Складання пісного меню на період Різдвяного посту 2024 року – актуальне питання для тих, хто дотримується церковних канонів. Обмеження в харчуванні стимулюють пошук нових ідей для приготування смачних та корисних страв. Кореспондент «Наше місто» розповість рецепт пісних страв, які можна готувати під час Різдвяного посту до самого свята.
Борщ з квасолею та грибами
Інгредієнти
- 150 г квасолі;
- 100 г грибів (печериці);
- 100 г білоголової капусти;
- 1 буряк;
- 2-3 картоплини;
- 1 морквина;
- 2 цибулини;
- томатна паста;
- 50 мл олії;
- 2 зубчики часнику;
- сіль, перець, лавровий лист, свіжа зелень кропу та петрушки – за смаком;
Спосіб приготування
Процес приготування борщу розпочинається з замочування квасолі. Після варіння квасолі, в бульйон додають картоплю. Окремо обсмажують цибулю з морквою до золотистого кольору, буряк тушкують з томатною пастою, а гриби обсмажують до готовності. Всі обсмажені овочі та гриби додають до каструлі з картоплею та квасолею. Завершальним етапом є додавання капусти, зелені та часнику.
Овочеве рагу
Інгредієнти
- 3 картоплини;
- 1 кабачок;
- 1 болгарський перець;
- 1 баклажан;
- 1 цибулина;
- 2 помідори;
- 100 г цвітної капусти;
- 50 мл олії;
- 2 зубчики часнику;
- сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Спосіб приготування
Обов’язково ретельно вимийте всі овочі перед приготуванням. Потім очистіть картоплю, цибулю, баклажани, помідори, кабачки та болгарський перець. Наріжте їх усі кубиками, а цвітну капусту розділіть на окремі суцвіття.
На розігрітій сковороді з олією обсмажте цибулю, картоплю, баклажани, помідори та болгарський перець протягом 10 хвилин. Додайте до них цвітну капусту, трохи води, солі, перцю та подрібнений часник. Тушкуйте все разом ще 15 хвилин.
Рис зі спеціями та арахісом
Інгредієнти
- рис – 200 г;
- арахіс – 200 г;
- сік лимонний – 100 мл;
- вода – 400 мл;
- тертий імбир – 2 ст.л.;
- куркума, насіння гірчиці, кмину – по 1 ч. л.;
- олія рослинна – 2 ст. л.;
- сіль, приправа карі, пажитник, перець чилі – за смаком
Спосіб приготування
Перед приготуванням рису його слід ретельно промити і замочити у холодній воді щонайменше на півгодини. Після цього воду зливають, а рис варять на повільному вогні до повної готовності. Готовий рис укутують і залишають настоюватися під кришкою протягом десяти хвилин.
Паралельно з варінням рису готують ароматичну заправку. Для цього в розігрітій олії обсмажують прянощі: насіння гірчиці, кмину та пажитник до появи характерного аромату. Потім додають карі, чилі, імбир, куркуму та арахіс. Після додавання лимонного соку та солі заправку знімають з вогню. З’єднавши рис з пряною заправкою, страву подають до столу, прикрасивши свіжою зеленню.
Раніше ми писали, Великий піст 2025: скільки триває, правила і заборони.
Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна
Позначки: Новини Дніпра, укрнет