і у стільки ж разів більше всіх інгредієнтів. Приблизно через годину потрібно розкатати тісто качалкою, щоб вийшов прямокутник. Робимо бортики по краях, щоб виглядало гарно. Для цього ножиком проводимо легенько по периметру. Далі нарізаємо тоненько грушу, камамбер, викладаємо на тісто. Додаємо горіхи (можна брати фундук, кеш’ю, грецькі горіхи) і поливаємо медом. Замість горіхів можна додати мигдальні пластівці. Ставимо у духовку на 180 градусів на 20 хвилин і — готово. Поєднанням печеної груші і сира камамбер є дуже цікавим!
Японський салат із огірків «Суномоно»
Дніпровська маркетолог Олеся Сосна два роки тому евакуювалася до Японії. Там дівчина навчилася готувати чимало екзотичних на смак українців страв. Одна з них — салат із огірків «Суномоно», яким можна прикрасити новорічне меню і в нашій країні.
— Японський салат із огірків «Суномоно» готують із місцевих японських сортів цього овочу, — зазначає Олеся. – Але можна взяти будь-які огірки – аби вони були довгі, гладкі та не мали багато насіння. Огірки для салату нарізають дуже тонкими пластинками впоперек плода. Потім треба змішати їх з 1 ст. л. солі та перемішати. Сіль повинна «витягнути» частину вологи, щоб салат з огірків був хрустким. Через 5-10 хв кожну скибочку треба злегка віджати пальцями від рідини. Якщо багато солі вас не влаштовує, перед віджиманням можна швидко промити скибочки проточною водою. Приготувати салатну заправку можна у звичайній чашці. Змішайте 50 мл рисового оцту, 1 ст.л. коричневого цукру, 1 ст.л. світлого соєвого соусу. Після цього заправка готова. Тепер треба розкласти огірки у невеликі салатниці чи піали. Полити заправкою та посипати насінням білого кунжуту. Виходить дуже вдалий гарнір до риби, а також курки-гриль. Як додаткові інгредієнти можна використовувати морську капусту, солодку фіолетову цибулю, перо зеленої цибулі або тонко нарізаний імбир.
Фото автора та з відкритих джерел.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, як організоване харчування у дитячих садочках Дніпра.
Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Тема дня
Позначки: Головне, Дніпро, Новий рік, Новини Дніпра, Рецепти