Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Один з найстаріших ТЦ міста: які таємниці приховує ЦУМ у Дніпрі з майже сторічною історією

Один з найстаріших ТЦ міста: які таємниці приховує ЦУМ у Дніпрі з майже сторічною історією

Центральний універмаг у Дніпрі – один із найпопулярніших магазинів. В історичній будівлі, зведеній ще до Другої світової війни, сьогодні знаходяться десятки маленьких магазинчиків, а сама будівля вважається центром міста та місцем-орієнтиром, де призначаються зустрічі. Як цей величний чотириповерховий будинок став символом Дніпра, відомим своїм фонтаном та McDonald’s, – розповысть «Наше Місто».

Відкриття одного з найважливіших торгових центрів Дніпра відбулося у 1939 році. Будівництво тривало три роки. Автором проєкту став тодішній головний архітектор міста Олександр Красносельський. На той час це була значуща подія для міста. Величезна чотириповерхова будівля містила 24 відділи, обладнані примірочними, кімнатами матері та дитини, довідковою, їдальнею, душовими та кімнатами відпочинку для персоналу, а також телефонним пунктом.

Центр міг одночасно вмістити 1,2 тисячі покупців, а за прилавками працювало понад 220 продавців. Торгові зали були оформлені мармуром, меблі виготовлені з дуба та червоного дерева, а підлогу вкривав паркет.

У 1971 році його вирішили реконструювати, збільшивши кількість торгових площ удвічі, змінивши фасад та внутрішнє оздоблення будівлі. Тоді ж біля магазину з’явився знаменитий фонтан, який швидко полюбили жителі Дніпра. Він служив системою охолодження повітря у магазині.

У середині 1990-х років на фасаді ЦУМу з’явилася банерна реклама, а в лівому крилі відкрився ресторан швидкого харчування McDonald’s, що знову зробило ЦУМ одним із найпопулярніших місць у місті.

Після реконструкції у 90-х роках потреба у фонтані-градильні відпала. Він працював з перервами, поки його остаточно не прибрали у 2011 році, і на його місці тепер знаходиться карусель. ЦУМ, фонтан і тепер карусель добре знайомі усім мешканцям міста. Ці місця є популярними локаціями для зустрічей, і щоб пояснити, де саме відбудеться зустріч, достатньо сказати: «ЦУМ» або «Карусель».

Нагадаємо, раніше ми писали:  Як у Дніпрі легендарний ЦУМ змінювався за майже 90 років існування.

Читайте також: Напівзабуті імена Дніпра: як архітектор Красносельський спроектував ЦУМ та будівлю Медакадемії (відео).

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: