Skip to content

Народні депутати хочуть звільнити забудовників від сплати пайової участі: що відомо

Сьогодні Верховна Рада розгляне можливість ухвалення законопроекту №9549, який передбачає звільнення забудовників від сплати пайової участі за зобов’язаннями 2020 року. Незважаючи на те, що інститут пайової участі було ліквідовано у 2021 році, певна категорія забудовників так і не погасила свої борги. Про це розповіла на своїй фейсбук-сторінці нардепка від “Слуг народу” Ганна Бондар, пише «Наше місто».

Вона повідомила про включення до порядку денного засідання Верховної Ради 21 серпня законопроекту №9549. Цей законопроект спрямований на спрощення процедури надання земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури в Україні. Серед іншого законопроєктом пропонуються зміни, якими «визначаються особливості примусового відчуження земельних ділянок, іншого нерухомого майна з мотивів суспільної необхідності в умовах воєнного стану для розміщення об’єктів оборонно-промислового комплексу та об’єктів інфраструктури в Ужгородському районі Закарпатської області». 

Що відомо про законопроект

«21 серпня в Раду виносять законопроєкт №9549, в якому є три правки 165, 166 і 167, якими забудовників звільняють від сплати пайової, яку вони мали сплатити у 2020 році. Тобто, пайову скасовували у 2021 році. А це про боржників», – написала нардепка.

За її словами, у документі мовиться, що “не допускається відкриття проваджень по несплаті пайової у 2020 році”, а “відкриті провадження підлягають закінченню”. Ці гроші мають отримати громади.

Громадська ініціатива “Голка” зауважила, що містобудівну “реформу” 5655, головною авторкою якої є Олена Шуляк (голова партії СН), президент Зеленський не підписав.

До 2021 року суб’єкти господарювання, які здійснювали будівництво житлових та промислових об’єктів, були зобов’язані сплачувати до місцевих бюджетів пайові внески. Розмір таких внесків становив 10% від вартості житлової забудови та 4% від вартості об’єктів промисловості. Зазначені кошти використовувалися для фінансування проектів, спрямованих на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури населених пунктів, зокрема, для будівництва та ремонту дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, інженерних мереж, вулиць тощо.

“Таке свавілля спричинить ланцюжкову реакцію, коли й інші суб’єкти господарювання піднімуть питання звільнення від обов’язків. По-друге, бюджети місцевих громад недоотримають кошти, необхідні для допомоги ЗСУ, будівництва фортифікацій та укриттів в школах. Ошуканими в цій ситуації почуватимуться добросовісні платники податків та мешканці”, – заявили в Асоціації міст України.

Проте у 2019 році Рада проголосувала, а Зеленський підписав законопроєкт, який скасував обов’язок забудовників сплачувати до бюджетів територіальних громад пайові. Автором законопроєкту була Олена Шуляк.

Нагадаємо, що міський голова Дніпра Борис Філатов неодноразово заявляв, що «Закон 5655 – це історія великого обману всіх, включаючи Президента».

«Якщо Президент підпише цей скандальний закон, то через певний час кожен з мешканців має ризик побачити, як просто у нього во дворі замість газону, дитячого майданчика тощо почнуть зводити будинок, скажімо, на 15-20 поверхів. При цьому ані мешканці, ані міська влада нічого не зможуть зробити з цим. В подібній ситуації буде лише один варіант: збирати валізку, брати каву та бутерброди та їхати в Київ, щоб висловити центральній владі своє незадоволення», – вважає Борис Філатов.

Цей законопроєкт повністю нівелює контроль міст за будівництвом, вважає київський міський голова Віталій Кличко. На його думку, таким чином створюються умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок. «А тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування!», -говорить Кличко

Нагадаємо, Асоціація міст України звернулась до Президента України Володимира Зеленського про застосування ним вето щодо законопроєкту 5655. 13 грудня 2022 року до Президента про застосування вето на 5655 звернулись на сесіях рад понад 1000 депутатів місцевих рад з різних громад України, петицію про ветування 5655 на сайті Президента необхідні 25000 громадян підписали за кілька годин.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: