Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Нові можливості для ветеранів: пільги, реабілітація та навчання у Дніпрі

Соціальна підтримка ветеранів у Дніпрі

Третій рік повномасштабного вторгнення ворога на територію України дається взнаки. Війна не лише руйнує міста та забирає життя, але й залишає глибокі рани в душах людей. Ветерани та їхні родини, рідні й близькі загиблих – під ці категорії підпадає вже значна кількість українців. Підтримка рідних та суспільства вкрай необхідна для успішної соціальної адаптації ветеранів. Їм потрібна допомога у пошуку себе в мирному житті, у подоланні психологічних травм та у вирішенні побутових проблем. Як ці питання вирішуються у Дніпрі, дізнавались журналісти “Наше місто”.

Верховна Рада посилила соцзахист військовослужбовців та поліцейських

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт закону щодо забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист (№10313), вказано на сайті парламенту. Рішення підтримали 296 парламентарів.

– Метою закону є вдосконалення механізмів забезпечення деяких прав військовослужбовців, – йдеться у повідомленні. – Зокрема, це право на інформацію, медичне забезпечення, відпустки, визначення втрати працездатності, правового регулювання, інших питань, пов’язаних із реалізацією прав військовослужбовців і військових посадових осіб під час проходження військової служби.

Окрім того, документ передбачає забезпечення прав поліцейських на одноразову грошову допомогу в разі втрати працездатності або їхнім рідним – у разі загибелі.

Заступник голови комітету соціальної політики і захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк повідомив, що закон передбачає таке:

  • для військовослужбовців установлено право на лікування більше ніж півроку;
  • спрощено процес звернення до Пенсійного фонду для військовослужбовців, які досягли пенсійного віку;
  • скасовано заборону на поширення інформації, яка не є державною таємницею, що забезпечує свободу слова для військовослужбовців.

Депутати підтримали в першому читанні законопроєкт щодо соціального захисту в кінці лютого. Втім, документ містив суперечливі норми про заборону військовим користуватися соцмережами, зокрема виставляти стрими й ділитися інформацією в мережі. Пізніше комітет із питань національної безпеки, оборони й розвідки вилучив із документа норми, які обмежували свободу слова захисників.

У Пенсійному фонді розповіли про пільги для ветеранів війни на Дніпропетровщині

Останнім часом багато питань надходить від учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та сімей захисників і захисниць України щодо права користуватися пільгами на житлово-комунальні послуги. У цьому допомогла розібратися Леся Неклеса, перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

– Правовий статус ветеранів війни, забезпечення створення належних умов для їх життєзабезпечення визначає Закон України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, – сказала Леся Неклеса. – Відповідно до статті 4 Закону ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни.

Пільги, передбачені українським законодавством для ветеранів війни

Згідно із вищеназваним Законом, учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни надаються наступні пільги:

  • знижка плати за користування житлом (квартирна плата);
  • знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання;
  • знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

Розмір пільг учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, складає 75%, особам з інвалідністю внаслідок війни – 100%, учасникам війни — 50% відповідно до Закону.

Даний Закон регламентує надання пільг членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей захисників і захисниць України. Статтею 12 Закону для вищезазначених категорій громадян та членів їхніх сімей передбачено пільги на оплату газу, електроенергії, опалення, квартплати та інших комунальних послуг.

Право на отримання відповідних пільг настає лише після отримання посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого.

– До членів сім’ї пільговика належать дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти, неодружені повнолітні діти за умови, що вони є особами з інвалідністю з дитинства 1-ї та 2-ї групи, або особи з інвалідністю 1-ї групи, – повідомила Леся Неклеса. – Це також особа, яка проживає з особою з інвалідністю внаслідок війни 1-ї групи, доглядає за цією особою, за умови, що особа з інвалідністю не перебуває у зареєстрованому шлюбі. До членів сім’ї також належать непрацездатні батьки та особи, які знаходяться під опікою або піклуванням особи, яка має право на пільги і проживає разом з нею.

Куди звертатися для отримання пільг та які документи для цього потрібні

Для отримання пільг необхідно перебувати на обліку в Реєстрі осіб, які мають право на пільги відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 “Про Реєстр осіб, які мають право на пільги”.

– У разі, якщо така особа має бажання скористатися правом на отримання пільги для оплати житлово-комунальних послуг, треба звертатися до Пенсійного фонду України із двома заявами, – додала Леся Неклеса. –  Це заява про внесення відомостей до Реєстру пільговиків та заява про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, яка має  містити відомості про членів сім’ї пільговика, отримувані комунальні послуги, спосіб отримання монетизованої пільги (на особистий рахунок заявника у банку, поштою). При поданні заяви про внесення відомостей до Реєстру осіб, які мають право на пільги, також слід надавати паспорт громадянина України, документи, які підтверджують право на таку пільгу, а також обліковий номер реєстраційної картки платника податків (за наявності).

Обидві заяви можна подати до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду, Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади.

Заяви можна подати й дистанційно – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або направити поштою до Пенсійного фонду.

На Дніпропетровщині працює проєкт ТитаниUA

Вони йшли на війну, ризикуючи життям, аби захистити нас, наш мир, наше майбутнє. Тепер, повертаючись додому, Герої потребують нашої допомоги, щоб знову відчути себе вдома. Змінені боями, втратами, пораненнями, вони не завжди можуть одразу влитися у звичне життя. Їм потрібна наша підтримка, розуміння, турбота.

Велику роль відіграє реабілітація ветеранів. Тренери та реабілітологи об’єднали зусилля, щоб допомогти оборонцям. Створено спеціальні програми реабілітації, які враховують потреби та можливості людей, які захищали нашу країну.

У Дніпропетровській області стартував проєкт #ТитаниUA. До нього долучилися оборонці, волонтери, психологи, громадські діячі, медики, освітяни, представники бізнесу.

Проєкт включає в себе не тільки реабілітацію – медичну, фізичну та спортивну. А й ініціативи, що сприятимуть інтеграції ветеранів у всі сфери життя. Передбачає й освітні програми, завдання яких виховати шанобливе ставлення до героїв.

– Адаптація до цивільного життя нелегка. Сам через це проходив, – сказав Олександр Порхун, в. о. міністра у справах ветеранів. – Проєкт дасть змогу комплексно підійти до реабілітації воїнів. Впевнений, ви впораєтеся, бо постійно на передових позиціях. Та й кількість ветеранів, якими ви опікуєтесь, дуже велика.

Реінтеграція захисників у Дніпрі: впевнені кроки до мирного життя

Зараз, як ніколи, гостро постає питання реінтеграції захисників України, які повертаються додому після війни. За прогнозами, це буде найчисельніша категорія громадян, що потребують соціальної підтримки. Тому завданням держави та місцевої влади стає створення комфортних умов праці, полегшення працевлаштування, надання можливостей для отримання нових навичок і спеціалізацій.

Саме цій темі була присвячена чергова робоча нарада під головуванням Едуарда Підлубного, заступника міського голови Дніпра, директора департаменту соціальної політики ДМР.

Реінтеграція ветеранів є важливим аспектом соціальної політики Дніпра. І наше місто вже має досвід у цій сфері. 

– Дніпро– єдине в Україні, яке реалізувало проєкт соціалізації ветеранів, –  наголосила Тетяна Янушкевич, очільниця інспекції з питань праці та зайнятості населення. – Захисники, які отримали несумісні з військовою діяльністю поранення, змогли опанувати нову спеціальність і стати корисними в цивільному житті.

Представники Дніпровського міського центру зайнятості окреслили виклики, з якими стикаються військовослужбовці та розповіли, як саме їм допомагають. 

– Вже діють надання грантів на створення і розвиток власного бізнесу, видача ваучерів на навчання, можливість безкоштовного навчання в закладах освіти служби зайнятості, – додала Людмила Шмідт, директорка Дніпровського міського центру зайнятості.

Також розглядається питання щодо збору усіх наявних можливостей в єдиний онлайн-ресурс для більшої зручності. Він має об’єднати всі джерела інформації від усіх державних структур, ветеранських організацій, міжнародних партнерів та муніципальних програм підтримки.

У Дніпрі ветерани війни пройшли безоплатне навчання за IT спеціальністю

У Дніпрі було реалізовано унікальний пілотний проєкт з безкоштовного навчання ветеранів за спеціальністю «Системний адміністратор». Ініціатива покликана допомогти захисникам та захисницям, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій, успішно соціалізуватися та отримати затребувану на ринку праці професію.

– Системний адміністратор – одна з найактуальніших спеціальностей сьогодення, – зазначає Тетяна Янушкевич. – Цифровізація країни набирає обертів, і потреба у кваліфікованих фахівцях цієї сфери зростає щодня. Завдяки цьому проєкту ветерани зможуть не лише отримати нову професію та гідну роботу, а й істотно допомогти країні на новому фронті – фронті диджиталізації.

Після закінчення навчання ветерани матимуть можливість самостійно обирати роботодавця. За словами Тетяни Янушкевич, виконавчі органи міської ради та приватний бізнес готові запропонувати їм гідні вакансії.

– Впродовж курсу ветерани отримали знання щодо адміністрування операційних систем Windows, Wirdows Server, Linux, роботи серверів, мережевого обладнання, – повідомила викладачка Інеса Мазур.  – Хлопці навчилия проводити діагностику, налаштовувати обладнання, працювати з серверами, прокладати та обслуговувати комп’ютерні мережі, організовувати точки доступу WiFi, а також вирішувати інші завдання, за які в різних компаніях та організаціях відповідає системний адміністратор.

Серед слухачів курсу — Ярослав Голєв. Він захищав Україну на донецькому напрямку. Отримав серйозне поранення. Через це повертатися на службу він не може. 

– Я завжди цікавився IT-напрямом. Нині маю адаптуватися до нових реалій, — сказав чоловік. – Хочу бути корисним своїй родині, країні. Мене зацікавило таке навчання. Сподіваюся, що все вийде. Головне — є велике бажання. 

У Дніпрі відкрито потужний реабілітаційний центр

У Дніпрі працює новий сучасний реабілітаційний центр. Там готові прийняти як військових, так і цивільних пацієнтів, які потребують відновлення після важких поранень, травм чи захворювань.

Центр пропонує широкий спектр послуг: від комплексного обстеження та розробки індивідуального плану лікування до відновлення рухів, втрачених навичок, покращення ментального здоров’я та адаптації до нових реалій.

Новий центр оснащений сучасними тренажерами та обладнанням, а його команда складається з висококваліфікованих фахівців, які зроблять все можливе, щоб допомогти пацієнтам на шляху до нового життя.

Нагадаємо, що минулоріч в області фізичну та психологічну реабілітацію пройшли понад 32 тис. українців.

Захисники проходять реабілітацію після важких поранень у Дніпрі  

З початком повномасштабного вторгнення 33-річний Олександр з Дніпра без вагань став на захист України. Він брав участь у бойових діях на Донецькому напрямку, де отримав контузії та декілька поранень. Одне з них призвело до ампутації ноги. Наразі захисник лікується у Дніпрі.

– Під час виконання бойового завдання ми з побратимами їхали в автівці, – згадує Олександр. – Почався артилерійський обстріл. Снаряд вибухнув під машиною. Отямившись, я зрозумів, що втратив ногу. Покликав побратимів на допомогу.

Після евакуації та низки операцій Олександра направили до найсучаснішого реабілітаційного центру Дніпра, де він вже проходив відновлення після попередніх поранень.

– Це вже не перший мій візит сюди, – розповів Олександр. – Зараз ми працюємо над кінцівкою під протез, адже після операцій виникли певні проблеми. Попереду ще одна операція на іншій нозі – видалення гомілковостопного суглобу, а потім знову реабілітація. У цьому центрі я відчув по-справжньому професійний підхід спеціалістів. До того ж, мої друзі вже проходили тут реабілітацію і залишилися задоволені. Лікарі щодня цікавляться моїм самопочуттям, і якщо мені стає важко, одразу ж коригують комплекс вправ. Зараз я вже можу ходити і навіть вожу авто!

Фізичний терапевт Олександр, з яким працює воїн, розповів, що зараз вони зосереджені на покращенні його витривалості та відновленні м’язової сили. 

– Наша  мета – допомогти пацієнту повернутися до виконання звичних функцій, які він міг виконувати до поранення, – сказав фізичний терапевт. – Попереду на Олександра чекає операція на другій нозі, терапевт також готує кінцівку до протезування, щоб вона могла витримувати вагу тіла пацієнта.

Важливо також відзначити високий рівень професіоналізму та самовідданості фахівців реабілітаційних центрів Дніпра, які допомагають воїнам відновитися після травм.

Життя після поранення: історія дніпрянина, який знайшов себе у мирній професії

39-річний Андрій Душко з Дніпра – приклад справжнього українського героя, який двічі ставав на захист рідної землі. У 2015 році він добровольцем пішов на фронт. Три роки боронив Україну, а потім повернувся до мирного життя.

У мирний час Андрій мав все, про що можна мріяти: успішну кар’єру, люблячу дружину Яну. Чоловік захоплювався футболом, грав за місцеву команду у Придніпровську. Згодом став підприємцем, займався виготовленням взуття.

Однак 24 лютого 2022 року все змінилося. Повномасштабне вторгнення росії змусило Андрія знову одягнути військову форму.

–17 березня 2022 року мене зарахували до частини, а 28 березня, у свій день народження, я вже був під Рубіжним, – згадує Андрій.

23 квітня, перед Великоднем, під час бою сталася трагедія – міна розірвалась за декілька метрів від нього. Осколки посікли тіло, залишивши три в скроневій частині.

Після важкого поранення та реабілітації Андрій не здався. Він не міг далі воювати, але й сидіти без діла не збирався. За порадою знайомих він працевлаштувався у КП “Теплоенерго” Дніпровської міської ради на посаду спеціаліста із цивільного захисту.

 – Займаюся питаннями цивільного захисту та військового обліку, – зазначає Андрій Душко. – Робота цікава. Став у нагоді і мій бойовий досвід. Наприклад, далеко не всі знають, як надати першу медичну допомогу. А нас цьому чудово навчили. Колектив тут хороший, і до моїх проблем ставляться з розумінням. Я ж після поранення став метеозалежним. Погоду відчуваю краще, ніж Гідрометцентр! Тиск скаче, головний біль починається. Доводиться звертатися до лікарів. Тут це розуміють.

Попри травму, він не втрачає оптимізму та будує плани на майбутнє.

– Найголовніша мрія – розбити цих гадів, які напали на нас, – ділиться Андрій. – Щоб наша Україна стала вільною та незалежною. Ну, а в особистих планах хочемо, щоб у нас з Яною з’явилася дитина.

У Дніпрі захисники допомагають побратимам започаткувати власну справу

Група українських захисників, повернувшись з фронту, вирішили не зупинятися на досягнутому і розпочали нову місію: допомагають своїм побратимам започаткувати власну справу. Їхня ініціатива вже об’єднала 7 виробників екопродуктів з Дніпровського, Новомосковського та Нікопольського районів.

Воїни, які самі успішно відновили роботу своїх підприємств після повернення з фронту, прагнуть поділитися своїм досвідом та знаннями з іншими. Кожен з них робить свій внесок у спільну справу: одні збирають мед та ягоди, інші відповідають за фасування продукції.

Виробники пропонують широкий спектр екопродуктів, зокрема медові креми, суфле та сиропи. Їхня продукція вирізняється високою якістю та відповідає всім санітарним нормам.

Підприємці прагнуть розширити свої ряди та запрошують до співпраці інших демобілізованих воїнів, які бажають розпочати власну справу. Їм пропонують допомогу у розробці плану, отриманні грантів та пошуку ринків збуту.

– Впевнений, у взаємодії отримаємо ще не один український продукт. Якісний та конкурентний у світі, – сказав голова ОДА Сергій Лисак. – Ті  оборонці, які бажають доєднатися, можуть зв’язатися з Сергієм Севріковим – (067) 565 15 15.

Ветеранам допоможуть їхні помічники

В Україні реалізується проєкт “Помічник ветерана”, до якого долучилася і Дніпропетровщина. Про це у програмі «Шах і мат» на телеканалі «Відкритий» розповів Сергій Звірко, директор Центру ветеранського розвитку.

– На кожних 100 ветеранів буде один помічник, – повідомив Сергій Звірко. – Вони будуть в громадах. До речі, у Дніпрі вже є такі помічники. Для того, щоб вони надавали якісні послуги нашим ветеранам, була створена спеціальна програма. Ми розуміємо, що адаптуватися після війни складно, тому помічники допомагатимуть їм реінтегруватися в суспільстві. 

Відомо, що надійшло 120 заявок на навчання. Відбір пройшла 21 людина, а отримали сертифікати 17 помічників. 

– Є критерії, прописані Міністерством ветеранів, – пояснив Сергій Звірко. – Це має бути учасник бойових дій, або член родини ветерана чи загиблого захисника. До нас прийшли досвідчені люди, які вже знають про проблеми ветеранів. 

Помічників ветеранів буде офіційно працевлаштовано у місцевих громадах. За свою роботу вони отримуватимуть заробітну плату в розмірі 17 тисяч гривень на місяць. Планується, що вони не сидітимуть у кабінетах, а відвідуватимуть ветеранів і надаватимуть їм послуги, передбачені законодавством.

Нагадаємо, у Дніпрі з 2014 року діє програма підтримки захисників та членів їхніх сімей “Родина героя”, за якою здійснюється виплата матеріальної допомоги на лікування, оплату комунальних послуг тощо.

– Наразі ми вивчаємо потреби наших хлопців, щоб розуміти, які кошти потрібно закладати у ці програми, – повідомив Сергій Звірко.-  Дніпро – форпост України. Ми у 2015 році створили у ОДА та міській раді дуже гарні програми і на нас рівнялся вся Україна. Тепер ми показуємо це в Міністерстві ветеранів, сподіваємось, що вони дослухатимуться. Ми розуміємо, що перше, що буде потрібно нашим хлопцям – працевлаштування. А наші помічники ветеранів покликані допомогти їм знайти себе в професії. 

Сергій Звірко підкреслив, що коли хлопці повернуться з війни, роботи для помічників ветеранів буде дуже багато. Тому потрібно об’єднатися і спільно підтримувати ветеранів. Долучитися до допомоги дуже просто. 

– На сайті Міністерства ветеранів є розділ “помічники ветеранів”, – пояснив Сергій Звірко. – Там потрібно зареєструватися в електронному вигляді. Потім буде співбесіда з представниками Міністерства та регіональної влади. І ласкаво просимо до команди, роботи вистачить усім.

Безоплатна юридична допомога ветеранам війни

 У військовослужбовців може виникати багато питань, для розв’язання яких потрібна допомога юристів. Таку допомогу можна отримати від системи безоплатної правничої допомоги. Про це повідомляє Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

 Військовослужбовці та ветерани можуть звернутися по консультації, роз’яснення, допомогу в оформленні документів. Учасники бойових дій мають право також на безоплатну допомогу зі зверненням до суду, представництво інтересів у суді, складення документів для звернення до суду юристом чи адвокатом тощо.

Як допомагає система БПД

В одному з випадків, допомогли військовому поїхати за кордон, щоб провести відпустку з родиною.

Віктор служить в ЗСУ від початку повномасштабного вторгнення. Його дружина й діти виїхали за кордон. Він звернувся до системи БПД, аби дізнатись, чи може на деякий час поїхати до родини. Там військовому покроково пояснили, які документи йому потрібно зібрати та куди подати, щоб отримати відповідний дозвіл. Виконавши всі рекомендації, чоловік успішно виїхав та нарешті побачився з родиною.

В іншому випадку, плутанина з номером будинку ледь не завадила ветерану отримати пільги.

Роман – учасник бойових дій. Через те, що його будинок та сусідній мають абсолютно однакові номери, чоловік не зміг оформити пільги на комунальні послуги. Роман звернувся до бюро правничої допомоги. Юрист з’ясував, що питання можна вирішити лише в суді. Суд задовольнив позов і адресу будинку Романа було змінено.

Як звернутися до системи БПД

Найшвидший спосіб проконсультуватися з юристом системи БПД — зателефонувати до контактного центру. Юристи на зв’язку у будні з 8:00 до 18:00. Дзвінки безкоштовні.

З мобільних чи стаціонарних телефонів у межах України: 0 800 213 103. 

Подзвонити з мобільного застосунку Telegram

Написати у Facebook 

Написати у Instagram 

Фото Валерія Кравченка, ДМР та з відкритих джерел.

Категорія: Важливо, Війна, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: