Site icon Наше Місто

Від рукопашного бою до бальних танців: як у Дніпрі працюють дитячі гуртки

Випробування, які зараз проходять всі, хто мешкає в Україні, спонукають людей шукати бодай щось, що може відволікати їх, зняти стрес, давати сили жити далі. Причому це стосується як дорослих, так і дітей. Які гуртки існують зараз у Дніпрі та що вони можуть запропонувати маленьким, а іноді й дорослим відвідувачам? Про це дізнавалася журналістка «Нашого міста».

У Дніпрі в комунальних закладах культури можна опанувати мистецтво єдиноборств, навчитись танцювати, вивчити іноземні мови тощо. До комунального закладу культури “АРТТЕРИТОРІЯ” Дніпровської міської ради наразі відносяться чимало цікавих гуртків.  У всіх є або власні укриття, або вони розташовані поряд з місцем занять. Повний список та контакти для запису до колективів можна знайти на сторінці  «АРТТЕРИТОРІЇ» у соціальних мережах та на сайті Дніпровської міської ради. Записатися до одного з гуртків «АРТТЕРИТОРІЇ» та отримати інформацію можна за телефоном 096 995 6699. Записатися до одного з гуртків «Штурму» та отримати додаткову інформацію можна за телефоном – 063 059 9654. Повний перелік гуртків та адреси філій можна знайти за посиланням.

У «Штурмі» виховують маленьких козаків

Дитячий юнацький центр «Штурм» має розвинуту мережу філій по всьому місту. Найбільшою популярністю користуються хореографічний напрямок, тхеквондо, карате. А також ММА – вид спорту і категорія бойових мистецтв, що включає в себе різноманітні засоби і способи ведення оборони й нападу в рукопашному бою. Також є можливість займатися самбо та стрільбою з луку.

Нашими основними напрямками підготовки залишаються фізкультурно-оздоровчий, художньо-естетичний та національно-патріотичний, – розповідає Сергій Роман, директор  «Штурму».  – У нашому закладі шість підрозділів, які розташовані у чотирьох районах міста. В них працюють 30 гуртків. Загалом в них займаються більше трьох тисяч дітей. Особливе місце займають заняття спасом – українським національним видом бойового мистецтва. А ще цього року ми відкрили новий гурток «Козацький вишкіл». У ньому виховуємо хлопців та дівчат у дусі лицарства та шляхетних традицій козацтва. Сподіваємось продовжити влітку роботу цього гуртка у таборах.

У «Козацькому вишколі» діти можуть навчатись азам туризму, єдноборств. А також вивчати українську історію, народні співи, танці. До того ж протягом останніх двох років дуже популярним гуртком є акробатика. До нього можуть потрапити малюки починаючи з чотирьох років. Завдяки акробатиці вони отримують комплексний фізичний розвиток, який не вимагає особливих фізичних даних.

Щодо вартості навчання, у «Штурмі» є гуртки, які фінансуються з місцевого бюджету для вихованців пільгових категорій. Вони можуть відвідувати заняття безплатно. Це переселенці, діти учасників бойових дій та інші пільговики. Вони, за словами Сергія Романа, становлять близько 40%  від загальної кількості тих, хто відвідує гуртки. Для інших вихованців заняття коштують від 650 до 1100 гривень на місяць. Вартість залежить від кількості занять на тиждень – вони можуть бути два або три рази. У найдорожчих гуртках тренери мають певні звання, а самі колективи – вагомі досягнення. Записатися до одного з гуртків «Штурму» та отримати додаткову інформацію можна за телефоном 063 059 9654.   

У «Шиннику» танцюють всі

Опанувати нові навички маленькі дніпряни можуть і в філії «Шинник» КЗК «АРТТЕРИТОРІЯ». Тут найбільшою популярністю користується хореографія. Танцюють всі – не тільки дорослі, а й діти.

Зараз в нас 45-50 вихованців, вік  – від 3 років до 25, – зазначає Ірина Лещенко, керівниця спортивного бального клубу «Гавана».  – Тобто ми навчаємо і дорослих. Ніколи не пізно почати, якщо таке бажання є. Переважна більшість – це дівчата, тож ми закликаємо хлопців активніше до нас долучатися. Це дуже гарний спорт, який поміж іншого виховує дуже поважне ставлення до жінки.

Ірина Лещенко з шести років займалася танцями в одному з гуртків КСК «Шинник». Поступово стала справжнім професіоналом цієї справи – свого часу навіть брала участь у популярному телешоу «Танці з зірками». Тоді Ірина виходила на паркет разом зі співаком з Дніпра Володимиром Ткаченком. У 2018-му вона створила у «Шиннику» власну студію спортивного бального танцю «Гавана». Коли почалася велика війна, заняття, звісно, припинилися. Навесні 2022 року Ірина Лещенко проводила безкоштовні уроки у режимі онлайн, щоб хоча б трохи відволікти учнів від всіх жахіть. А вже влітку потрохи почали збирати хлопців та дівчат на очні заняття. Спочатку це було у тих приміщеннях, де існували укриття. А восени того ж року воно з’явилось і в «Шиннику», тож вихованці «Гавани» повернулись у рідні стіни.

 Зараз укриття в КСК «Шинник» вміщує 500 чоловік. Заняття всіх гуртків, у тому числі і танцювальних, розплановані таким чином, щоб у випадку повітряної тривоги всі діти могли бути у безпеці. Ірина Лещенко переконана у тому, що наразі заняття танцями дуже потрібні багатьом з нас. Виступи, змагання – це ніби ковтки свіжого повітря для юних танцюристів. Вихованці «Гавани» часто виїжджають у різні міста України і отримують на конкурсах нагороди.

У нас працюють 10 гуртків, в яких займаються 280 вихованців,  – наголошує Марина Скляренко, завідувачка філією «Шинник» КЗК «АРТТЕРИТОРІЯ». – Це не тільки діти. Є багато дорослих, які теж хочуть чомусь навчитись та відволіктись від сумних думок. Наприклад, працює хор ветеранів, ансамбль пісні для літніх людей. Також маємо дві школи іноземних мов. І, звісно, багато танців та спорту. Тому запрошуємо всіх охочих приходити до нас. Заняття в усіх гуртках відбуваються тричі на тиждень, вартість – 700 гривень на місяць.

 Фото Володимира Федорищева.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як у Дніпрі працюють спортивні школи під час війни.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Освіта

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version