Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Що посадити у жовтні на городі, щоб влітку мати гарний врожай: поради дніпровським господарям

Що посадити у жовтні на городі, щоб влітку мати гарний врожай: поради дніпровським господарям

Зимова посадка овочів та зелені – це чудова можливість отримати врожай на кілька тижнів раніше, ніж зазвичай. Рослини, які були посіяні перед зимою, краще закаляються і ростуть швидше навесні. Які саме види овочів та зелені найкраще пасують для осінньої посадки?

Про це «Наше місто» розповість разом з Галиною Крикун,  дніпровським ботаніком, заступником директора обласного директора еколого-натуралістичного центру.

Як садити моркву під зиму

Надмірна посушлива погода не дає можливість насінині запастися необхідною вологою. Ось, наприклад, моркву краще садити саме восени.

– Багато дачників практикують підзимову сівбу моркви, і на те вони мають рацію, – розповідає Галина Крикун. – Звичайно, взимку вона рости не буде, зате, завдяки снігу, запасеться вологою. А навесні заощадить час городнику.  Інші навесні копатимуть у багнюці, а у вас усе вже посаджено. Ну і врожай ви отримаєте раніше. Тобто ви зможете поласувати смачною та соковитою морквою на 15-20 днів раніше, ніж дозріє будь-який ранньостиглий весняний сорт. До речі, завдяки весняним водам, які підтримують постійну вологість ґрунту, можете бути впевнені, що коренеплоди виростуть великими, рівними та соковитими.

Час посадки моркви залежить від клімату місцевості й від осінньої погоди. Варто сіяти моркву тільки тоді, коли настануть стійкі холоди й середньодобова температура триматиметься в межах від 0 до +2°С. Морква любить пухкий, родючий, добре дренований ґрунт без ухилу.

Фахівці кажуть, що грядку під моркву потрібно приготувати заздалегідь. Розгорніть глибоко перекопаний ґрунт, зробіть у ньому борозенки завглибшки 3 см, ущільніть їх дно й чекайте заморозків. Міжряддя має бути шириною не менше 30 см. Можна попередньо підживити ділянку: на 1 м2 беремо приблизно 3 кг гною, 25 г суперфосфату та 10 г калійного добрива

Цибулю садять в добре дренований ґрунт

Як і моркву, цибулю теж  краще садити восени, під зиму. Звісно треба правильно вибрати час.

 – У такій справі час має велике значення, – каже ботанік. – Зазвичай у нас  це проміжок між серединою жовтня до початком листопада. Якщо посадити цибулю в теплу погоду, цибулини почнуть одразу проростати та можуть замерзнути взимку. А якщо посадити перед самим морозами — сіянка не встигне укоренитися.

Взагалі то озима цибуля – обов’язкова частина зимового городу. До того ж посадка дозволяє значно заощадити час навесні, оскільки рослини активно починають рости одразу після відтавання ґрунту.

Досвідчені городники зазначають, що посадка цибулі проводиться в добре дренований ґрунт, глибина посадки – 3 см, що дозволяє уникнути підгнивання. Перед висадкою грядки можна обробити мідним купоросом для дезінфекції.

Вибраний посадковий матеріал повинен бути щільним, без слідів пошкоджень або гнилі. Важливо відсіяти усі цибулинки, які мають сліди хвороб чи пошкоджень.

Щавель чудово переносить мороз

Щавель – ще одна культура, яку можна сміливо висівати пізно восени. Він чудово переносить мороз, а його насіння проростає вже при перших теплих днях весни.

– Щавель – дуже корисна рослина, багата вітамінами, – зазначає фахівець. – Найбільш цінні вітамінами молоді листочки. Щавель багатий на вітамін С і вітаміни групи В. Також у ньому містяться корисні мінерали, такі як магній, калій і цинк. Важливо, що це одна з перших зелених рослин, які можна зібрати навесні, насолоджуючись його кислуватим смаком і вітамінним складом. Його висівають, коли вже настали перші заморозки, на глибину приблизно 1,5 см. Відстань між насінням повинна бути не меншою ніж 5 см, а після посіву ґрунт обов’язково ущільнюють граблями.

Нагадаємо, що щавель багаторічна рослина, яка може рости на одному місті десятки років. Досвідчені городники радять змінювати місце щавлю кожні 4 роки. Коли щавель довго росте на одному місці, то стає цупким.

Озимий часник саджають у жовтні

Часник – поширена в багатьох кухнях світу пряність, яку вирощують практично всі фермери і дачники. Посівний матеріал її буває двох типів: ярий та озимий. Коли садити – індивідуальне рішення кожного городника, але для успішного вирощування необхідно знати, як правильно сіяти озимий часник.

– Найбільш сприятливий час посадки часнику під зиму в наших умовах – це жовтень, – каже Галина Крикун. – Головний орієнтир тут – наступ морозу, а насіння потрібно посадити за 30-40 днів. Цього часу достатньо, щоб рослина заглибилися в грунт на 10-15см. Зелені високі стебла посіяного раніше часнику будуть пошкоджені заморозками і можуть не зійти навесні зовсім. Відповідно, пізніше посаджені зубчики вимерзнуть ще, не встигнувши вкоренитися.

Фахівці зазначають, що готувати грядку для посіву бажано завчасно. Спочатку треба очистіть ділянку від залишків культур, які на ньому росли. Потім перекопайте землю або розпушити її на глибину 8-10 см плоскорезом. Рекомендують також внести по 0,5 відра компосту і перегною на 1 м², 10г селітри і 20 г комплексних мінеральних добрив.

Кріп та петрушка для раннього літа

Кріп і петрушка – це невибагливі рослини, які чудово підходять для озимого  Кріп висівають пізно восени, після перших морозів, щоб уникнути передчасного проростання насіння.

Петрушку можна сіяти, коли температура опуститься до 0°C, а нічні заморозки вже стануть звичним явищем.

Для обох культур краще використовувати більше насіння, ніж зазвичай, адже не всі проростки зможуть пережити зиму. Це дозволить отримати багатий урожай свіжої зелені вже на початку літа.

Нагадаємо, раніше ми писали: Сливи, вишні та абрикоси: у лісах Дніпропетровської області з’являться нові плодові дерева.

Читайте також: Альпійська гірка і гортензія пінкі-вінкі: у Дніпрі продовжують озеленювати парки і сквери.

Віктор СОРОКІН

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: