Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Соціальна адаптація, працевлаштування, бізнес: Дніпро відкриває нові можливості для ветеранів

Дніпро підтримує ветеранів

Дніпро – місто, в якому активно підтримують ветеранів. Міська влада докладає максимум зусиль для вирішення проблем, з якими стикаються захисники України. Тут надають психологічну допомогу, організовують різноманітні заходи для реабілітації та проводять навчання для ветеранів. Один з таких заходів відбувся 22 серпня. На ньому побували й журналісти “Наше місто”.

У Дніпрі пройшов захід для ветеранів

Ветеран мріє про власну справу

У перші дні повномасштабного вторгнення Павло Гончаров разом з друзями вивозив людей з Харкова. Декілька разів потрапляли під обстріл. Потім організувалась група людей, які стали на захист України. І Павло,попри те, що був багатодітним батьком, пішов на фронт.

Павло Гончаров – ветеран війни, майстер спорту України, багатодітний батько.

-Мені потрібно було захищати свою землю і моїх дітей, я не хочу, щоб ворог прийшов сюди, – сказав чоловік. 

Зараз Павло – ветеран війни. Він каже, що вже не вперше відвідує такі заходи. Чоловік дізнався багато корисної інформації, а потім розповідав своїм побратимам, як пройти МСЕК, куди писати заяву на допомогу тощо. 

-Дуже важливо, що у Дніпрі організовують такі заходи, – каже Павло Гончаров – ветеран війни, майстер спорту України, багатодітний батько. Зараз я хотів би дізнатися, які умови для відкриття власної справи. На яких умовах можна отримати гроші. Я наразі намагаюсь відновитися. Є декілька ідей, одна з них – автомайстерня. Я все своє життя займався автоспортом. Також є ідеї з програм відновлення та реабілітації. У минулому році ми їздили з ветеранами на спортивний захід в Іспанію. Один з побратимів був у стресовому стані через втрату на фронті двох кінцівок. Півроку не спілкувався з дружиною та дітьми. Але під час цієї поїздки він побачив, що там теж були люди без кінцівок, паралізовані, але вони мали велику підтримку родин і вели активне життя. Додому він поїхав вже з блиском в очах і зараз у нього все добре. Я вважаю, що таких заходів потрібно проводити якомога більше. Адже ветеранам дуже потрібна підтримка. 

У Дніпрі планують створити окремий ветеранський простір

Повернувшись з фронту, захисники України стикаються з певними викликами. Фізичні травми, психологічні розлади, адаптація до мирного життя – це лише деякі з проблем, які доводиться долати ветеранам. Саме тому надання всебічної підтримки тим, хто захищав нашу країну, є одним з пріоритетів міста Дніпро.

Едуард Підлубний, директор департаменту соціальної політики ДМР, заступник міського голови.

-Ми проводимо цей захід спільно з представниками ПФУ, служби зайнятості, управління у справах ветеранів, – сказав Едуард Підлубний, директор департаменту соціальної політики ДМР, заступник міського голови. Щоб хлопці не залишались сам на сам зі своїми проблемами, а чітко знали, де можна отримати фахову допомогу. Як оформити пільги, отримати грант на розвиток бізнесу, знайти роботу, набути нову спеціальність тощо. У нас є приклади, коли хлопці перекваліфікувалися і вже працюють. 

Наразі ветерани можуть звернутися по допомогу до “Прозорого офісу”, а також у будь-яке УСЗН. Усі приміщення облаштовані з урахуванням норм доступності. Це пандуси, спеціальні підйомники, ліфт, тактильна плитка, позначки шрифтом Брайля.

-Всі працівники проінструктовані, якщо ветеран звертається, до нього прикута увага фахівців, – підкреслив Едуард Підлубний. – І на цьому ми не зупиняємось. У нас є плани створити окремий ветеранський простір. Щодо цього проєкту є підтримка міського голови Бориса Філатова. Плануємо облаштувати такі приміщення у різних частинах міста. 

Служба зайнятості пропонує навчання та гранти

У ході заходу Наталія Швидка, завідувачка сектору профорієнтації Дніпровської філії обласного центру зайнятості розповіла учасникам бойових дій та членам їхніх сімей про соціальну підтримку та програми, які пропонує Державна служба зайнятості. 

Наталія Швидка – завідувачка сектору профорієнтації Дніпровської філії обласного центру зайнятості

-Є багато програм, що можуть зацікавити учасників нашого заходу, – сказала Наталія Швидка. – Це навчання за сертифікатами, якщо людина перебуватиме на обліку у службі зайнятості. Існують програми і для тих людей, які не зареєстровані в службі зайнятості. Можна отримати ваучер на навчання, гранти на відкриття власної справи чи розвиток бізнесу. Так вони можуть отримати до мільйона гривень. Є певні умови, детальніше про них можна дізнатися на індивідуальному консультуванні. Члени сімей військовослужбовців можуть отримати до 500 тисяч гривень на відкриття власної справи. Це безповоротна, безвітсоткова сума, яку потім підприємці сплачуватимуть державі у вигляді податків. 

У кожному регіоні нашої країни відкрито офіси “Зроблено в Україні”. У Дніпровській філії обласного центру зайнятості також працює такий офіс. Туди можна звертатися з усіх питань отримання грантів на відкриття власної справи. 

Працює гаряча лінія, на яку може звернутися будь-яка людина. Телефон: 068 357 96 91. Також можна звернутися особисто. Адреса: вул. Авіаційна, 41.

Досвід Дніпра може стати взірцем для інших міст України. Адже підтримка ветеранів – це не лише наш моральний обов’язок, а й необхідний крок для побудови сильного і процвітаючого суспільства.

Фото Володимира Федорищева.

Читайте також: Водить авто і доглядає виноградники: як реабілітаційний центр Дніпра допоміг військовому після втрати руки.

Категорія: Влада, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: