Site icon Наше Місто

Підліткове материнство: чи є проблема ранніх пологів і абортів у Дніпрі

Статистика ранніх пологів і абортів у Дніпрі

Підліткове материнство – глобальна проблема, яка охоплює не лише соціально незахищені верстви населення. За даними ВООЗ, кожна п’ята дівчина у світі народжує дитину до 18 років, пише «Наше місто».

За словами лікаря-гінеколога, ситуація з ранньою вагітністю у Дніпрі залишається відносно стабільною. Завдяки доступності інформації, підлітки стали обізнанішими про контрацепцію та здоров’я репродуктивної системи.

Лікар-гінеколог Світлана Володимирівна

– Абортів серед підлітків у Дніпрі ми давно не фіксували, – повідомила Світлана Володимирівна – лікар-гінеколог. – З початку року у місті було близько 10 випадків пологів серед дівчат віком з 15 до 17 років. 

Незважаючи на доступність інформації в інтернеті, необхідність особистих консультацій у лікарів для підлітків залишається актуальною. 

– Коли гарні стосунки у дівчинки з мамою, то вони приходять разом, – каже Світлана Володимирівна. – Було б не зайвим проводити групові навчальні заходи. До війни ми це робили регулярно, ходили у школи, читали лекції, відповідали на питання учнів. А зараз через постійні тривоги немає можливості. 

Для збереження здоров’я дівчата повинні регулярно відвідувати гінеколога, особливо при появі будь-яких тривожних симптомів, таких як рясні або болючі менструації.

Контрацепція для підлітків

– Для підлітків ми підбираємо низькодозовані контрацептиви, ті пігулки, які мають у своєму складі етінілестрадіол в маленьких дозах, – каже Світлана Володимирівна. – Щоб вирівняти цикл, але не порушити загальний гормональний стан дитини. Це якщо пацієнтка хоче саме оральні котрацептиви. А якщо вона має декілька статевих партнерів, то їй підійде презерватив. Він захистить від інфекцій, які передаються статевим шляхом, та від небажаної вагітності. 

Дніпро демонструє позитивні тенденції у сфері репродуктивного здоров’я підлітків. Зростання обізнаності, доступність контрацепції та важлива роль особистих консультацій сприяють зниженню кількості ранніх вагітностей.

Читайте також: Міська аварійна служба Дніпра готується до роботи взимку.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version