Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Мати місяць не бачила сина: у Дніпрі соціальні служби допомагають подолати кризу у родині

У Дніпрі соціальні служби допомагають подолати кризу у родині

Дніпрянка Марина нещодавно розлучилася з чоловіком. 12-річний син подружжя залишився з батьком. Але наразі мати не має можливості спілкуватися з дитиною, хоча за рішенням суду визначено дні та години побачень. За допомогою жінка звернулася Центру соціальної підтримки дітей та сімей “Обійми”. Детальніше про це – в матеріалі “Наше місто”.

За словами Марини Володимирівни, після розлучення її син висловив бажання залишитися жити з батьком. Тож вона з розумінням поставилася до цього.

Марина майже місяць не бачила сина

-Я розлучилася з чоловіком і знову вийшла заміж. Відразу після того, як я пішла з дому, ми бачилися з сином, – розповіла Марина. –  Я приходила до нього в гості, ми гуляли. Але батько не дозволяв Тимуру йди до моєї нової оселі. З часом наші стосунки погіршилися, бо батько транслював на дитину своє незадоволення моїм вибором. Батько подав до суду. Я подала зустрічний позов на визначення графіка побачень з дитиною. Суд ухвалив рішення, згідно з яким дитина залишається жити з батьком, а у мене є графік побачень з сином.

З метою налагодження стосунків з сином Марина звернулася до центру соціальної підтримки дітей та сімей “Обійми”. Фахівцями центру було проведено декілька зустрічей за участю обох батьків та, власне, дитини. 

Аби досягти позитивного результату, потрібно близько восьми сеансів з психологом.

-Ці відвідування позитивно впливали наші відносини з сином, – сказала Марина. – Тут мені допомогли. Ми спілкувалися, у мене була можливість дарувати дитині подарунки. Але з часом соцслужби запропонували проводити зустрічі без присутності батька. Мій колишній чоловік відмовився від такого формату спілкування. А зараз взагалі він позбавив мене можливості бачитися з Тимуром.

Марина розповіла, що її колишній чоловік разом із сином переїхали жити до іншої області. Наразі жінка готує заяву до суду щодо роз’яснення способу виконання того рішення, в якому призначено графік побачень. 

-Я маю право на побачення з сином у вівторок та четвер по дві години. Кожна перша і третя субота місяця. А також у день, наступний за днем його народження. Та ще 15 днів моєї відпустки у серпні. Наразі це неможливо через зміну місця проживання мого сина. Я майже місяць його не бачила.

І історія Марини – не виняток. За словами психолога Олега Прокопенка, зараз дуже багато випадків, коли люди вирішують спірні питання після розлучень щодо визначення місця проживання дітей, позбавлення батьківських прав, визначення графіка спілкування дитини з одним з батьків тощо.

Олег Прокопенко – психолог-методист центру підтримки сімей та дітей “Обійми”

– Такі запити виникають все частіше, – сказав Олег Прокопенко – психолог-методист центру підтримки сімей та дітей “Обійми”. – Ми обов’язково запрошуємо до співпраці обидві сторони конфлікту. Намагаємося врахувати інтереси кожного. Насамперед, це має відповідати інтересам дитини.

Аби досягти позитивного результату, потрібно близько восьми сеансів з психологом. У деяких випадках може знадобитися більше. Робота триває протягом місяця. 

-З ким би дитина не проживала, як би не складалися стосунки між батьками, вони мають брати на себе відповідальність за дитину, – запевняє Олег Прокопенко. – Вона не має бути психологічно травмована. Також вона повинна мати можливість рівноцінно спілкуватися з обома батьками. 

Основна мета відділення “Служба підтримки сім’ї” – надання комплексної соціальної допомоги та підтримки родин, які опинились у складних життєвих обставинах. 

Ніна Копиленко – завідувачка відділення “Служба підтримки сім’ї” центру соціальної підтримки дітей та сімей “Обійми”.

-У поточному році до нас звернулось 46 сімей, в яких виховується 71 дитина, – повідомила Ніна Копиленко – завідувачка відділення “Служба підтримки сім’ї” центру соціальної підтримки дітей та сімей “Обійми”. – Здебільшого це родини, які розлучаються і вирішують спірні питання. Вони звертаються до нашого відділення за психологічним висновком про батьківський потенціал та прихильність дітей до батьків. Цей висновок може бути використаний у суді. Також нашого психолога може бути залучено до суду як представника інтересів родини. 

Кожен, хто потребує такої допомоги, може звернутися до  центру соціальної підтримки дітей та сімей “Обійми”. Попередній запис здійснюється за телефоном: 050-704-15-29. Потрібно мати такі документи: паспорт, свідоцтво про народження дитини, ідентифікаційний код. Психолог відділення проводить діагностику та визначає графік відвідувань. По завершенню курсу родина отримує висновок. Всі послуги центру безкоштовні. 

Фото Володимира Федорищева.

Читайте також: Як в Україні можна самостійно збільшити розмір пенсії.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: