До Різдва та Нового року залишаються лічені дні. Попри всі складнощі цієї зими, хочеться, як у дитинстві, вірити в дива та побалувати свою родину та друзів смаколиками. Господині активно купують продукти до святкового столу, проте ціни на них змінюються чи не щогодини. «Наше місто» підрахувало, скільки коштує накрити стіл у бюджетному варіанті, в середньому ціновому сегменті та «по-багатому».
Щороку через наближення свят ціни на продукти зростають. Цього року їхній злет почався заздалегідь, але не через наближення свят, а через неврожай після посушливого літа, витрати бізнесу на пальне для генераторів та інфляцію, яку не передбачив навіть НБУ. Тому цієї зими вартість продуктів суттєво вища, ніж торік.
За даними Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», на родину з 4 осіб бюджетний варіант новорічного столу у цьому році обійдеться у 3 тис. 594,05 грн. Таке святкове меню складається з традиційних салатів, м’ясних та рибних продуктів, овочів, фруктів, хліба та цукерок. Це майже на чверть дорожче (24,8%), ніж торік, коли вартість святкового столу була 2 тис. 879,15 грн.
Як змінився індекс Олів’є
Станом на середину грудня 2024 року, салат «Олів’є» обійдеться приблизно у 384,41 грн, що на 17,7 % дорожче, ніж торік. Найбільше коштів піде на покупку ковбаси – 160 грн за пів кілограма.
Індекс Олів’є 2025 року. За даними Інституту аграрної економіки
За рік відчутно подорожчали овочі. Ціна на картоплю зросла порівняно з минулим роком на 70%: за 580 г доведеться заплатити понад 20 грн. Інші інгредієнти коштуватимуть:
- дві морквини обійдуться – 8,41 грн,
- дві цибулини – 4,16 грн,
- 6 шт. яєць курячих – 46,82 грн,
- зелений горошок – 56,05 грн за 0,5 кг,
- ціна на консервовані огірки залишилася на рівні минулого року – 38,21 грн за 200 г.
- майонез обійдеться у 50,75 грн за 350 г.
Традиційний для новорічного столу «Оселедець під шубою» у цьому році коштуватиме 168,19 грн. В «Інституті аграрної економіки» заявили, що це на 21,9 % перевищить торішній показник, який був на рівні 138,01 грн.
Найдорожчим інгредієнтом стало філе оселедця – за півкілограма доведеться сплатити 119 грн. Вартість інших продуктів розподілилася так:
- майонез коштуватиме у 25,88 грн за 180 г,
- за 2 картоплини доведеться заплатити 9,66 грн,
- за 1 морквину – 5,71 грн,
- 1 буряк (250 г) – 4,86 грн,
- 1 цибулину (170 г) – 3,08 грн.
За майже 3 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 1029 грн:
- за 350 г сирокопченої ковбаси «Брауншвейгська» доведеться сплатити 334 грн,
- півкіло бекону запеченого – 227 грн,
- кілограм свіжого битка зі свинини – 294 грн,
- за кілограм курячого свіжого філе – 174 грн.
За пачку твердого сиру вагою 300 г доведеться віддати приблизно 148,5 грн, а за пачку масла вершкового – 104 грн.
Овочі коштуватимуть, в середньому, 496 грн:
- два кілограми картоплі обійдуться цього року у 65 грн (32,5 грн за кілограм), а на оптових ринках цей овоч коштуватиме дешевше – 26-28 грн/кг;
- кілограм печериць – 157 грн (+15 %),
- півкілограма перцю солодкого – 99 грн,
- півкілограма свіжих огірків – 55 грн,
- кілограм свіжих помідорів – 120 грн (+42 %).
За 2 кг мандаринів заплатимо 177 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, 62 грн, а один лимон – 15 грн. Батон білого хліба коштуватиме 28 грн, а шоколадні цукерки – в середньому 280 грн за кілограм.
Пляшка шампанського «Артемівське» обійдеться у 209 грн. Трохи більше – 263 грн – доведеться заплатити за пляшку бренді «Шабо» 5-річної витримки. Безалкогольні напої до святкового столу обійдуться у 110,95 грн:
- сік «Наш Сік» мультивітамін з м’якоттю 950 мл коштуватиме 39,50 грн (+9 %),
- «Кока-кола» – 48,22 грн,
- мінеральна вода «Моршинська» – 23,23 грн.
Скільки коштує стіл по-багатому
Якщо брати за основу вартість бюджетного столу, то українці з середніми статками можуть дозволити собі додати до нього делікатеси чи коштовний алкоголь. Залежно від виробника баночка червоної ікри вагою 100 грамів обійдеться в середньому у 420 грн, а пакування червоної риби – у 319 грн.
До м’ясних страв можна докупити кролика, який коштує в середньому 492 грн за 2 кг. З алкоголю можна додати коньяк Shustoff Grand Reserve 5 зірок за 227,50 грн, а з солодкого «Київський торт» за 521,40 грн, цукерки «Червоний мак» за 188 грн за пів кілограма та мандарини сорту «Клементин» за 78 грн кг. За нашими підрахунками, вартість новорічного столу у середньому ціновому діапазоні у 2024 році коштує приблизно 5 тис. 839,95 грн.
Новорічний стіл по-багатому вирізняється еклерами з камчатським крабом та ікрою осетрових, де м’ясо коштує 620 грн за 100 грамів, а ікра – 390 грн за 50 грамів. Також можна додати на закуску трюфелі з качиної печінки Фуа-гра, де пів кілограма коштує приблизно 1036 грн. На гаряче – осетер під апельсинами, фарширований булгуром і грибами, де лише вартість осетра стартує від 585 грн за кілограм. На солодке до багатого столу пасуватиме торт на замовлення «Лохина чізкейк» за 940 грн за кг та цукерки Reese’s Peanut Butter Cups за 499 грн. Загадувати бажання та виголошувати тости можна під Prosecco di Valdobbiadene Superiore Extra Dry за 780 грн та віскі JACK DANIEL’S OLD за 1099 грн. Таке меню, на основі стандартних новорічних страв, коштуватиме приблизно від 11 тис. 788,95 грн.
Що готують господині на Новий рік
«Наше місто» поцікавилося рецептами салатів, які планують готувати на новорічний стіл родини у Дніпрі. Ніна Олійник, поетеса, виконавиця пісень під гітару планує готувати салат «Олів’є», проте оформити його у вигляді змії – символу наступного року.
Поетеса Ніна Олійник готує новорічний салат.
Для основи Ніна Олійник приготувала стандартний салат на 3 особи. Для цього господиня взяла 3 картоплини, 4 яйця, морквину, 200 г вареної ковбаси, 150 г майонезу, 350 г солоних огірків за 70 грн. Картоплю, моркву заздалегідь відварила в шкірці близько 20 хвилин, овочі остудила та очистила. Яйця зварила й теж остудила та очистила. Далі нарізала кубиками картоплю, моркву, яйця, ковбасу й огірки. Всі інгредієнти з’єднала у мисці та заправила невеликою кількістю майонезу.
Так може виглядати салат “Змійка”
«Наступним етапом салат викладається на великій тарілці «ковбаскою». Мариновані огірки нарізаємо дуже тонкими кружельцями. Обкладаємо ними всю змію, імітуючи лусочки. З яєчних білків і ковбаси робимо два круглих ока, а зі шматочків маслин – зіниці. Щоб прикрасити символ наступного року зі шматочка моркви вирізаємо корону», – поділилася рецептом Ніна Олійник.
Переселенка з Харкова Наталія Бабушкіна готується до новорічних свят.
Наталія Бабушкіна, переселенка з Харкова, яка зі своєю родиною знайшла прихисток у Дніпрі, планує готувати святковий салат «Око змії» з куркою, ковбаскою, ананасами та кукурудзою. Для цього потрібно взяти:
- Куряче філе – 300 г;
- Ковбаску варену – 300 г;
- Ананаси консервовані – 200-250 г;
- Консервований горошок (чи кукурудзу) – 150 г;
- Сир твердий – 100 г;
- Яйця – 3 шт;
- Майонез – 110 г;
- Маслини – 3-5 шт.;
- Зелену цибулю – 10-15 г;
- Сіль – за смаком.
На момент підготовки матеріалу такий салат коштував приблизно 413,3 грн.
За рецептом, куряче філе викладаємо у киплячу воду та відварюємо 20-25 хвилин до готовності.
«Якщо час дозволяє, можна остудити філе у бульйоні, тоді воно буде соковитішим. Поки філе охолоджується, яйця варимо круто, ананаси нарізаємо маленькими кубиками. Якщо вони дуже соковиті, можна трохи віджати їх від соку. Наступним кроком, викладаємо ананаси в миску», – розповіла господиня.
Відварене куряче філе та ковбаску нарізаємо маленькими шматочками та додаємо до ананасів. Далі твердий сир натираємо на крупній тертці та додаємо в миску. Приблизно 1,5 ст. ложки горошку (чи кукурудзи) залишаємо для оформлення салату, а решту додаємо в миску та заправляємо майонезом.
Приблизно так має виглядати салат “Око змії”.
«Перемішуємо та досолюємо салат за смаком. На блюдо встановлюємо сервірувальне кільце (чи можна обійтися й без нього) й викладаємо у нього весь салат, трохи притискаємо і розрівнюємо. Наступним кроком яйця очищаємо, білки відділяємо від жовтків. Натираємо окремо білки та жовтки на дрібній тертці», – ділиться досвідом Наталія Бабушкіна.
Викладаємо на салат шар білків, та змащуємо білки майонезом, що залишився. Рівномірно розподіляємо майонез і трохи утрамбовуємо шар білків, а з кукурудзи викладаємо контур ока змії.Маслини розрізаємо навпіл, а зі шматочків маслин формуємо зіницю. Наприкінці прикрашаємо салат зеленою цибулею по колу.
В «Інституті аграрної економіки» вважають, що через зростання вартості новорічного столу-2025 майже на чверть, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів. Але не їжа визначає, яким буде свято, а ті, хто поруч. Нехай ваші свята пройдуть у колі рідних, друзів та однодумців.
Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня
Позначки: Головне, Новий рік, Свято, Ціни на продукти