Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Грають, співають, торгують: як діти-волонтери у Дніпрі допомагають ЗСУ

Після початку великої війни багато дніпрян почали активно займатись волонтерством. При чому не тільки дорослі, а й діти. Журналістка «Нашого міста» зібрала історії юних містян, які витрачають вільний від занять час не на гаджети, ігри та різноманітні забавки, а на допомогу захисникам України.

У 46-й школі роблять сітки та свічки 

Зараз у багатьох навчальних закладах по всій країні хлопчики та дівчата після уроків роблять все можливе, щоб допомогти нашій армії. Дніпро не є винятком. У багатьох школах діти плетуть маскувальні сітки, підтримують переселенців, збирають кошти для військових. Ці самі сітки дуже часто можна побачити прямо у коридорі шкіл, гімназій та ліцеїв. Серед тих, хто давно та системно допомагає ЗСУ, учні дніпровської школи № 46. Тут до волонтерства долучаються навіть першокласники.

 Благодійні ярмарки, на яких школярі продають зроблені власними руками смаколики та поробки, стали  для учнів звичною справою. Старшокласники збирають баночки та парафін, а потім виготовляють окопні свічки. За словами директорки СЗШ № 46 Олени Міроненко, волонтерством у цьому навчальному закладі діти займаються ще з 2014 року.  Тому що, на її думку,  головне завдання школи полягає в тому, щоб кожен учень став у подальшому свідомим громадянином країни. 

Соломія, Марія, Олександр та Софія виступають на вулицях 

 У теплу пору року на вулицях Дніпра можна побачити юну флейтистку Соломію Реут.  Вперше дівчинка почала займатись волонтерством навесні 2022 року. Тоді шестирічна дніпрянка зібрала   за два дні гроші, які були необхідні для купівлі  бронежилета. Оскільки Соломія з чотирьох років виступає на сцені, грати перед публікою для неї – звична справа. Вона ані трохи не соромилася, грала дуже класно. Людям подобалося, вони не шкодували грошей. Допомогу для української армії Соломія Реут збирала не тільки завдяки своїй грі на флейті  та сопілочці на дніпровських вулицях, а й через соціальні мережі. Іноді дівчинка об’єднується з іншими дітьми, які теж займаються музикою та хочуть допомогти ЗСУ. Разом вони зібрали гроші на автівку для тероборони та маскувальні костюми.

Тимофій – ще один юний музикант, який збирає гроші для армії завдяки своєму таланту. Він неодноразово грав на бандурі біля торговельного центру у Дніпрі. Все, що вдавалося зібрати,  переказував на підтримку української армії. Хлопець мріє стати льотчиком, а поки що намагається зробити власний внесок у нашу Перемогу.

 Коли  Марії Макеєвій з Кривого Рогу було лише п’ять років, вона встановила рекорд: стала наймолодшою волонтеркою України. А все завдяки тому, що впродовж 10 годин разом зі своїм братом Олександром, який грав на саксофоні, дівчинка співала українські пісні на вулицях Львова. Саме там тоді знаходилась в евакуації родина Макєєвих. Вдалося зібрати 35 тисяч гривень. Згодом ця сума зросла майже вдвічі, коли діти зробили сім благодійних виступів у різних містах України.

Одна частина грошей пішла на придбання телевізійного прицілу на Херсонський напрямок, іншу братик та сестричка передали в благодійний фонд Сергія Притули. Маленькі криворіжці стали відомі на всю країну. Їх навіть  запросила до себе на професійну студію відома співачка Тіна Кароль. Там була записана версія гімну України від Марії та Олександра Макєєвих. 

Повномасштабне вторгнення росії в Україну почалося за декілька днів до дня народження Софійки Клименко. Тоді вона святкувала його у рідному Маріуполі.  За два роки дівчинка відзначала своє 9-річчя у Дніпрі. З цього приводу  батьки  Софійки  запросили відомого українського кухаря Івана Козира, щоб той провів для неї професійний майстер-клас. Дівчинка готувала та співала, і це не дивно. Софійка із задоволенням займається вокалом. Співи   допомогли їй зібрати гроші на пікап для української армії.  Автівка була відправлена до підрозділу, де служить її батько.  

Продати власні іграшки? Легко!

Влітку позаминулого року 9-річний Святослав Кужман із Дніпра не мав талантів, завдяки яким міг би збирати гроші для армії. Але головне – мати бажання займатись волонтерством. У хлопця воно було і він вигадав, як зібрати кошти.

–       Я дивився по телевізору, що інші діти щось продають, співають і їм дають за це гроші, – розповів згодом Святослав. – Таким чином вони заробляють на ЗСУ. І я теж вирішив заробити. Я продавав іграшки по 5-10 гривень. Мав папірець, де написав: “Я продаю свої іграшки за символічну плату, виручені кошти підуть на воїнів ЗСУ”.

Юний дніпрянин продавав не тільки власні іграшки, а й ті, що належали його братам та сестрам.  Інна Кужман, мама хлопця про це не знала. Але коли дізналась про вчинок сина, була в захваті від нього. Жінка була дуже горда за Святіка. За три дні хлопцю вдалося зібрати більше  трьох тисяч гривень. Коли він познайомився з волонтерами, ті організували йому зустріч з військовими. Таким чином хлопець зміг особисто передати бійцям смаколики, куплені на власноруч зароблені кошти.  Після цього деякі дніпряни запропонували Святославу продати іграшки їхніх дітей. Звісно, все заради допомоги нашим захисникам. 

Був у Дніпрі і такий випадок, коли одразу четверо дітей продавали свої іграшки, аби зібрати гроші на тепловізор для ЗСУ. Для цього вони облаштували на вулиці щось на кшталт блокпосту.   Дітлахи зупиняли автівки та пропонували людям купити речі.  І ті із задоволенням погоджувались,  коли бачили, що їх про це просять 12-річний Віталій, його сестра, 6-річна Ганна, а також їхні сусіди – 10-річний Артур та 6-річна Марія. Загалом компанія назбирала понад 11 тисяч гривень. Всі кошти хлопчики та дівчата віддали волонтерам, які витратили їх на потреби ЗСУ. 

Дуже креативно підійшли до волонтерства юні шашкісти з Кам’янського, що на Дніпропетровщині.  Це був Максим Кривоніс — срібний призер чемпіонатів України з шашок-64 та шашок-100 серед юнаків до 10 років.  А також  Мирослава Бердник і Тимофій Сич, які у цьому виді спорту здобули звання чемпіонів України та світу. Розумні діти пропонували перехожим зіграти з ними партію за донати на ЗСУ.  Ідея спрацювала: кам’янчанам вдалося зібрати близько 20 тисяч гривень. Кошти вони вирішили розподілити між зборами на автівку та на дрон.

Фото з відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як у Дніпрі молодь займається волонтерством

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: