Skip to content

Навчальний рік 2024-2025: в Україні затвердили новий порядок організації освіти в умовах війни

Ксенія Куземко

Учебный год 2024-2025: в Украине утвердили новый порядок организации образования в условиях войны

Міністерство освіти і науки України оновило правила навчання в школах під час воєнного стану. Новий наказ №1112 замінив попередній і тепер визначає детальні умови, за яких учні можуть повернутися до занять у класі, а також правила організації дистанційного навчання. Цей документ враховує необхідність безпеки учнів та наявність укриттів у навчальних закладах, пише «Наше місто» з посиланням на МОН.

Згідно з новими вимогами, відновлення очного навчання в школах можливе лише за умови наявності укриття безпосередньо в закладі освіти або ж у радіусі 500 метрів від нього. Крім того, школи повинні бути оснащені необхідним обладнанням для забезпечення змішаного формату навчання. У регіонах, що зазнали значних руйнувань внаслідок бойових дій, таких як Дніпропетровська, Донецька, Запорізька області, рішення щодо повернення до очного навчання прийматимуться виключно обласними військовими адміністраціями або відповідними радами оборони.

У документі прописані правила проведення дистанційного навчання, серед яких обов’язкове створення невеликих навчальних груп. Українські учні продовжуватимуть вивчати весь шкільний матеріал, натомість для тих, хто тимчасово за кордоном, навчальна програма буде адаптована з фокусом на українському компоненті.

Міністерство освіти оголосило про нову політику, яка спрямована на відновлення очного навчання в школах та одночасне підвищення якості дистанційного навчання. Ці зміни передбачають ухвалення нових нормативних документів, які набудуть чинності з 1 вересня 2025 року. Однак окремі регіони можуть розпочати впровадження цих нововведень вже цього року.

Згідно з чинним законодавством, учні, які були змушені покинути свої домівки через військові дії, мають право навчатися дистанційно до 1 вересня 2025 року. Це стосується навіть тих випадків, коли за новим місцем проживання функціонують школи з очним навчанням. Для учнів, які перебувають на територіях, тимчасово окупованих противником, передбачено продовження дистанційного навчання або індивідуальну форму освіти за умови забезпечення безпеки навчального процесу.

Раніше ми писали, як у Дніпрі готують до школи майбутніх першокласників.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: