Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Споживчий кошик українця 2024: чи шокують цінами осінь і зима

Зростання інфляції, посуха цього року, відключення світла влітку, нестача робітників, витрати на логістику та підвищення акцизу на пальне не могли не позначитися на цінах.  Як казав колись екс-прем’єр Азаров, потрібно не «скиглити», а брати лопату та йти на город. Але для городу вже запізно, тому робимо консервацію з того, що є, та підраховуємо ціни на продукти разом з “Нашим містом». 

Головний фактор, що впливатиме на ціни восени та взимку 2024 року — це доступність електроенергії. Про це сказав перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. 

«Високих цін, як у 2022 році, коли Україна тимчасово втратила частину Запорізької та  Херсонської областей, не буде. Але й надто низьких цін не варто очікувати. Попит на продукцію знизився, і ринок адаптувався до нових умов. Будуть міжсезонні коливання», – заявив Висоцький. 

Результати посухи цього року будуть відчутні і у наступному році, й це стосуватиметься врожаю озимих.

«Спека вплинула на кормові культури, внаслідок чого зменшилося виробництво молока, і відповідно зросли  ціни на молочні продукти», – повідомили у міністерстві агрополітики.

Проте очікується  гарний врожай цукрових буряків. Виробництво цукру складе 1,6 млн тонн при внутрішньому споживанні – 900 тис. тонн, Тобто цукру буде достатньо і для внутрішнього ринку, і для експорту.  

На збільшення ціни може вплинути і підвищення  акцизів на пальне. Це відобразиться на товарах та послугах через перехід на генератори під час відключення світла.

“Підняття цін на дизель трохи вплине на кінцеву вартість урожаю. Це станеться у жовтні. Бо питома вага пального при зборі врожаю вища за витрати на логістику на моменті довезення зі складу до полиць вже готового продукту харчування”, — вважає економіст, експерт “Економічного дискусійного клубу” Олег Пендзин. 

Покупцям радять підготуватися до здорожчання продуктів восени на 20 – 30% не тільки через роботу на генераторах, але й через нестачу сировини, знецінення гривні, зростанні зарплат в агросекторі через дефіцит спеціалістів.

Як змінювалися ціни за останні 8 місяців

У відповідь на запит щодо зростання цін, з трьох мереж: “Сільпо”, “Варус” та “АТБ”, відгукнулася лише остання компанія. Нам розповіли, що з січня по вересень 2024 року в середньому ціни зросли на 10-15%. На це вплинули дефіцит робочої сили, нестача сировини, ускладнення логістики, витрати на електроенергію та посуха.

За 8 місяців цього року соняшникова олія додала в ціні на 15-25% через зростання курсу долара, збільшенням витрат на логістику та електроенергію. Майонези, соуси, рибні консерви, тобто ті товари, які містять в собі соняшникову олію подорожчали за цей час на 10-15%

Кава додала в ціні з початку року на 25% через низький врожай та витрати на доставку. Шоколад подорожчав до 40% залежно від вмісту какао, тому що сировина для цієї солодощі подорожчала на світових ринках, а гривня втрачає свою вартість. Пік подорожчання цукру на 30% припав на період з січня по червень, бо у міжсезоння не вистачало якісного продукту.

«По інших кондитерських виробах також відбулося підвищення цін в середньому на рівні 10%, спричинене зростанням тарифів на електроенергію, використання при виробництві дизель-генераторів», – повідомили «Нашому місту» у прес-службі “АТБ”.

Улюблена українцями гречка в середньому подорожчала на 14% теж через високу вартість електроенергії та роботу підприємств на генераторах.

Продукти швидкого приготування, несолодкі снеки, приправи, горіхи, корма для тварин додали в ціні більше ніж на чверть з тих самих причин – витрати на електроенергію та зростанням курсу валют.

З алкогольних напоїв тільки пиво подорожчало на 5-10%, і це пов’язано з тим, що єдиний виробник залізної банки в Україні не встигає з виробництвом через збільшення кількості та тривалості повітряних тривог. На вартість хмільного напою вплинули також підвищення тарифів на електроенергію та доставку.

Але на деякі товари ціни знижувалися. Вартість борщового набору знизилася в середньому на 10-20% у зв’язку з появою нового врожаю та сезонного зниження цін.

«Виняток становила тільки капуста білокачанна, за якою зростання ціни склало близько 80%. Основна причина такого підвищення – дуже низька врожайність внаслідок аномально високих літніх температур та посухи. На більшості засаджених площ продукція зазнала псування і не дала врожай», – повідомили у торговельній мережі.

Фрукти влітку зросли на 20-25%, бо сезон більш дешевших турецьких та єгипетських фруктів закінчився та змінився на більш дорожчі фрукти з Аргентини та ПАР. При цьому ціни на банани влітку трохи знизилися (на 10%), що також є щорічною сезонною тенденцією.

У компанії не відповіли, наскільки можуть змінитися ціни незабаром. Проте підстав вважати, що щось подешевшає, немає.

Загалом ціни на продукти зараз – це відображення складного липня щодо електроенергії та логістики. В Мінагрополітики вважають, що надалі будь-яких передумов для різких коливань немає. Проте війну ніхто не скасовував, тому непередбачуваність є в усьому.

Чому у Дніпрі закриваються бізнеси, а пенсіонери нарозхват

Серед причин, які не можуть не вплинути на ціни на споживчі товари – складне становище дрібних та середніх підприємців.

Бухгалтер Олена Кістриця вважає, що пенсіонер зараз – це ідеальний кандидат.

Бухгалтер, який обслуговує підприємців, Олена Кістриця, говорить, що серед підстав, за якими зараз закриваються бізнеси можна виділити ТОП-5: 

  • 1 місце – відсутність доступних кредитів, тому що банки почали заробляти на ОВДП та видавати кредити їм вже не так цікаво. А кредит – це кров для бізнесу у будь-який час, особливо зараз. До цього можна додати проблеми з відключеннями світла й високою його вартістю для підприємців;
  • 2 місце – силовики та маски-шоу з перевірками;
  • 3 місце – податки та блокування податкових накладних, які заважають працювати, хоча суди приймають рішення саме на користь підприємців в суперечках щодо накладних;
  • 4 місце – відсутність трудових ресурсів. З одного боку, у нас безробіття, а з іншого – у нас перекошений попит;
  • 5 місце – мобілізація. Через це чоловіки не хочуть оформлятися офіційно та не хочуть ставати на військовий облік.

«В мене є реальна історія: у промисловому магазині працювали три жінки та один чоловік. Чоловіка просто звільнили. Він сказав, що взагалі не хоче офіційно працювати. А директор вирішила, що якщо треба їхати до військкомату й такі штрафи величезні через військовий облік, і ніхто не знає, як все правильно зробити, то нехай звільняється. Хоча працівники зараз в ціні», – розповіла Олена Кістриця.

Проте для деякого є й плюси: через брак досвідчених кадрів охоче стали брати на роботу пенсіонерів.

«Якщо раніше, припустимо, у понад 60 років токарю могли сказати, що він не підходить, то зараз, якщо він з досвідом та не спився, розбирають аж бігом. Для роботодавця зараз це ідеальний кандидат. Якщо раніше пенсіонери фарбувалися і в останній момент говорили свій вік, то зараз прямо з порога кажуть що їм понад 60», – розповіла бухгалтер.

Підприємці вичерпали запас міцності та стають піратами

В одному з торговельних комплексів міста має невеличку точку з продажу біжутерії підприємиця Ольга. Вона просила не вказувати ані свого прізвища, ані місце торгівлі, бо вона… пірат.

Підприємиця Ольга не сплачує податки, бо вони для неї непідйомні.

«Я уникаю податків. Я терпіти цього не можу, бо завжди була дуже чесна, порядна, але зараз я вимушений пірат. Для мене сплачувати всі податки вбивчо, тому я стала третьою групою, не поставила касовий апарат, просто відкрила рахунок у “ПриватБанку” і працюю в “чорну”. Якщо я почну працювати в “білу”, то я просто закриюсь, – розповіла підприємиця. – Я виживаю на торгових залишках. У мене просто були величезні магазини в Херсонській області, там зараз усе окуповано. Те, що в мене залишилося з літа, до воєнних часів, ось це я потихеньку розпродую, плюс ще там переробляю намисто, роблю ремонти».

Окрім магазинів у Ольги був пансіонат на березі моря у Херсонській області, який мав відкритися у 2022 році, та трикімнатна квартира у Залізному порту, повністю забита товаром на 80 тисяч доларів. Рятуючись від російської армії, жінка виїхала з чоловіком, котом та дитиною, залишивши все, що вона мала, в окупації, та приїхала до Дніпра, де у її мами була квартира.

Вже у Дніпрі на очах в Ольги закривалися торгові точки, які працювали багато років, та які відкрили вже під час великої війни. Й насамперед на це вплинуло відключення світла.

«У нас в ТЦ була шикарна маленька кав’ярня на першому поверсі. І вони робили недорогу смачну каву для працівників торговельного центру. Робили гарну знижку, влаштовували акції – шоста філіжанка безкоштовно, – розповідає Ольга. – Вони працювали багато років та зачинилися через відключення світла. Зараз на їхнє місце заїхали інші люди з генератором, але я не знаю наскільки довго їх вистачить».

Інший випадок – точка з продажу шаурми, яка пропрацювала півтора місяця та закрилася через величезний рахунок за електроенергію.

«Там було так смачно, що навіть почали приїжджати з інших районів міста, щоб поїсти цю шаурму. Я стояла в черзі за нею. Проте рахунок за світло став для підприємця смертельним, – розповіла Ольга. – Знайомий, в якого своє кафе з кухнею, сказав що за комерційною вартістю світла йому вигідніше працювати на генераторі».

За свою точку Ольга платить 5 тис. грн в місяць, з яких 900 грн склала плата за світло за серпень. А якби вона ще й платила всі податки, то до цієї суми ще треба було б додати 6 тис. грн на працевлаштування реалізатора, обслуговування у банку та термінал. Й особливих перспектив для розвитку своєї справи Ольга не бачить, бо зараз у людей закінчилися гроші, та вони пішли купувати в інтернет. Проте ціни на прикраси, якими торгує підприємиця, будуть лише зростати, бо вони зав’язані на курсі долара, за яким їх купували.

Нагадаємо, що у бюджеті на 2025 рік заклали середньостроковий курс на рівні 45 гривень за долар, а в обмінниках він може бути до 50 гривень за долар. Це впливає на той товар, який імпортується в Україну, тобто все, окрім значної частини продуктів. Тому очікується, що ціни зростуть на всі товари.

Автор: Ірина Логуш, фото автора.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Тема дня, Україна

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: