Site icon Наше Місто

Як правильно харчуватися під час різдвяних та новорічних свят: поради лікарки з Дніпра

Правильне харчування під час свят

Різдвяні та новорічні свята — це час зустрічей з друзями, родинних посиденьок і смачних страв. Однак, багато хто з нас стикається з проблемою перевантаження організму під час бенкетів. Як правильно харчуватися, щоб свята пройшли без шкоди для здоров’я та як не переборщити з алкоголем, журналістам “Наше місто” розповіла Аліна Едуардівна, сімейна лікарка з Дніпра. 

Їжте повільно та контролюйте розмір порції

Свято — це можливість скуштувати різноманітну їжу, але важливо зберігати баланс. Включайте у меню не тільки традиційні страви, але й корисні варіанти: салати з овочів, рибу, запечену птицю, тушковані овочі.

Аліна Едуардівна, сімейна лікарка з Дніпра.

– Перша порада – їсти потрібно повільно, насолоджуйтесь їжею, щоб уникнути переїдання, – сказала Аліна Едуардівна. – Тому що є люди, які протягом дня навмисно майже нічого не їдять, а ввечері о 23-й годині сідають за стіл і споживають все підряд. Підкреслюю, що необхідно їсти і протягом дня також. 

Лікарі наголошують, що пропуск основних прийомів їжі може призвести до того, що ви будете вживати велику кількість страв за святковим столом, що може перевантажити шлунок і травну систему.

– Необхідно їсти невеликими порціями, обираючи лише те, що дійсно хочете спробувати, – додала пані Аліна. – Коли ми бачимо перед собою велику кількість страв, хочеться їсти все і одразу. Особливо, якщо ми дуже довго до цього готувалися. У період свят люди думають, що можна собі дозволити все. Але, якщо хочеться з’їсти навіть салат з майонезом, потрібно розуміти, що він шкідливий для організму. Тому на свято можна собі дозволити невелику кількість такого салату. Те саме стосується і копченостей чи смаженого м’яса. Трішки можна з’їсти, але головне – не переїдати. 

Які страви обрати для святкового столу

Овочі — основа святкового меню. Вони містять багато вітамінів, клітковини і води, що допомагає нормалізувати травлення і забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами. 

– Дотримуйтесь такого принципу: половина тарілки – це овочі, – порадила сімейна лікарка. – Зверніть увагу на салати, вони збільшують частку клітковини, що сприяє нормалізації травлення та загальному зміцненню організму. Можете приготувати фруктові салати. Також мінімізуйте вживання вуглеводів і додайте білків. Обирайте менш жирні способи приготування. Наприклад, запікання, тушкування, варіння. 

Легкий салат для святкового столу

Замість майонезу салати краще заправити оливковою олією або легкими соусами. Вони не лише покращують смак страв, але й добре впливають на стан кишківника.

– Також варто приготувати корисні страви з нежирного м’яса, риби, морепродуктів, – додала Аліна Едуардівна. – Важливо уникати жирних, смажених і дуже солоних страв. Якщо хочеться десерту, то можна замінити кондитерські вироби фруктами. 

Жирні і важкі страви потребують тривалішого переварювання, що може спричинити дискомфорт, а з часом — і проблеми зі здоров’ям. Тому потрібно обирати їжу, яка не перевантажує організм.

– Не можна вживати одночасно, наприклад, смажену картоплю і салат з майонезом, це дуже шкідливо для організму, – попередила сімейна лікарка. – Особливо, якщо люди у повсякденному житті харчуються помірно. Також необхідно починати святкування зі свіжих овочів та легких закусок. Уникати одночасного вживання м’яса і складних вуглеводів. Наприклад, не їсти м’ясо з картоплею. Я розумію, що картопля без м’яса – це не свято, але потрібно дбати про здоров’я. 

Дотримуючись основних принципів — більше овочів, менше вуглеводів, правильні способи приготування та обмеження шкідливих продуктів — можна значно покращити своє самопочуття і мінімізувати ризик розвитку хронічних захворювань.

Алкоголь і вода: знайдіть баланс

У святкові дні питання правильного питного режиму стає особливо актуальним. У такі періоди люди зазвичай насолоджуються різноманітними напоями, але водночас важливо пам’ятати про водний баланс. Вода — це основа нашого організму, без неї неможливо підтримувати нормальну роботу всіх органів і систем.

– Пийте більше звичайної води, – сказала Аліна Едуардівна. – Я розумію, що у період свят це дуже складно, але необхідно звернути увагу на цю пораду. Вживайте менше алкоголя, солодких газованих напоїв та соків. 

Звичайно, є люди, які не можуть або не хочуть відмовитися від алкоголю у святковий період. Але найголовніше — не перевищувати здорові межі споживання і слухати свій організм.

Святковий стіл

– Не існує нешкідливої дози алкоголю, – повідомила сімейна лікарка. – Немає стандарту, згідно з яким можна випити певну кількість алкоголю і це точно не зашкодить організму. Будь-яка доза алкоголю буде токсичною. Жоден лікар не рекомендує вживати алкоголь, але ми розуміємо, що люди не будуть нас слухати. Скоро свята, тому якщо людина планує вживати алкоголь, то вона буде споживати саме те, що любить, але не потрібно зловживати – це найголовніше. 

Алкоголь — складова багатьох святкових застіль. Проте важливо пам’ятати, що надмірне вживання алкоголю може призвести до неприємних наслідків, таких як отруєння, головний біль або навіть серйозніші проблеми зі здоров’ям.

Святкова дієта для людей із хронічними захворюваннями 

Правильне харчування – ключ до здоров’я, особливо для людей із хронічними захворюваннями. Тому у свята потрібно бути обережними, адже спокуса з’їсти щось заборонене дуже велика. Варто пам’ятати, що багато звичних для здорових людей продуктів можуть спричинити загострення або погіршення стану. 

Лікарі рекомендують запікати рибу, а не смажити

– Людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту потрібно уникати гострих, смажених страв, – попередила сімейна лікарка. – Необхідно звернути увагу на варені чи тушковані продукти. Їсти потрібно невеликими порціями, не переїдати. Люди, які мають хронічні хвороби, знають, що їм можна, а що ні. Адже вони розуміють, що через порушення дієти будуть себе погано почувати.

Є люди, які перед застіллям намагаються прийняти певні лікарські препарати, що покращують травлення, з профілактичною метою. Однак лікарі застерігають від таких дій.

– Перед прийомом медичних препаратів завжди необхідно консультуватися з лікарем, адже будь-які ліки можуть нашкодити, – запевняє сімейна лікарка. – Навіть ферментні пігулки чи пробіотики можна вживати тільки за рекомендацією лікаря. Якщо у людини є проблеми зі здоров’ям, я б їй рекомендувала звернутись до фахівців. На консультації ви можете дізнатися, яку їжу та у якій кількості вам можна вживати під час застілля. Кожна людина індивідуальна, вона може мати власні хронічні хвороби, тому те, що допомогло одному, може нашкодити іншому. Краща профілактика – пам’ятати про те, що не потрібно переїдати. 

Для людей, хворих на діабет, обрати святкове меню – завдання не з простих. Адже левова частка страв можуть підвищити рівень цукру в крові.

– Людям, хворим на діабет, не можна вживати страви, які підвищують цукор крові,- сказала Аліна Едуардівна. – У той же час, білкову їжу такі хворі можуть споживати в розумній кількості. Стосовно вуглеводів, необхідно бути обережними. До речі, є дуже смачні фруктові торти. Вони майже не впливають на рівень цукру в крові. Завжди можна знайти альтернативу. Є дуже багато рецептів, які дійсно підходять для тих людей, які слідкують за своїм здоров’ям і хочуть правильно харчуватися. 

Навчіться слухати свій організм, уникайте переїдання та зробіть святкові застілля приємними та безпечними для вашого здоров’я. Пам’ятайте, що краще запобігти захворюванням, ніж потім лікувати їх.

Поради для здоров’я та гарного самопочуття

За статистикою, після свят багато людей стикаються з проблемами зі здоров’ям, серед яких харчові отруєння та алкогольна інтоксикація. Це не дивно, адже часто ми переїдаємо, особливо коли після бенкету залишається багато страв.

Аліна Едуардівна, сімейна лікарка з Дніпра.

– Часто буває, що після свят люди приходять на прийом до лікаря з симптомами харчового отруєння, – повідомила Аліна Едуардівна. – Здебільшого через те, що доїдають салати з майонезом на п’ятий-шостий день. Таке було майже у всіх. Але потрібно розуміти, що не варто готувати дуже багато страв саме на свято. Їжі має бути стільки, скільки ваша родина може спожити за одну добу. Інакше салати залишаються, псуються. Тому і виникають розлади травлення, алкогольна інтоксикація. 

Святковий період — це також і можливість для різноманітних активностей, які допоможуть вам відволіктися від столу. Ігри, спільні прогулянки, перегляд фільмів — це все чудові способи, щоб святкування не перетворилося на нескінчення поїдання страв.

– Я раджу робити перерви між підходами до столу, – сказала сімейна лікарка. – Наприклад, перебуваючи у родинному колі, варто більше спілкуватися, згадувати гарні моменти, які у вас були протягом року, що минає. Можно говорити про плани на наступний рік. Не потрібно концентруватись лише на їжі, краще влаштувати різноманітні активності. Я розумію, що у такий час це дуже складно, але потрібно дозволити собі трішки відпочити від того, що відбувається. Не забувайте, ви – людина, маєте емоції, можете погано почуватися, тому необхідно відволікатися. 

Різдвяні та новорічні свята  — це час родинного тепла та відпочинку, а правильне харчування і здорові звички допоможуть уникнути неприємних наслідків для організму. І дійсно, святкові застілля можуть бути не лише смачними, але й корисними, якщо ви дбаєте про своє здоров’я.

Фото: НМ та з відкритих джерел.

Читайте також: Укрзалізниця призначила додаткові поїзди на різдвяні та новорічні свята.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version