Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Дніпро прийняв, як рідну: історія переселенки Ольги Ковальової

історія родини переселенки Ольги Ковальової

Ольга Ковальова переїхала до Дніпра два з половиною роки тому з Донеччини. А зараз вона вже не уявляє своє життя без цього міста. Вона закохалася в його фонтани, мистецькі події та мальовничі куточки, особливо в Ботанічний сад. Дніпро став для неї не просто місцем проживання, а справжнім домом, де вона знайшла друзів, захоплення і відчуття спокою. Її історія – в матеріалі «Наше місто».

Евакуація до Дніпра і перші враження від міста

Ольга, як і тисячі інших українців, була змушена залишити свій дім через повномасштабне вторгнення росії. У березні 2022 року її рідне місто Покровськ зазнало перших обстрілів, а новини про можливе оточення не давали спокою.

історія родини переселенки Ольги Ковальової
Ольга Ковальова – переселенка

– На початку війни було дуже страшно, – згадує Ольга. – Ми не знали, чого очікувати. Чоловік наполягав, щоб я виїхала, адже фронт був зовсім близько. Це було важке рішення, але я розуміла, що задля безпеки треба їхати.

Так Ольга опинилася в евакуаційному потязі. Поїздка стала для неї справжнім випробуванням. Адже вона поїхала з міста першою з родини.

– До цього я дуже рідко кудись їздила сама, – пригадує Ольга, не приховуючи сліз. – Це важко. Я вже думала, що виплакала всі сльози, але ні. Боляче й досі. Коли їхала, відчувала невизначеність, було тривожно. У вагоні багато людей, діти, домашні тварини. Хтось плакав, все це тиснуло на психіку. 

Дніпро зустрів Ольгу привітно. Величезний сучасний вокзал, метушня, доброзичливі люди. Почалася нова сторінка у житті.

– Перше враження від Дніпра позитивне, – каже Ольга. – Велику роль зіграли люди, що тут живуть. Мені зустрічаються лише чуйні та порядні дніпряни. Перший час я багато гуляла містом, це допомогло боротись зі стресом. Я милувалась архітектурою Дніпра. Відчувала, що це місто мене прихистило. 

Нове життя – нові можливості: адаптація Ольги у Дніпрі

Приїхавши до Дніпра, Ольга почала освоюватися в новому місті. В першу чергу вона приєдналася до місцевих чатів, щоб знайти однодумців і дізнатися більше про життя у Дніпрі. Син Ольги жив тут ще до повномасштабного вторгнення. Тому питання, куди саме евакуюватися, не стояло.  

– У Дніпрі було де жити перший час, – каже Ольга. – Наш син спочатку жив у гуртожитку, а потім знайомі всю нашу родину поселили у своїй квартирі. Звісно, що було багато людей на один квадратний метр, але нас гостинно прийняли. Жили так півроку. Потім знайшли окреме житло і переїхали. Згодом приїхала моя мама і через місяць чоловік. Зараз вся наша родина мешкає разом. 

Ольга – ведуча заходів. У Покровську вона мала певну популярність і своїх постійних клієнтів. Але, переїхавши до Дніпра, довелося починати все з початку.

– У Дніпрі впродовж 2022 року у мене було лише два заходи, – пригадує Ольга. – За фахом роботи не було, тож я пішла працювати швачкою. У мене були відповідні навички, 20 років тому я навчилась шити на машинці у Покровському педагогічному училищі. Тепер це мені знадобилося. Я працювала у швейному цеху. Ми шили вироби для військових, сумки, наплічники тощо. 

історія родини переселенки Ольги Ковальової
Ольга працювала швачкою

У березні-квітні 2022 року Покровськ охопила паніка, аптеки не працювали. Ольга, як і багато хто, відчула гостру потребу допомагати.  Вона взялася шукати життєво необхідні ліки в Дніпрі та організовувала їх доставку до рідного міста. Згодом вона долучилася до волонтерської діяльності в одній з благодійних організацій Дніпра, де готувала їжу для тих, хто найбільше її потребував: для вимушених переселенців, літніх людей та пацієнтів лікарень.

Але свою основну справу Ольга не залишила. Вона продовжила розвиватися у цьому напрямку. 

– Допомагають знайомства, спілкування з людьми, — зізнається Ольга. – Першим фондом, де я почала інтегруватися у спільноту Дніпра, став “Контакт2U“. Мені дуже подобається Плейбек-театр, потужний психологічний перфоменс, коли розповідаєш історію, а потім бачиш, як вона відтворюється сцені. З цим видом мистецтва познайомилась вперше у Дніпрі. Я почала регулярно туди ходити, знайомитися з людьми. Це місце відвідують не лише переселенці, а й місцеві мешканці. Від цих зустрічей мені стало трішки легше. 

Ольга вже два з половиною роки називає Дніпро своїм домом.
Ольга вже два з половиною роки називає Дніпро своїм домом.

Дніпро – місто, що стало другим домом

Ольга вже два з половиною роки називає Дніпро своїм домом. За цей час вона встигла не лише облаштуватися, а й глибоко зануритися в культурне життя міста, відкрити для себе його приховані куточки та знайти нових друзів.

Одним з перших відкриттів Ольги стали численні фонтани Дніпра. Захопившись ідеєю, вона влаштувала собі справжній квест, відвідавши всі міські фонтани за вихідні.

історія переселенки Ольги Ковальової
Ольгу вразили фонтани Дніпра

– Мені було цікаво дізнатися щось нове про місто, тому я вирішила зробити челендж по фонтанах, – розповідає Ольга. – Впродовж двох днів ми об’їздили всі фонтани, які є у місті. Все знімали на відео. Я шукала інформацію в інтернеті про той, чи інший водограй. Мені дуже сподобався великий фонтан, що на лівому березі. Таких красивих я ніде більше не бачила. З впевненістю можу сказати, що Дніпро – місто фонтанів. До речі, усі охочі можуть зробити подібний челендж, адже фонтани працюватимуть до середини жовтня. 

Культурне життя Дніпра вразило Ольгу своєю різноманітністю. Вона регулярно відвідує усілякі заходи, виставки, концерти.

Історія переселенки Ольги Ковальової
Ольга регулярно відвідує усілякі заходи, виставки, концерти.

– Є заходи, які коштують грошей, а є й такі, які можна відвідувати безкоштовно, я моніторю ці події, – каже Ольга. – У квітні 2022 року я потрапила на одну виставку. Вона була присвячена саме темі прийняття війни. Ми не можемо вплинути на цю ситуацію. Але можемо прийняти цю ситуацію і жити в ній. Щоб там не було, потрібно знаходити яскраві моменти. На виставці було багато інсталяцій, одна з них – про законсервовані мрії. Також був телефон з написом “війна”, який дзвонив. Там була можливість вибрати кнопку “прийняти” або “відхилити”. Ти приймаєш цей стан, проживаєш його. Зараз я часто промовляю фразу: “Погоджуйтеся на будь-який двіж, бо не знаємо, що буде завтра”.

Ольга відзначає, що Дніпро – місто контрастів, яке поєднує в собі як сучасну інфраструктуру, так і багату історію. Регулярні прогулянки містом стали для неї не лише способом підтримувати фізичну форму, а й можливістю насолодитися красою місцевих краєвидів.

-Взагалі, ходжу багато пішки, – додала Ольга. – Особисто впевнилась, що у Дніпрі можна зекономити на фітнесі. Тут особлива місцевість, то спуск, то підйом. Тож поки йдеш угору – займаєшся спортом!  

Одним з улюблених місць Ольги став Дніпровський ботанічний сад. Саме там вона знаходить спокій і натхнення. Прогулянки серед різноманітних рослин допомагають відновити сили та зарядитися позитивною енергією.

Ботанічний сад
Одним з улюблених місць Ольги став Дніпровський ботанічний сад

– Ботанічний сад – моє найулюбленіше місце у Дніпрі, – каже Ольга. – Мені подобається гуляти, робити світлини, там особлива атмосфера. Кожної пори року сад по-своєму прекрасний. Я навіть придбала деякі рослини додому. 

Завдяки активній життєвій позиції, Ольга швидко знайшла нових друзів і відчула себе частиною великої міської спільноти. 

– У Дніпрі я почуваюся вдома, вдячна місту і його мешканцям за це, – резюмувала Ольга. – Я своє майбутнє бачу у Дніпрі. Я тут обзавелась знайомствами, знайшла роботу, побудувала нове життя. 

Фото “НМ” та з особистого архіву героїні.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: