Skip to content

Як закрити банківську картку, щоб не влізти в борги

Ксенія Куземко

Як закрити банківську картку, щоб не влізти в борги

Якщо ви більше не плануєте користуватися своєю платіжною карткою, важливо не просто припинити нею розраховуватися, а й офіційно її закрити. Це необхідний крок, щоб уникнути потенційних проблем у майбутньому. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Національний банк.

Що варто пам’ятати

Якщо ви не закриваєте рахунок, який більше не використовуєте, банк може стягувати додаткову плату за його обслуговування. Цю комісію банк може автоматично списати з доступних на рахунку коштів або додати до вашого боргу перед банком.

Навіть якщо ваша картка більше не діє або на ній немає коштів, ваш банківський рахунок, до якого вона була прив’язана, продовжує існувати та ведеться банком.

Банк може стягувати комісійний збір, якщо:

  • ви зняли усі гроші з картки та зберігаєте на рахунку менше встановленої банком суми;
  • ви витрачаєте менше певної суми на місяць, тобто перестали користуватися карткою на умовах, визначених договором;
  • якщо закінчився пільговий період обслуговування.

Якщо ви не користуєтеся карткою, за обслуговування якої передбачена комісія, і не закриєте рахунок, банк продовжить стягувати плату за обслуговування. Це призведе до виникнення заборгованості, яку вам доведеться погашати разом з нарахованими відсотками.

Для того, щоб припинити користуватися послугами банку, необхідно закрити свій поточний рахунок. Пам’ятайте, що кожна платіжна картка пов’язана саме з цим рахунком. Закрити рахунок можна кількома способами: особисто відвідавши відділення банку та подавши відповідну заяву, або ж дистанційно, скориставшись мобільним додатком або зателефонувавши до контакт-центру.

Як закрити поточний рахунок та завершити обслуговування в банку:

  • Щоб уникнути несподіваних витрат та можливого боргу, перегляньте всі платні послуги, які підключені до вашого банківського рахунку. Відключіть всі непотрібні підписки, такі як СМС-інформування, автоматичні платежі за мобільний телефон та інші регулярні списання коштів. Якщо ви не відмовитеся від цих послуг, з вашого рахунку будуть регулярно зніматися кошти, навіть якщо на ньому недостатньо грошей.
  • Перед закриттям рахунку необхідно повністю погасити всі наявні заборгованості. Рекомендується уточнити у банківського менеджера деталі щодо можливих комісій за закриття рахунку. У разі стягнення комісії, залиште на рахунку достатню суму для її покриття.
  • Щоб закрити банківський рахунок, потрібно повідомити про своє рішення банк та виконати всі необхідні формальності. Способи закриття можуть відрізнятися в залежності від банку: деякі дозволяють зробити це онлайн, інші вимагають особистої присутності у відділенні з документами.
  • Перед закриттям рахунку банк зобов’язаний провести ретельну перевірку, аби уникнути виникнення будь-яких фінансових зобов’язань з боку клієнта. Зокрема, банк перевіряє наявність не сплачених комісій та регулярних платежів, терміни яких визначені у договорі.

Після того, як поточний рахунок буде закрито, візьміть довідку від банку про закриття рахунку, щоб убезпечити себе від можливих непорозумінь у майбутньому (претензій щодо сплати заборгованості за рахунком).

Раніше ми писали, “Національний кешбек”: коли українці почнуть отримувати гроші за покупки.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: