Site icon Наше Місто

Калюжі на очах ставали червоними від крові: сьогодні у Дніпрі 17-та річниця трагедії на Мандрикіській

17-я годовщина трагедии на Мандрыковской - Наше Місто

Вранці 13 жовтня 2007 року у Дніпрі стався вибух газу в багатоповерхівці на Мандриківській, 127. У той страшний день загинуло 23 людини, 417 були визнані потерпілими. Минуло вже 17 років з дня цієї трагедії, повідомляє сайт «Наше Місто».

Як пригадують очевидці, в той день з самого ранку йшов сильний дощ. Небо почало оплакувати загиблих ще задовго до того, як про трагедію дізналося все місто. В одну мить калюжі ставали червоними від крові поранених і жертв. Рятувальники 7 днів розбирали завали вручну, поки не знайшли тіло останнього загиблого.

Згідно з офіційною інформацією, мешканці цього будинку ще за декілька місяців до трагедії неодноразово скаржилися на запах газу у під’їзді та на погану роботу газових печей. Проте відповідні служби не зреагували на скарги і все скінчилося фатально – вибух і численні жертви. Причиною стала пошкоджена високим тиском газова труба на 1 поверсі 3-го під’їзду.

Світла пам’ять

Світлана Єгорова, 19 років

Сергій Клейменов, 23 роки

Даша Бірюкова, 14 років

Богдан Троценко, 18 років

Олександр Проців, 18 років

Вікторія Велика, 26 років

Людмила Велика, 53 роки

Олександр Васькевич, 49 років

Олена Петрашевська, 25 років

Ольга Петрашевська, 52 роки

Ігор Костарев, 34 роки

Владислава Костарева, 7 років

Олександра Іщенко, 15 років

Анастасія Кукла, 13 років

Євген Геращенко, 18 років

Олена Гончаренко, 36 років

Даша Гончаренко, 6 років

Владислава Подорван, 17 років

Анастасія Кирієнко, 9 років

Олена Хамаза, 36 років

Руслан Бірюков, 10 років

Вікторія Куликовська, 43 роки

Петро Прокопчук, 78 років.

Вирок, якого так і не було

На лаві підсудних опинилися троє працівників “Дніпрогазу”. Колишній перший заступник керівника підприємства Максим Сорокин та колишній головний інженер Сергій Бачурин отримали 3,5 року позбавлення волі та заборону протягом певного часу обіймати посади в галузі газопостачання.

Колишнього майстра служби підприємства Максима Мурзина позбавили волі на 4,4 року. Після відбуття покарання суд заборонив йому обіймати керівні посади в газопостачальних підприємствах протягом трьох років.

А от справу проти екскерівника ВАТ “Дніпрогаз” Ігоря Іванкова, яку спочатку виділили в окреме провадження, згодом закрили через завершення строків давності.

Улітку 2019 року Верховний суд України відмовив у касаційній скарзі постраждалим. Вони вимагали, аби Іванков таки опинився на лаві підсудних.

Доля будинку і його мешканців

На місці трагедії згодом звели храм та встановили меморіал, на якому викарбувані імена всіх, чиє життя обірвалось у той страшний день. Щороку тут вшановують пам’ять загиблих.

Одразу після трагедії тодішній президент України Віктор Ющенко доручив збудувати для тих, хто втратив житло на Мандриківській, 127, новий будинок.

Проте через бюрократичну та юридичну тяганину, житловий будинок здали в експлуатацію лише в 2013 році. Багато постраждалих не могли чекати, коли буде збудоване житло і придбали квартири на вторинному ринку нерухомості. А 32 родини, які об’єдналися в житловий кооператив “Мандриківська, 127”, за шість років по трагедії в’їхали в новий будинок. Його звели в тому ж районі, що і зруйнований вибухом. Так захотіли самі постраждалі.

Фото: Василіса Воронцова, Укрінформ, з відкритих джерел.

Читайте також: Її будинок вибухав двічі: історія дніпрянки, яка пережила трагедію на Мандриківській і ракетний удар.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version