Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як працює у Дніпрі єдиний в Україні центр для маломобільних переселенців

Супрун Юлія

Центр соціальної адаптації людей з інвалідністю “Океан добра” з’явився у Дніпрі під час війни і існує завдяки міжнародним проєктам, які фінансують ставки санітарів, прибиральниці та соцпрацівника. З приміщенням допомагає міська влада Дніпра. За понад два роки через центр пройшли майже три тисячі біженців від війни, пише “Наше місто”.

Поки центр є єдиним в Україні, що приймає літніх людей без документів, з деменцією, лежачих, самотніх, яким треба шукати місця в будинках престарілих. 

Ольга Волкова
Ольга Волкова
Ольга Волкова. Фото: Володимир Федорищев

Коли почалися активні військові дії, а люди почали штурмувати вагони на вокзалі, я побачила, що людям з інвалідністю нікуди евакуюватися, – розповідає голова ради ГО “Океан добра” Ольга Волкова. –  Я тоді звернулася до керівництва Дніпра. Мені допомогли спочатку організувати вагони для таких людей. А потім стало зрозуміло, що ми відправляємо літніх людей та інвалідів, а їхати їм нікуди.І тоді ми відкрили центр тимчасового розміщення людей з інвалідністю і похилого віку. Міська влада Дніпра виділила нам приміщення і сплачує наші комунальні рахунки. 

центр соцадаптації для маломобільних переселенців
центр соцадаптації для маломобільних переселенців

Центр завжди переповнений. І тут постійно не вистачає робочих рук. Наприклад, зараз є потреба у санітарах. А тим часом знов посилилася евакуація з Донбасу. Кожного дня у центрі приймають 8-13 людей. На минулому тижні люди їхали з Димитрова. 

Я майже не бачу свою родину вже три роки, а увесь свій час віддаю роботі у центрі і допомозі його підопічним, — каже соцпрацівниця Тетяна. – За кожним з них – велика робота: треба збирати документи, оформлювати інвалідність, узгоджувати місця, де їх можуть прийняти на постійне проживання. Я сама переселенка з Донецька й розумію, як це важко поїхати кудись з дому, а особливо для літньої людини. Мені їх дуже шкода, а з деякими з них дуже важко розставатися.

Соцпрацівниця Тетяна з одним з підопічних центру
Соцпрацівниця Тетяна з одним з підопічних центру. Фото: Володимир Федорищев

Нагадаємо, раніше ми писали,  як діти-волонтери у Дніпрі допомагають ЗСУ.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: