Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Ми вже не вірили, що син почне говорити: історія Артема з Дніпра

історія Артема

У Дніпрі інклюзивно-ресурсні центри стали справжнім порятунком для багатьох сімей, які виховують дітей з особливими освітніми потребами. Яскравим прикладом є історія дворічного Атрема, пише «Наше місто».

Артем народився у лютому 2022 року. Його мама розповідає, що саме у ту ніч, коли ворог напав на Україну, її новонароджений синочок не спав ні хвилини та постійно плакав. Марія вважає, що дитина відчула небезпеку. Вже у перші місяці життя батьки помітили, що Артем не такий, як усі інші діти.

Марія – мама Артема

– У нього є двоюрідна сестра, я бачила, як розвивається вона, і як мій Артем, – пригадує Марія. –  Розумію, що всі діти різні, але я бачу, що він відрізняється від інших. Це не погано, просто він по-своєму сприймає  світ. Значить саме така дитина повинна була прийти до мене.

Коли хлопчикові виповнилося два роки, він не вимовляв жодного звуку, не розумів простих речей. Батьки звернулися до інклюзивно-ресурсного центру для комплексної оцінки розвитку дитини.

Дитина залюбки відвідує інклюзивно-ресурсний центр

– Нас прийняли, все пояснили, до Артема поставились дуже уважно, вивчили всі важливі питання щодо його розвитку, – розповідає Марія. – Майже відразу нам сказали, що у дитини є певні проблеми з мовленням і ми можемо почати займатися. Ми ходимо вже декілька місяців і за цей час моя дитина дуже змінилася. Якщо спочатку він плакав, то зараз біжить на заняття. Артем став спокійнішим, почав вимовляти деякі слова. Хоча ми вже не вірили, що син почне балакати.  Він нарешті сказав: “мама і тато”. В цю мить у мене на очах були сльози. 

За словами матері, Артему ще складно опановувати навички соціалізації. Одягатися, користуватися горщиком, виконати просте прохання. Але завдяки заняттям в ІРЦ він почав розуміти, що йому кажуть.

Артем на занятті у центрі

– Раніше, коли я гукала його їсти, гуляти чи купатися, він ніяк не реагував, – каже Марія. – Тепер він все розуміє і йде, куди потрібно. У нас вдома є песик, син з ним грається. Також почав розрізняти різних тварин та називати їх. Після занять у центрі Артем почав комунікувати з дітьми, перестав їх боятися. Він навіть  бігає з ними на майданчику. Звичайно, він ще не розмовляє цілими реченнями, але я бачу великий прогрес. Щиро дякую фахівцям центру. Вони навчають не лише сина, а й мене, як з ним займатися. Бо я була розгублена і не знала з чого починати. 

Наразі Артем з задоволенням продовжує відвідувати інклюзивно-ресурсний центр. А у майбутньому батьки планують підібрати дитсадок для нього. Не виключено, що він буде інклюзивний. 

Фото Валерія Кравченка.

Читайте також: Дніпро вкрило золотаве листя: парк Глоби та сквер Героїв зачаровують осінніми барвами.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: