Site icon Наше Місто

Інтернет на вагу золота. Провайдери можуть підвищити ціни через зростання податків?

Доступ в Інтернет для мільйонів українців став дійсно базовою потребою, адже в мережі люди  дізнаються новини, здійснюють різноманітні покупки, спілкуються за допомогою різноманітних месенджерів. 

Як  Інтернет-провайдери в Дніпрі працюють у разі відключень, які можливості пропонують клієнтам та чим занепокоєні, – дізнавалося “Наше місто”.

Провайдери подбали про енергонезалежність 

Інтернет-провайдери  Дніпра врахували важкі уроки складної осені-зими 2022 року, коли країна вперше переживала тотальні блекаути, викликані ворожою агресією та ударами рф по енергетичній інфраструктурі.

Для того, щоб забезпечити собі можливість працювати навіть в умовах відключень, компанії впроваджують обладнання для автономної роботи – акумулятори та генератори. 

Приміром, дніпровський провайдер “ДТС” завчасно придбав та встановив низку пристроїв, пояснює директор компанії Костянтин Любимий. Вони забезпечують енергоживлення обладнання, а також офісу компанії у разі відключень.

Коли вимикається електрика, обладнання провайдера певний час працює від потужних акумуляторів, пояснюють в “ДТС”. Потім у разі потреби фахівці компанії підключають генератори, які продовжують підживлювати техніку електрикою. Відповідно абоненти можуть бути з Інтернетом вдома або в офісі – за певних умов, про які – трохи далі.

Подбав про енергонезалежність і популярний в Дніпрі провайдер “Фрегат”. Дніпровський провайдер Soyuz Telecom також вказує, що завдяки власній підготовці, а головне – використанню оптоволоконної у разі блекаутів зможе тривалий час забезпечувати абонентам доступ в Інтернет.

“Ми забезпечуємо функціонування вузлових майданчиків власної мережі за відсутності електроживлення на 72 години. Для стабільної роботи інтернету все, що вам треба зробити – це заживити своє обладнання”, – повідомили в компанії.

Отже, провайдери запевняють, що в разі відключень світла вони зможуть забезпечити функціонування власного обладнання та надаватимуть доступ до  мережі. Головне – аби конкретні абоненти мали змогу користуватись Інтернетом.

Готуємося до відключень – прокладаємо оптичний Інтернет

Отже,  що робити власне абонентам для того, щоб мати доступ в Інтернет під час відключень?

Головне корисна опція, яку пропонують дніпровські провайдери клієнтам з огляду на можливі відключення світла – т.зв. оптичний Інтернет, (GPON, xPON – різниця у швидкості передачі даних), який мінімально залежить від електроживлення, адже сигнал передається по оптоволоконному кабелю. Зараз такий тип кабелю можна прокласти в квартири / офіси, і навіть у разі повного відключення світла буде можливість увійти до мережі.

Оптична мережа повністю незалежна від перебоїв в мережі електропередачі,  забезпечує високу швидкість передачі даних, повідомляє провайдер “Фрегат”. 

Є певні особливості. Для зручного користування оптичним Інтернетом абоненту знадобиться додатковий термінал. А також – перехідник для того, щоб під час відключень світла заживити термінал та власний роутер від поуербанка, пояснили нам представники провайдера “ДТС”.

Провайдер Soyuz Telecom зазначає, що взагалі вся абонентська мережа компанії побудована за новітньою технологією xPON, що дозволяє клієнтам відчути всі переваги у разі настання екстремальних ситуацій.

Абоненту варто дізнатися, чи може конкретний провайдер протягнути оптичний кабель до його будинку/квартири – конкретної локації в місті або передмісті.  Вартість послуги з підключення оптичного Інтернету у різних провайдерів може залежати від локації, типу будівлі(багатоквартирний/приватний будинок) та низки інших факторів.

Приміром, провайдер “ДТС” пояснює: вартість послуги з проведення оптичного Інтернету до багатоповерхового будинку може змінюватися в залежності від того, скільки абонентів планують підключення: “Для однієї людини може бути тариф приватного сектора, тоді як для 5-х і більше ми зможемо запропонувати доступні тарифи”, – зазначають в компанії. 

Про можливість провести оптичний Інтернет безпосередньо до вашої будівлі /офісу варто дізнаватися безпосередньо у провайдерів.

Влада Дніпра сприяє роботі провайдерів

Нещодавно готовність до роботи в умовах відключень однієї з Інтернет-компаній перевірив черговий по місту.


– До станції, яку перевіряли, підключено більше 5 тисяч абонентів, – зазначає  Олександр Тарабанов, технічний спеціаліст департаменту інформаційних технологій  міської ради. –  Майданчик обладнаний сучасним енергетичним обладнанням, яке дозволяє безперебійно надавати послуги містянам 24/7. Спеціалісти компанії розповіли, що використовують сучасну технологію GPON, яка дозволяє користуватися Інтернетом під час відключень світла. Така технологія може працювати під час знеструмлень 72 години.  Для цього містянам-абонентам достатньо заживити wi-fi роутер та абонентський термінал. Зробити це можна за допомогою будь-якого повербанку із достатньою потужністю.  Також одна з переваг технології — високошвидкісний Інтернет.

Підвищення податків: абоненти платитимуть більше?

Серед проблем, які суттєво турбують провайдерів – можливе підвищення податків, причому суттєве – в кілька разів – для тих компаній, які працювали на спрощеній системі оподаткування, переважно – як ФОП.  Це, в свою чергу, змусить компанії підвищувати тарифи для користувачів.

Такий крок вкладається в загальну логіку влади щодо підвищення податків у різних сферах.


«Через існування спрощеної системи оподаткування при наданні послуг з доступу до мережі Інтернет держава втрачає понад 3 млрд грн на рік», – зазначає голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Державна податкова служба (ДПС) наголошує, що провайдери доступу до мережі не мають права працювати на спрощеній системі оподаткування.  В травні 2024-го ДПС визначила, що провайдери мають перейти на загальну систему оподаткування до 20 вересня, інакше реєстрацію компаній анулюють. Отже, податки для певних провайдерів можуть суттєво підвищитися.  Для споживачів – абонентів це означатиме подорожчання послуги доступу в Інтернет, адже бізнес не буде працювати собі у збиток.

Деякі Інтернет-компанії Дніпра не задоволені таким станом справ та активно виступають проти фіскальних новацій. Провайдер ДТС навіть закликає користувачів підписати петицію до уряду, якою пропонується не відміняти спрощену систему оподаткування для платників податків зі сфери електронних комунікацій.

“В Україні під час війни вирішили у 7 разів збільшити податок з обороту для провайдерів Інтернету, що призведе до значного подорожчання послуг Інтернет та торкнеться безпосередньо споживачів послуг, – зазначає ДТС. – Якщо ви хочете зупинити свавілля та забезпечити собі та іншим українцям доступ до якісного Інтернету, підпишіть цю петицію:”

Станом на початок вересня петиція до Кабміну набрала майже 14,5 тис.підписів, тобто понад половину від необхідних 25 тисяч.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version