Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Шалена спека та зростання цін: яким було літо-2024 

Шалена спека та зростання цін: яким було літо-2024 

Ось і настав останній день літа.  Кожному з нас воно запам’яталося чимось особливим. Журналістка «Нашого міста» попросила поділитися своїми спостереженнями та висновками щодо літа 2024 року економіста, метеоролога, а також звичайних дніпрян.

Найспекотнішим був початок липня

Багатьом з нас літо, що минає, запам’ятається передусім шаленою спекою. Але порівняно з центральними та західними областями температурних рекордів цьогоріч  на Дніпропетровщині небагато. У цьому впевнений Василь Гринчак – начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології .  

Шалена спека та зростання цін: яким було літо-2024 

– Зазвичай «температурне» літо у нас триває з середини травня до середини вересня, – розповідає Василь Гринчак. – У цей період високі температури повітря у нашому регіоні спостерігаються досить часто.  Наприклад, у травні  це траплялося у 2005, 2007, 2012 роках. У червні – у 2009, 2012, 2013, 2018 роках. Липень був спекотним у 2002, 2007, 2010, 2016, 2020. А серпень – у 2008, 2010, 2016. У вересні високі температури бувають не дуже часто, але у 2005, 2017, 2020 восени було більше 30 градусів.

За словами Василя Гринчака, 1, 2 та 3 липня на Дніпропетровщині спостерігалися температурні рекорди. У тіні температура повітря сягала + 38, 2. Потім ще три дні було біля +37, 5. Температурний максимум цього року був 2 липня – + 38, 4.

Шалена спека та зростання цін: яким було літо-2024 

–  Звісно, температура на грунті у ці дні сягала +65 та навіть вище, – зазначає Василь Гринчак. – Навіть на глибині 10 сантиметрів було +29-30. За відсутності опадів це суттєво вплинуло на врожай коренеплодів – він погіршився. До того ж спека співпала з відсутністю дощів – їх, по суті, майже не було після 21 червня. А ось абсолютний максимум у +41  ми в цьому році не перекрили. Така температура була у серпні 2010 року.

Аномальність цьогорічної спеки полягала ще й в тому, що вона, на відміну від попередніх таких періодів, тривала досить довго. Дуже жарко було протягом декількох тижнів, при цьому середньодобові температури були вище норми на 7-8 градусів. Водночас у 2024 році перша декада серпня була прохолоднішою за аналогічний період 2023 року.

Шалена спека та зростання цін: яким було літо-2024 

–  На початку вересня вдень температура може підійматись до 34-35 градусів, –  підкреслює Василь Гринчак. – У вересні цього року середня температура очікується на два градуси вище норми.  Тобто біля +18. А кількість опадів знову буде нижче норми. Тож літо з посухою продовжується.

Посилення мобілізації та подорожчання валюти 

Літо 2024 року позначилося нестабільністю та збільшенням підприємницьких ризиків для всього українського бізнесу. У цьому впевнений дніпровський економіст та аудитор Михайло Крапивко. Це пов’язане з тим, що протягом усього літа обговорювалися ініціативи Кабміну щодо підвищення податкового навантаження.

Шалена спека та зростання цін: яким було літо-2024 

–  Представники бізнесу зараз знаходяться у стані невизначеності і не розуміють, що їм робити, –  пояснює Михайло Крапивко. – Чи підіймати ціни, чи згортати свій бізнес. Все це позначилося на рості вартості іноземної валюти та ціни на пальне. Певну частину літа ми прожили без відключень електроенергії, і це було дуже обнадійливо. Але через рашистські обстріли відключення повернулися. А доходи населення суттєво зменшилися.

Починаючи з липня на багатьох підприємствах став відчутним відтік чоловічої робочої сили. Це було пов’язано з прийняттям Закону про мобілізацію.  На жаль, через це багато підприємців прийняли рішення скоротити виробництво. Внаслідок цього виникло зростання цін на обладнання, сировину, інструменти.

Шалена спека та зростання цін: яким було літо-2024 

–  Ціни в українських виробників виросли приблизно на 20%, – наголошує Михайло Крапивко. – За міжнародною класифікацією це початок гіперінфляції. Подібний період в Україні був у 1993-1997 роках. До того ж у зв’язку з посиленням мобілізації частина економіки пішла в тінь. Через це, у першу чергу, постраждав бюджет. Він не доотримує багато податків, у тому числі внески до пенсійного фонду або військовий збір.

На думку Михайла Крапивка, попри активний супротив влітку, підприємцям не варто сподіватися на те, що податкове навантаження не буде збільшуватися. За прогнозами, воно зросте вже у вересні. Це викликає великі темпи росту інфляції та цін.

– Ціни будуть хаотично то зростати, то знижуватися, то знов зростати, – прогнозує Михайло Крапивко. – Таким чином підприємці будуть з’ясовувати, що зможе «з’їсти» покупець. Але багато грошей у людей немає. Будуть зростати ціни на товари першочергового споживання. На те, що потрібно кожному щодня.

Рятували басейн та фрукти

Цьогорічну спеку особливо тяжко перенесли літні люди, які мають певні проблеми зі здоров’ям.  Для 73-річної дніпрянки Ольги Бочарнікової це літо виявилося досить тяжким. Вона навіть у прохолодну погоду іноді має проблеми з серцем та тиском, а цього літа вони значно посилилися.

Шалена спека та зростання цін: яким було літо-2024 

– Найспекотніші дні я проводила на дачі, яка розташована у передмісті, – згадує Ольга Бочарнікова. – Тут, серед рослин, у одноповерховому будиночку, мені було набагато комфортніше, ніж у міській квартирі. До речі, через спеку деякі рослини поводили себе зовсім не так, як зазвичай. Незважаючи на полив та добрива, майже не розквітали у другий раз троянди. Також не квітла лобелія та вербена. Це тривало біля місяця, поки температура вдень не знизилася до +30.

Також Ольга Валер’янівна помітила, що менше, ніж зазвичай, квітнули помідори. А ось персики та виноград відчували себе у період посухи досить добре. Перші дали багато плодів. А другий не хворів на ті грибкові захворювання, які зазвичай провокує прохолодна погода та дощі. Тож є надія, що восени винограду на дачі дніпровської пенсіонерки буде багато.

Шалена спека та зростання цін: яким було літо-2024 

–  Для того, щоб полегшити самопочуття, я пила багато рідини, їла майже самі фрукти, – зізнається Ольга Бочарнікова. –  Часто застосовувала вентилятор. А ще купалася у маленькому басейні, який є на нашій ділянці. Бо душ не допомагав. Під час спеки в мене бувало прискорене серцебиття. Щоб запобігти цьому, я приймала певні медичні препарати.

Зволожувач повітря не допоміг

У дніпрянки Вікторії Кокошко наприкінці липня був день народження. Для того, щоб вона та тварини, які мешкають в цій родині, легше переносили спеку, чоловік подарував жінці зволожувач повітря.

Шалена спека та зростання цін: яким було літо-2024 

–   Але це виявилося не дуже вдалою ідеєю, – зазначає Вікторія Кокошко. – Коли я вмикала зволожувач під час спеки, у кімнаті створювався ефект сауни, бо він перетворює рідину на дрібнодисперсний пар.  Через високу вологість було досить важко дихати. Тож цей прилад, який коштує біля тисячі гривень, я планує використовувати взимку, коли буде працювати опалення. До того ж, туди можна налити ароматичні масла.

Шалена спека та зростання цін: яким було літо-2024 

А ось чихуахуа на ім’я Гуч під працюючим зволожувачем почувався досить добре. Так само, як і папуга Жора. Тим не менш, Вікторія іноді додатково бризкала на своїх вихованців водою з розпилювача, щоб полегшити їхнє самопочуття. Вдень вона не виводили песика на вулицю. Переважну більшість часу Гуч лежав на підлозі, їв у декілька разів менше, ніж зазвичай. А ось для хвилястого папуги, родичі якого походять з теплих країн, спека не була ані трохи страшною. Мабуть, його найбільша мрія полягає в тому, щоб жарке літо було завжди.

Фото автора та з відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як будуть навчатись школярі та студенти Дніпра.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: