Skip to content

У Дніпрі та області з 5 серпня заборонять ловити раків: що чекає на правопорушників

Ксенія Куземко

В Днепре и области с 5 августа запретят ловить раков: что ждет правонарушителей

З 5 серпня по 20 вересня 2024 року на Дніпропетровщині забороняється вилов річкових раків. Це рішення ухвалене наказом №133, який встановлює заборону на вилов раків під час їх другої линьки. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Дніпропетровський рибоохоронний патруль.

Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих – щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців.

Причиною линьки раків є їх ріст та розвиток. Панцир у них надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому процес його скидання є необхідним для розвитку особин. Під час линьки членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому простоті, тому в цей період вони менш всього захищені.

Довідково:

Згідно зі статтею 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вилов членистоногих, зокрема раків, під час встановленої заборони є порушенням природоохоронного законодавства. За кожного незаконно добутого рака порушник зобов’язаний відшкодувати збитки у розмірі 3332 гривні та сплатити штраф, який може сягати 680 гривень.

Після закінчення заборони на вилов раків, одна особа має право добути не більше 30 екземплярів раків за добу в рибогосподарських водних об’єктах. При цьому забороняється вилов раків ручним способом у темну пору доби з використанням підсвічування.

Також в Правилах любительського рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам – 11 см у каскаді Дніпровського водосховища, 10 см у інших водних об’єктах.

Раніше ми писали, як підрив ГЕС вплинув на риболовлю у Дніпрі та області.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: