Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Без квасолі та гороху не обходиться: як організоване харчування у дитячих садочках Дніпра

Великим викликом, з яким стикнулися освітяни під час впровадження продовженого дня у дитячих комунальних садочках Дніпра, стала організація харчування. Зараз у всіх садочках, де малюки знаходяться по 7 годин, їм забезпечується харчування один раз на день за кейтринговою системою. Це означає, що їжа не готується безпосередньо у садочках, а привозиться туди вже готовою у спеціальних боксах. Зараз 59% вартості харчування у садочках сплачується з міського бюджету, а 41% – батьками.

– Їжею дитячі садочки забезпечують два постачальники – «Контракт Продрезерв 5» та «Олімпіус Консалт», – розповідає Олена Яковенко, заступниця начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради.  – Сьогодні суттєвих зауважень до них немає.  Страви привозять вранці, тож якщо дітей до садочка прийшло більше, ніж замовляли напередодні, є час дозамовити порції. Розігрівати їх працівники кухні починають після 11.00. Щодо меню для дитячих садочків, зараз постачальники готують за вимогами, які затверджені Міністерства охорони здоров’я України ще до війни. Це осіннє-зимове меню.

Але щодо весняно-літнього меню, його поки немає – освітяни чекають, яким саме воно буде. Харчування у КЗДО № 86 «Золотий  півник» забезпечує компанія «Олімпіус Консалт». Те, чим годують дітей, перевіряють не тільки співробітники садочку, а й час від часу батьки. Їжа доставляється у гастроємностях, перед подачею обов’язково підігрівається. У шкільному меню значну частину займають бобові. Багато батьків у соцмережах скаржаться на те, що діти не хочуть це їсти. А що у садочках?

– В нас теж є страви з квасолі та гороху – декілька разів на тиждень, – не приховує Вікторія Шулежко, директорка КЗДО №86. – Діти знайомляться з ними, потроху вживають. Більшість з них вдома таке не їсть, тому ця їжа є для них незвичною. Але ж в основі меню – принцип здорового харчування. Немає нічого смаженого, ніяких сосисок. Перекуси ми не вітаємо, бо тоді діти будуть погано обідати. Але повноцінний сніданок вдома має бути.

Роздивляюсь меню і бачу чимало цікавого. Наприклад, мафіни з овочами та твердим сиром, рибні палички, солодкий плов з родзинками, курячі нагетси, зрази картопляні з курячим м’ясом «Човники». Хліб – тільки цільнозерновий, на десерт – компот чи кисіль, пудинги,  фрукти.

– На ура йде гороховий або квасолевий суп-пюре та борщ, – зазначає Ганна Кравець, відповідальна за видачу їжі.  –  А коли консервований горошок є у салаті з капустою, дітки зазвичай вибирають саме його.

Фото Володимира Федорищева.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, куди батька звертатись зі скаргами та пропозиціями щодо організації харчування.

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Освіта, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: