Site icon Наше Місто

Цифровізація пенсіонерів Дніпра: як бабусі і дідусі освоюють нові технології

Цифровізація учасників УТВ

У сучасному світі цифрові технології – це не просто зручність, а й необхідність. Але чи готові до цього люди поважного віку? У Дніпрі існує соціальний проєкт “Університет третього віку“, який допомагає пенсіонерам опанувати комп’ютери, смартфони та інші гаджети. З якими труднощами стикаються студенти при освоєнні нових технологій, які переваги це дає, і як працюють програми навчання – читайте в матеріалі “Наше місто”.

Ніколи не пізно вчитися: історії студентів золотого віку

Завдяки проєкту “Університет третього віку” пенсіонери можуть спілкуватися з рідними онлайн, знаходити нову інформацію та навіть заробляти в інтернеті.

Любов Іванівні 67 років. Вона стала студенткою УТВ 4 роки тому. За цей час відвідала безліч цікавих заходів, організованих університетом. А нещодавно діти подарували їй смартфон. Жінка стикнулася з тим, що не може самостійно опанувати цей гаджет.

Любов Іванівна – учасниця УТВ

– Мої діти поїхали до Німеччини і мене ніхто не міг навчити ним користуватися, – зізнається Любов Іванівна. – Тож я прийшла на курси в УТВ, пройшла 5 уроків. Потім відвідала ще одне навчання, де вчили, що таке “Дія”, як користуватись додатком “Приват24” та гугл- картами. Я все занотувала у зошит. Тепер вже багато чого знаю і іншим допомагаю. Я люблю заходити у фейсбук та вайбер. А ТікТок не для мене. По скайпу спілкуюся з дітьми, добре, що можу їх побачити. Я дуже дякую університету за таку можливість. 

Вікторія Михайлівна – ще одна студентка УТВ, підтверджує, що університет став для неї не лише джерелом нових знань, а й місцем, де вона знайшла нових друзів та захоплення.

Вікторія Михайлівна – учасниця УТВ

– Мене подруга запросила на ці курси і я тут навчилася багато чому, – розповідає Вікторія Михайлівна. – Я ніколи не думала, що в мої роки зможу так легко освоїти нові технології. Завдяки університету я не просто навчилася користуватися смартфоном, але й відкрила для себе цілий світ онлайн-спілкування. Університет третього віку – це справжнє відкриття для мене. Мені подобаються хореографічні заняття, відвідування театрів та різноманітні екскурсії. Наприклад, вчора в Оперному дивилася “Карменсіту”, а незабаром піду в Молодіжний театр на “Кохання у стилі бароко”. 

Чому комп’ютерні курси стали популярні серед старшого покоління

У Дніпрі все більше людей поважного віку освоюють комп’ютер і смартфон. З 2017 року курси комп’ютерної грамотності стали одними з найпопулярніших серед слухачів. А з 2018 року до них додалися заняття з використання смартфонів та айфонів.

Маргарита Прядка – завідувачка сектору планування заходів управління з питань соціального розвитку населення

– На сьогоднішній день близько чотирьох з половиною тисяч осіб відвідали курс “Основи роботи з ПК”, і приблизно чотири тисячі – “Основи роботи зі смарт, айфоном”, – сказала Маргарита Прядка – завідувачка сектору планування заходів управління з питань соціального розвитку населення департаменту з питань місцевого самоврядування внутрішньої інформаційної політики. –  По статистиці ми бачимо, що з 2020-го ковідного року потреба у набутті цих навичок зросла: щороку більш ніж  тисяча осіб відвідують такі курси. До того ж, у 2023 році втричі зріс запит на курси з опанування смартфону та айфону. 

Завдяки таким ініціативам, багато літніх людей отримують можливість залишатися активними членами суспільства і не відставати від молоді.

– Вивчення смартфона – один з найпопулярніших напрямків практичних занять в університеті, завжди є охочі, – додала Маргарита Прядка. – Ми набираємо групи майже кожного місяця. Навчання проводиться в різних районах міста. У нас професійні викладачі, які допомагають нашим учасникам опанувати цей гаджет. 

У Дніпрі все більше людей поважного віку освоюють комп’ютер і смартфон

Багато людей поважного віку прагнуть бути сучасними та крокувати в ногу з часом. Тож соціальний проєкт “Університет третього віку” керується принципом – навчання протягом усього життя. 

Які програми навчання та як записатися на курси

Аби полегшити процес навчання, курси поділені на тематичні рівні, що дозволяють вивчати матеріал поступово, від простих до складних понять.

– При опануванні курсу “Основи роботи з персональним комп’ютером” є розподіл на теми, де вивчають все – від основних команд до спеціалізованих програм: сканер qr-кодів, додатки, навігація, карти, – сказала Маргарита Прядка. – Проходження учасниками курсу “Основи роботи зі смартфонами” передбачає базовий цикл практичних занять.

Для ефективного навчання формуються групи по 12-15 осіб, що дозволяє інструктору приділити увагу кожному учаснику. 

Багато літніх людей отримують можливість залишатися активними членами суспільства і не відставати від молоді

– Обов’язкова умова для цих курсів – мати при собі смартфон, – каже       Маргарита Прядка. – Стаціонарні ж комп’ютери надаються учасникам в лекційній залі, де проходять заняття з основ роботи з персональним комп’ютером.

Після курсу з п’яти обов’язкових занять учасники, за бажанням, проходять одноразові лекції з таких тем: 

Також додаткові теми лекцій формуються за запитами та уподобаннями учасників проєкту “Університет третього віку”.

– Ці послуги тільки для учасників УТВ, але стати учасником просто, – запевнила Маргарита Прядка. –  Для цього потрібно звернутися за адресою: Старокозацька, 40-Б. Необхідно надати паспорт, код, пенсійне посвідчення. І вже долучившись до університету, ви можете записатися на курси, обрати зручну локацію та час для навчання. 

Аби полегшити процес навчання, курси поділені на тематичні рівні

Університет третього віку – це яскравий приклад того, як можна покращити якість життя людей поважного віку та зробити їх більш самостійними і незалежними. Завдяки цьому проєкту дніпряни мають можливість отримати нові знання, знайти друзів та цікаві заняття для душі.

Фото “НМ”,  ДМР.

Читайте також: У Мистецькому провулку Дніпра нагородили художників-переселенців.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version