Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ П’ять новацій та трендів, які увійшли в наше життя за 2,5 роки війни

Михайло Чернов

Повномасштабна війна стала не лише суворим випробуванням для України та мільйонів наших співгромадян, а й підштовхнула державу та суспільство рішуче впроваджувати новації у найрізноманітніших сферах. Про новітні явища в технологічному розвитку, в економічній та соціальній політиці, які з’явилися та увійшли до нашого життя за останні роки, розповідає “Наше місто”.

Український прорив у сферу military tech, або оборонка по-новому

Війна проти ворожої агресії, яку  третій рік відчайдушно веде Україна, стала в т.ч. війною зовсім нових, небачених досі технологій. Масове використання різноманітних дронів, які можуть знищувати техніку та живу силу. Сучасне програмне забезпечення, яке допомагає виявляти ворожі цілі. Активні роботи з використання штучного інтелекту для визначення цілей. Врешті, супутниковий Інтернет (всім відомі пристрої Старлінк), який забезпечує зв’язок на фронті, коли інші традиційні види зв’язку не працюють – перелік новацій можна продовжувати.

Дрони, надані військовим мерією Дніпра

В Україні, яка веде боротьбу з ворогом, серед іншого створюється техніка та різноманітні прилади, опрацьовуються новітні технології для ведення війни – на заході це зветься коротким терміном Military tech. Державні та, значною мірою, численні приватні українські компанії за цей час відкрили для себе цю сферу та доволі успішно її освоїли. Велику цікавість до української сфери miltech мають зарубіжні компанії, інвестиційні фонди тощо.

Новітні військові технології дуже часто знаходять та створюють буквально “з коліс” спільними зусиллями українських військових, , винахідників, інженерів, промисловців.  Багато з новацій можуть одразу успішно використовуватися в бойових умовах.

Дійсно, в усьому світі зрозуміли, що дрони здійснили справжню революцію на полі бою.

Країни, що навчаються масово використовувати такі безпілотні апарати для оборони, можуть надзвичайно посилити власну обороноздатність та навіть убезпечити себе від вторгнень, впевнений стратегічний інвестор, екскерівник Google Ерік Шмідт:

«Дрон коштує 5000 доларів або менше, танк – 5 млн доларів, коефіцієнт знищення такий, що танки просто не витримають», – зазначає він.

В Україні перспективні розробки новітньої української оборонки  підтримує  національний оборонний кластер Brave1,  який було створено у травні 2023‐го.  Це – державний проєкт, створений Мінцифри, Міноборони, Мінстратегпромом, Генштабом, Мінекономіки та РНБО, який покликаний підтримувати перспективні розробки для війська. 

Наталія Кушнерська

“Головне завдання Brave1  – швидко знаходити ті оборонні технології, які створюються в Україні, та всіляко допомагати розвиватися”, – зазначає керівниця кластеру Наталія Кушнерська.

З моменту створення до Brave1 доєднались 963 команди розробників, які за державної підтримки опрацьовують понад 1600 проєктів у сфері військових технологій. Ці розробки експерти Генштабу визнали перспективними для використання Збройними силами.  Державну підтримку отримали, зокрема українські виробники дронів, наземних роботизованих комплексів, систем захисту та безпеки військ та ін.

Енергетична незалежність:  забезпечити себе самотужки світлом та теплом

Енергетична автономність – один з найважливіших викликів та трендів останнього часу. Особливо гостро це питання постало з початком повномасштабного вторгнення.

Регулярні ворожі атаки по об’єктах енергетики України призвели до її суттєвого руйнування – знищено понад 50% енергетичної інфраструктури.

Трансформатор однієї зі зруйнованих ворогом ТЕС. Фото – Сергій Коваленко.

Дніпряни та усі громадяни України, на жаль, запам’ятали блекаути осені-зими 2022-23 років, а також критичні відключення та багатогодинну відсутність  електроенергії в липні 2024 року. 

Тож викликом та трендом сьогодення стала максимальна енергетична автономність – окремої будівлі, підприємства, населеного пункту. Звісно, це надскладне завдання, однак робота в цьому напрямку триває, особливо – напередодні зими.

Втім, від представників державно енергетичної сфери лунають частково потимістичні прогнози:

“Якщо зима буде тепла, то відключень не буде, – прогнозує Олексій Брехт, в.о. голови правління «Укренерго». – За прогнозом «Укренерго», в грудні, січні і лютому можуть бути незначні відключення. Вони можливі за умови холодної зими, коли температура буде менше мінус 10 градусів”.

Через загальний надскладний стан в енергетиці держави, викликаний ворожими діями, окремі підприємства, бізнеси та  громадяни дуже часто вирішують власними силами питання забезпечення електрикою у разі тривалих відключень. Приміром, магазин або кафе може встановити генератор для власних потреб в електриці, а конкретний мешканець міста – за можливості придбати зарядну станцію або генератор – для приватного будинку.

Набагато складніше досягти енергетичної автономності містам та громадам. Приміром, влада Дніпра демонструє максимально проактивну позицію в цьому питанні, має важливі напрацювання та досягнення.

Так, на багатьох об’єктах комунальної сфери завдяки зусиллям міської влади завчасно встановлюються генератори. Ці прилади Дніпро в т.ч. отримує завдяки ефективній співпраці влади та особисто мера Дніпра Бориса Філатова із зарубіжними партнерами, які охоче надають нашому прифронтовому місту потрібну допомогу.

 Зокрема, значна кількість генераторів встановлена на об’єктах теплопостачання, якими опікується комунальне підприємство “Теплоенерго”. Генератори розташовані на локальних котельнях, дають змогу заживити обладнання у разі тривалих відключень та на певний час забезпечити теплом мешканців житлових будинків, медзаклади, об’єкти соціальної сфери та ін.

Завдяки зусиллям міської влади  та комунальних служб вдалося придбати та встановити унікальну газову генераційну установку біля однієї з потужних котелень Дніпра. У разі відключень ця міні електростанція може забезпечити енергією котельню, який постачає тепло до кількох великих житлових масивів.

Місто та держава підтримують намагання людей забезпечити власну енергетичну автономність Приміром, приватні домогосподарства можуть отримати пільгові кредити на встановлення сонячних панелей або теплових насосів. Також діють цікаві програми для ОСББ /ЖБК, завдяки яким об’єднання можуть запровадити в багатоквартирних будинках енергоефективні рішення. Зокрема, завдяки програмі Енергодім від державного Фонду енергоефективності об’єднання можуть отримати суттєве  відшкодування коштів (у розмірі від 40 до 70%), спрямованих  на заходи енергоаудиту будинку, утеплення, оновлення мереж теплопостачання тощо.

Окремі приватні компанії також запроваджують цікаві рішення для енергетичної автономності. Приміром, відомий постачальник електроенергії Yasno (група компаній ДТЕК) започаткував проект зі встановлення сонячних електростанцій (СЕС) для бізнесу і населення. Як відомо, СЕС за сприятливих умов дозволяють компаніям забезпечити себе електрикою та навіть продавати надлишки енергії на ринку.

Сергій Коваленко

“Встановили майже 1 МВт, загальна вартість усіх проєктів – до 20 млн грн. У першу чергу орієнтуємось на бізнес-клієнтів, залучили вже понад 300. Попит великий. Середнє погодження проєкту триває три-чотири місяці – від цікавості до початку будівництва”, – зазначає генеральний директор  Yasno Сергій Коваленко.

Крім того, бізнес може скористатися програмою «Доступні кредити 5-7-9», яку також розширено на енергетичну техніку. Сума кредиту — до 150 млн грн з процентною ставкою 5-9% та строком кредитування до 10 років. 

А тим часом
У “Нафтогазі” повідомили:  в Україні  взимку буде блакитне паливо.

Україна щодня видобуває близько 53 млн куб. м газу, з яких 43–44 млн куб. м – частка «Нафтогазу», – заявив Олексій Чернишов, його очільник. –  Цього року компанія збільшила видобуток на 7%. Чи достатньо у нас газу на наступну зиму? Так, достатньо. Ми готові до різних сценаріїв. Газом будуть забезпечені 12 млн домогосподарств, сотні компаній теплокомуненерго та додаткові споживачі – нова газова генерація. Тому ми впевнено входимо у цю зиму”.

“єВідновлення”: держава допомагає людям, які втратили житло через ворожу агресію

Через велику війну близько 4 млн українців вже повністю або частково втратили житло, свідчить невтішна статистика. Одна із важливих соціально-економічних новацій останнього часу – державна програма єВідновлення, яка надає допомогу людям, у яких пошкоджене чи зруйноване житло. За яких умов можна подати заявку на отримання допомоги?

Пошкоджене або зруйноване житло має бути розміщене на неокупованій території, там, де не ведуться активні бойові дії (відповідно до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих, затвердженому Мінреінтеграції).

Якщо житло пошкоджене, втім, підлягає  відновленню (за результатами оцінки комісії було визнано таким, що можливо відновити), якщо  житло не було відремонтоване, можна подати заявку  в застосунку “Дія” отримання допомоги саме на відновлення пошкодженого  майна. Також варто відкрити картковий рахунок “єВідновлення” в обраному банку.

Кошти, отримані у межах “єВідновлення”, можна витратити на придбання будівельних матеріалів (у визначених магазинах) або ж сплатити за ремонтні послуги.

“єВідновлення” може стати у нагоді у разі, якщо житло повністю зруйноване під час війни  Наразі така послуга доступна власникам житла на неокупованій території, де не ведуться активні бойові дії.  Згодом компенсація стане доступною для всіх, обіцяє держава.

Для того, щоб отримати допомогу, є певні умови:
– житло не підлягає відновленню;

– визнане непридатним для життя після оцінки комісії, повністю знищене, без можливості ремонту;
– житло має власника;

– заяву може подати людина, яка має право власності на житло.

У межах програми можна отримати сертифікат, який використати на придбання нового  житла, або грошові виплати на самостійну відбудову. 

Щоб отримати допомогу, потрібно:

  • подати повідомлення про зруйноване майно в застосунку чи на порталі “Дія”, якщо не подавали раніше;
  • подати заяву про виплату за зруйноване майно в застосунку;
  • дочекатися отримання сертифіката;
  • подати заявку в “Дії” для бронювання коштів за сертифікатом та дочекатися підтвердження бронювання.


єОселя”: доступне житло для багатьох українців

Ще одна надзвичайно цікава новація останніх років – програма “єОселя”, яка з останнього часу реалізується разом з “єВідновленням”.

1 жовтня програмі “єОселя” виповнилося два роки. За цей час завдяки цій ініціативі понад 13 000 українських сімей придбали житло на пільгових умовах. Загалом кредитів видано на загальну суму понад 21 млрд грн.

“єОселя” дозволяє певним категоріям громадян – військовослужбовцям, правоохоронцям, медикам, педагогам, а також ВПО – отримати кредитування на придбання житла під невеликий відсоток  – 3%. Громадяни деяких інших категорій, приміром – які потребують покращення житлових умов (мають житло площею менше, ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного члена сім’ї додатково – прим.ред.), можуть спробувати отримати кредит на придбання житла під 7% річних.

Мінімальний початковий внесок для придбання житла у межах  “єОселя” складає 20%, кредит можна отримати на строк 20 років. Заявку можна подати прямо у додатку “Дія” на смартфоні.

Акцент державної програми – підтримується придбання житла саме у нових або нещодавно зведених домах (як правило, віком до 3 років). Такі умови,  зазначають у Мінекономіки, мають сприяти розвитку будівельної галузі, яка у перспективі має відбудувати країну.

“єОселя” реалізується державою у співпраці з низкою державним та комерційних банків. У межах програми можна отримати кредит як на квартири в багатоквартирних будівлях, так і на окремі будинки або житло в таунхаусах.


Дізнатися, чи може конкретна особа взяти участь у державній програмі, доволі нескладно. Просто у застосунку “Дія” можна обрати відповідний розділ, заповнити анкету та отримати попереднє рішення.

“Нацкешбек”: перші виплати очікуються наприкінці жовтня

Ще одна цікава новація останнього часу – програма “Національний кешбек”, яка стартувала у тестовому режимі на початку вересня. Ця ініціатива покликана підтримати виробників та продавців вітчизняних товарів, громадян – купувати українські товари.

Юлія Свириденко, фото з ФБ

«Програма працює коректно. Ми протестували усі системи… І запускаємо “Національний кешбек” уже повноцінно. Продовжимо надавати технічну підтримку нашим партнерам, у тому числі новим ритейлерам та виробникам, які продовжують приєднуватись до програми”, – повідомила міністр економіки України Юлія Свириденко.

Ось які результати демонструє проєкт:

– Більше двох мільйонів карток було випущено

– 73,2 млн грн кешбеку вже нараховано

– Більше мільйона людей вже бачать кешбек.

Як взяти участь та отримувати кешбек за придбані товари?

По-перше, споживачу варто відкрити віртуальну/фізичну картку «Зроблено в Україні — Національний кешбек» в одному з банків. У більшості випадків це можна зробити онлайн, наприклад – через банківський додаток.




Спеціальні карти для участі можна відкрити у наступних банках: “Ощадбанк”, “Приватбанк”, Monobank, Sense Bank, “ПУМБ”, “Глобус”, “Укргазбанк”, Ukrsibbank, “А-банк”, “Укрексімбанк” та ін.

Для випуску картки для “Нацкешбека” краще вибирати саме той банк, картою якого ви активно розраховуєтеся за товари та послуги – купуєте продукти, ліки та ін.

Також потрібно дати згоду на передачу інформації про оплати в магазинах, що приєдналися до програми (як правило, для цього треба поставити «галочку» на сайті / в додатку).

Потім – переходимо в застосунок “Дія” на смартфоні  (можливо, його потрібно буде оновити до новітньої версії). У розділі “Сервіси” потрібно вибрати послугу “Національний кешбек”. А там – вказати ту картку, на яку щомісяця нараховуватиметься кешбек.


За умовами програми “Національний кешбек” можна буде повернути до 3 тис. грн на місяць. А витратити гроші з кешбеку можна, зокрема на оплату комунальних чи медичних послуг, медикаментів, проїзд у транспорті, заняття спортом, донати на підтримку Сил оборони, придбання військових облігацій.

Як повідомляє Міністерство економіки, кешбек за покупки, здійснені цього місяця, надходитиме на спеціальну картку до 20 числа наступного місяця. Тобто, якщо ви відкрили картку для зарахування у вересні та активно розраховуєтеся за вітчизняні товари, то отримувати “Нацкешбек” зможете вже наприкінці жовтня. Кошти не вдасться зняти готівкою – їх можна використовувати лише для безготівкових платежів.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: