Site icon Наше Місто

Понад 700 цікавих знахідок та безліч вражень. Студенти та науковці з Дніпра провели унікальну археологічну експедицію

Розкопки на території колишнього монастиря 18 століття та численні знахідки – успішно та результативно пройшла археологічна експедиція, в якій взяли участь науковці Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького, а також біля 30 студентів з трьох вищих навчальних закладів Дніпра.

Археологи проводили розкопки поблизу села Чернетчина на межі Дніпропетровської і Полтавської областей, на лівому березі р. Оріль,  розповідає Олександр Старік – начальник експедиції,  в.о. директора  Дніпропетровського національного історичного музею імені Д. Яворницького.  Досліджували місце, де був розташований стародавній чоловічий монастир, який існував у 17-18 ст. поблизу с.Нехвороща, на землях Вольностей Війська Запорозького.

– Основний культурний шар, який ми досліджували, належить до 17-18 століття  — це Нехворощанський Успінський монастир. Проте, розкриваючи один період, ми розкриваємо таємниці багатьох періодів з історії нашого регіону. Зокрема, маємо багато знахідок доби бронзи — як поселення, так і могильника, який в свою чергу був зруйнований похованнями 19 століття, – зазначає науковець.

В археологічній експедиції разом з досвідченими дослідниками взяли участь близько 30 студентів з ДНУ, Дніпровської політехніки та Університету митної справи та фінансів, які залучені до проекту Noosphere Archaeology. Керівник експедиції зазначає: молоді учасники дуже допомогли, зробили важливі знахідки та отримали безліч вражень.

– Всім знайшлася відповідна робота… Студентам дуже подобалась те,  що вони робили. Копали так глибоко, що треба було зупиняти, деяких дослідників важко було діставати з рову понад 2 метри, тож використовували драбини. А деякі дівчата здивували досвідчених учасників експедиції – вони завзято пиляли дерева та чагарники.  Гадаю, що для усіх студентів експедиція стала справжньою подією в житті. Вони нам дуже допомогли. Буквально за 2 тижні зроблена велика робота.

В результаті виявили багато цікавих та важливих знахідок: вже в польому переліку – понад 700 позицій, зазначає Олександр Старік.   Зокрема, чимало пам’яток, які належать до епохи бронзи, приміром – вістря стріли. Також виявлені численні предмети побуту 17-18 сторіччя – кераміка, глечики, дрібні  монети початку 18-го сторіччя та ін. та навіть медаль 19-го століття за участь в аграрній виставці в Шотландії (!) 

Велику організаційну допомогу для археологічної експедиції надав проект Noosphere Archaeology, зокрема – забезпечив харчування, проживання учасників, щоб студенти кількох внз могли певний час жити та працювати в експедиції.  Також під час робіт дуже стала у нагоді надана проектом сучасна техніка, пояснює Олександр Старік.

Зокрема, для ефективних пошуків учасникам експедиції було надано сучасний георадар та низку інших приладів, які дозволяють досліджувати археологічні пам’ятки без агресивного втручання. Крім того, Noosphere Archaeology допомагає науковцям з оцифруванням знахідок, в першу чергу – створенням фото високої якості для подальшого використання.

– Приємно, що є люди, які щиро цікавляться археологією та новітніми технологіями. Поєднати дослідження з сучасними інструментами – дуже корисно, – зазначає керівник експедиції.

Олександр Старік також щиро подякував громаді Чернетчини та місцевим мешканцям за допомогу: археологам щиро надавали питну воду, свіжі овочі, а також підказували, як знайти потрібні місця для роботи. До речі, розкопки та дослідження несуть практичну користь для громади, яки зацікавлена в тому, щоб зробити унікальне місце, де був розташований монастир 17-18 ст., привабливою докаціэю для туристів та дослідників.

В подальших планах науковців – опрацювати численні знахідки, скласти  колекційний опис предметів, які поповнять фонди історичного музей. А вже восени  – організувати виставку, де будуть представлені цікаві знахідки, зазначає Олександр Старік.

Фото археологічної експедиції Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version