Skip to content

Пандуси, тактильна плитка та шрифт Брайля: як Дніпро облаштовує комунальні заклади для людей з інвалідністю

Пандуси, тактильна плитка та шрифт Брайля: як Дніпро облаштовує комунальні заклади для людей з інвалідністю

Дніпро активно працює над тим, щоб стати містом, дружнім до всіх. Особливу увагу приділяють людям з інвалідністю. Міські парки, лікарні, центри для дітей та інші важливі об’єкти обладнують так, щоб ними могли комфортно користуватися всі мешканці, незалежно від їхніх можливостей. Наприклад, у дитячій лікарні міста створено спеціальні умови для дітей з обмеженими фізичними можливостями, – передає «Наше Місто» з посиланням на прес-службу міськради.

Анна, лікарка-педіатр, розповіла, що у міській лікарні функціонує міський дитячий реабілітаційний центр, який повністю відповідає вимогам інклюзивності. Вона зазначила, що в центрі встановлено пандуси, підйомники, ліфти, а також є тактильні схеми зі шрифтом Брайля та аудіонавігацією.

Батьки пацієнтів схвально ставляться до впроваджених змін, зазначаючи, що пересування на інвалідному візку тепер значно полегшено, оскільки доступ до всіх необхідних відділень лікарні став зручним.

У Дніпрі також приділяють особливу увагу безбар’єрності в міських парках і скверах. Під час їхнього оновлення обов’язково враховуються принципи інклюзивності, щоб створити комфортні умови для всіх відвідувачів. За словами Катерини Гришиної, представниці департаменту парків та рекреації Дніпровської міської ради, на нещодавно відкритій Успенській площі було знижено рівень бордюрів, встановлено тактильну плитку та обладнано туалети для людей з інвалідністю. Вона також додала, що протягом останніх років місто активно впроваджує ці принципи в нові та оновлені зелені зони, включаючи сквери Прибережний, ім. Олексія Хільського, парк ім. Писаржевського та Зелений гай.

В управліннях соціального захисту населення Дніпровської міськради також створені комфортні умови для людей з інвалідністю: встановлено пандуси, поручні, дзвінки на вході для виклику спеціаліста, який допоможе людині на візку потрапити всередину. Крім того, є тактильна плитка та схеми зі шрифтом Брайля для осіб із порушеннями зору.

«Прийом громадян організовано через електронну чергу. Один з терміналів черги адаптовано для людей на кріслах колісних. Інформація про запрошення до спеціаліста з’являється на табло та озвучується через гучномовець, що враховує потреби людей з вадами зору та слуху. Для відвідувачів на візках облаштовано спеціальне робоче місце та санвузол», – зазначила Світлана Вовк, заступниця начальника Правобережного управління соціального захисту населення в Новокодацькому районі.

Особлива увага надається і людям з порушеннями слуху, для яких в управліннях передбачено програмне забезпечення для відеозв’язку, що дає можливість проводити консультації за участі перекладача жестової мови.

У Дніпрі також функціонує безкоштовна послуга «Соціальне таксі» для людей з інвалідністю I та II групи із захворюваннями опорно-рухового апарату, а також для осіб з порушеннями зору, які мають I групу інвалідності. Послугою вже користуються 803 особи, з яких 14 є внутрішньо переміщеними особами. Автомобілі, що забезпечують перевезення, обладнані гідравлічними підйомниками та пандусами, про що повідомив Максим Єрьоменко, директор Дніпровського міського центру соціальної допомоги Дніпровської міськради.

Щоб почати користуватися послугою «Соціальне таксі», необхідно надати до центру соціальної допомоги пакет документів, який включає посвідчення особи з інвалідністю або пенсійне посвідчення, копію довідки МСЕК, паспорт та ідентифікаційний номер.

Це також можна зробити через «Кабінет мешканця» на сайті міськради або надіслати документи через вайбер за номером: 098-165-91-91.

Впроваджується у Дніпрі і безбар’єрний простір у позашкільних закладах. Тетяна Журова, заступниця директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міськради, розповіла: «Згідно з принципами безбар’єрного простору, ми облаштовуємо заклади позашкільної освіти для зручності всіх дітей.

Наприклад, у Центрі розвитку дітей та молоді «СтартУм» тривають роботи з облаштування туалетів і встановлення пандусу. Такі ж роботи виконуються ще у 37 закладах позашкілля. Завершення всіх робіт заплановане до 20 серпня. Крім того, у всіх цих закладах вже встановлено таблички зі шрифтом Брайля».

Ці заходи є частиною комплексного підходу Дніпра до створення доступного та комфортного середовища для всіх дітей, незалежно від їхніх фізичних можливостей.

Нагадаємо, раніше ми писали: До Дніпра прибула чергова партія комунальної техніки від Японії.

Фото: прес-служба міськради.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: