Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Саморобне авто та експонат з-під землі: таємниці музею “Машини часу” у Дніпрі

Супрун Юлія

таємниці музею Машини часу

У Дніпрі технічний музей “Машина часу” на честь свого десятиріччя готує масштабний ретро-автопробіг та виставку, на якій розкриє історію найтаємничішого експонату, який зберігається у ямі. Про це пише “Наше місто”.

У музеї "Машини часу"
У музеї “Машини часу”. Фото: НМ

Ретро-автопробіг відбудеться 16 листопада. Його учасниками від музею стануть історично цінні автомобілі з найяскравішими історіями:

  • Mercury Montclair – 1956 р/в
  • BMW-321 – 1939 р/в
  • Автобус «Кубань» – 1980 р/в
  • Ford P7a – 1967 р/в
  • Саморобний автомобіль «Муравей» – 1979 р/в
  • Саморобний автомобіль «Лосеня» – 1988 р/в

До речі, автомобіль “Лосеня” був створений дніпровським винахідником Іваном Лосем, співробітником КБ “Південне”. Він створив три саморобних авто, відомих на весь СРСР. До наших днів зберіглася лише остання машина. Вона була учасником і лауреатом цілої низки Всесоюзних конкурсів-оглядів саморобних автомобілів та була відновлена завдяки музею “Машина часу”. ЇЇ цікавою особливістю є те, що вона може бути як з лівостороннім керуванням, так і з правостороннім. 

Михайло Прудников та автомобіль "Лосеня"
Михайло Прудников та автомобіль “Лосеня”. Фото:НМ

У радянські часи існував автопробіг для саморобних авто у півтори тисячі кілометрів. Якщо машина не розвалювалась, то її дозволяли реєструвати у ДАІ. Оскільки Іван Лось посів третє місце у такому автопробігу, то його машину зареєстрували і він експлуатував її як звичайне авто, – розповідає засновник та директор музею “Машини часу” Михайло Прудников.

Саморобний автомобіль "Лосеня
Саморобний автомобіль "Лосеня
Саморобний автомобіль “Лосеня”. Фото: НМ

Експонат чекав під землею десятки років

А 14 листопада у технічному музеї «Машини Часу» відкриється виставка, яка розповість про створення музею, знайдені артефакти під час ремонту та будівництва.

Один з найтаємничіших експонатів музею зберігається у ямі. Це знайдений при будівництві музею мотоцикл Іж-49. Раритет викопали з-під землі, де він пролежав кілька десятиліть. 

Експонат зберігається у ямі
Експонат зберігається у ямі. Фото: НМ

Коли ми копали фундамент, щоб збудувати другий поверх музею, то наштовхнулися на провалля. Порожнеча була досить велика і ніхто не здогадувався про її існування. Ми вже розмріялися про печеру із скарбами, проте з’ясувалося, що це підвал будинку родини Капустян, який стояв на цьому місці та був знесений на початку 80-х років минулого століття, – розповідає Михайло Прудников.

Співробітники музею встигли поговорити з найстарішим мешканцем вулиці. 91-річний дніпрянин розповів, що родина Капустянів була дуже заможною, У них одних з перших з’явився автомобіль ГАЗ-21 “Волга”. Був у них і мотоцикл, судячи за все саме його  родина залишила у підвалі, коли виїжджала зі свого будинку. 

Ми довго копали це провалля, знаходили обгорілі цеглини, різні запчастини, раптово наштовхнулися на руль мотоцикла. А  потім виявилося, що це цілий мотоцикл Іж-49. Ми сподівалися, що він німецький, але ні. Хоча його теж можна назвати німецьким тому що завод, де його випустили, працював на обладнанні, що було вивезено по репарації з Германії , – додає Михайло Прудников. 

Мотоцикл десятки років пролежав під землею
Мотоцикл десятки років пролежав під землею. Фото: НМ

Відомо, що мотоцикл Іж-49 випускався Іжевським машинобудівним заводом з 1951 до 1958 року.

Нагадаємо, раніше ми писали, як у Дніпрі звичайна “Таврія” після ракетного удару почала збивати шахеди.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: