Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Серпневий зорепад Персеїд: коли і де спостерігати у Дніпрі 

Кожного року у серпні ми маємо можливість спостерігати унікальне явище – зорепад. Коли саме найкращий час для цього, журналістка «Нашого міста» цікавилась у відомої дніпровської дослідниці Людмили Марченко.

Секрет – у хмарі пилу від комети

У далекому 1975 році Людмила Олексіївна закінчила астрономічне відділення Одеського університету і прийшла на роботу в дніпровський (тоді ще дніпропетровський) планетарій.  Останнім часом вона працює в Національному Центрі Аерокосмічної освіти молоді України ім. О. Макарова. Читає лекції, проводить екскурсії, записує підкасти та науково- популярні відео.  Спостереження за зорепадами, звісно, також входить до кола її інтересів.

Серпневий зорепад Персеїд,  який є одним із найпотужніших метеорних потоків, відбувається щороку у теплі літні ночі, – розповідає Людмила Марченко. – У цю пору спостерігати за падаючими зорями дуже приємно. Його виникнення пов’язане з хмарою пилу, який залишає комета Свіфта-Таттла. Ця хмара має величезні розміри. Земля, рухаючись навколо Сонця, потрапляє в неї кожного року точно за розкладом. Це відбувається З 17 липня до приблизно 15 серпня.

Людмила Олексіївна підкреслює, що така хмара пилу не є однорідною. Її можна порівняти з машиною, яка проїхала по степовій дорозі і підняла за собою куряву. Ближче до машини ця курява густіша, далі від неї – менш густа. Так і з зорепадом: він то більш рясний, то менш. Його максимум кожного року може «плавати»: відхилятись на один, два, три дні. В залежності від того, в яку частину хмари ми потрапляємо.

Коли буде пік зорепаду

 Як і більшість метеоритних дощів, Персеїди утворюються з залишків кометного «хвоста». Земля в цей час проходить через уламки комети Свіфта-Таттла, які створюють величезний шлейф. У довжину він сягає багатьох мільярдів кілометрів і складається з крихітного пилу. Уламки породи, що вилетіли з ядра цієї комети, потрапляючи до атмосфери Землі, спалахують у ній, наче зорі. Це явище можна спостерігати з будь-якого місця планети.

– Цього року максимальний зорепад очікується в ніч з 12 на 13 серпня, –  повідомляє Людмила Марченко. – Найкраще його спостерігати після другої години ночі до світанку. У цей час не буде заважати ніяке світло, а місце, з якого вилітають падаючі зорі, тобто сузір’я Персея, підніметься над горизонтом. Нам обіцяють приблизно 100-120 падаючих зірок на годину. Тобто в середньому по дві зірки на одну хвилину. Погодьтеся, є можливість загадати досить багато бажань!

Балкон має виходити на південь або схід

Звісно, це не означає, що ми побачимо всі 120 зірок. Якісь з них будуть більш яскраві, якісь менш. У будь-якому випадку, їх буде падати набагато більше, ніж у будь-яку іншу ніч року. При цьому мати для спостережень телескоп не треба  – все можна буде побачити, так би мовити, неозброєним оком.

–Краще за все милуватися зорепадом на відкритому просторі, за містом, – підкреслює Людмила Марченко. – Якщо ж ви все ж таки вирішили нікуди не виходити і не виїжджати, а спостерігати за падаючими зорями з власного балкону, треба, щоб він «дивився» на південь або на схід. А ось на заході або півночі зорепаду буде значно менше. У довоєнні часи я брала участь у виїздах за місто під час серпневих зорепадів. Це була дуже популярна атракція, яка збирала декілька сотень дніпрян. Спостереження відбувалися на одному з аеродромів.

Чекаємо на суперзорепад у 2028-му

Зараз Людмилу Марченко та її колег іноді запрошують на індивідуальні «корпоративи» для тих, хто відпочиває на турбазах. Вони також пов’язані зі спостереженнями за зірками, планетами та професійними коментарями астронома щодо різних явищ. Взагалі зрозуміти те, що падаючі зорі пов’язані саме з кометами, люди змогли тільки приблизно 200 років тому. За словами Людмили Марченко, падаючі зорі допомагають вченим досліджувати атмосферу на висоті від 80 до 120 кілометрів.

– Астрономи з нетерпінням чекають 2028 року, – зазначає Людмила Олексіївна. – Тоді буде не просто зоряний дощ, а зоряна злива. Земля потрапить в таку велику хмару пилу, що ми не будемо встигати роздивлятися зорі. Їх буде дуже багато і вони будуть дуже яскравими. Таке явище спостерігається один раз на 124 роки.

Фото автора та з відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як відбудеться зоряний дощ у квітні 2024 року.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: