Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Підвищений тиск: лікарка з Дніпра розповіла, чому ми реагуємо на зміни погоди і як з цим боротися

Як лікувати гіпертонію

Спекотна погода істотно впливає на наше здоров’я. Також справжнім випробуванням для організму можуть стати різкі перепади температури повітря. Люди, які страждають на серцево-судинні захворювання та гіпертензію, особливо вразливі до таких змін. Вони можуть відчувати різке підвищення артеріального тиску. Чому підвищується тиск і як запобігти ускладненням, читайте у матеріалі “Наше місто”.

Вчора +40, сьогодні +21: гіпертоніки потерпають від різких перепадів температур

Оксані 49 років, жінка має міцне здоров’я. Але різка зміна погоди неабияк впливає на її самопочуття. 

Оксана страждає від перепадів температури повітря

– Ще декілька днів тому була шалена спека, а сьогодні — значне похолодання, – скаржиться Оксана. –  Мій організм не витримує різкого коливання температур і дає збій. Болить голова та стрімко підвищується тиск. Вчора він був 155/95, я випила пігулку і стало трохи легше. 

Про метеочутливість каже і пані Ольга. Вона зазвичай потерпає від спеки. У прохолодну погоду почувається добре.

Ольга консультується з сімейною лікаркою щодо лікування

– Дякувати Богу, що зараз стало прохолодніше, – каже Ольга. –  Мені навіть дихати легше. А під час спеки я майже не виходила з будинку, пила ліки і намагалася охолодитися власними силами. Це і вологе прибирання, і літній душ. Регулярно відвідую свою сімейну лікарку, завжди дослухаюся до її порад. Добре, що діє програма, за якою гіпертоніки отримують ліки безплатно.

І під час аномальної спеки кількість таких пацієнтів значно зросла. Більш того, приходять люди, які не мали проблем з тиском до цього, каже Юлія Іванівна, сімейна лікарка з Дніпра. 

Що таке артеріальна гіпертензія

Артеріальна гіпертензія – це хронічне захворювання, яке характеризується підвищеним артеріальним тиском. Це означає, що серце працює з більшим навантаженням, щоб перекачувати кров через судини. З часом це може призвести до серйозних ускладнень, таких як інфаркт міокарда, інсульт та захворювання нирок.

Юлія Іванівна – сімейна лікарка

– Артеріальна гіпертензія – один із найрозповсюдженіших патологічних  станів серцево-судинної системи, сказала Юлія Іванівна, сімейна лікарка. – Вона характеризується артеріальним тиском, вищим за 140/90.  Але ця хвороба має ускладнення. Є органи-мішені, які страждають найбільше. Це органи зору, нирки, судини. Артеріальна гіпертензія є однією з причин серцево-судинних катастроф. Вона – одна з хвороб, від якої у світі помирає найбільше людей. 

У більшості випадків початок артеріальної гіпертензії залишається непоміченим. Якщо артеріальний тиск підвищується поступово, то на головні болі, запаморочення люди зазвичай не зважають.

– Іноді артеріальна гіпертензія може бути безсимптомною, – попередила сімейна лікарка. –  У своїй практиці я дуже часто стикаюсь з тим, що люди приходять на прийом, наприклад, з симптомами застуди. А при вимірюванні тиску я бачу підвищені показники. Але є і класичні симптоми: головний біль, відчуття слабкості, порушення дихання, прискорене серцебиття тощо. 

Лікарка підкреслила, що навіть за відсутності скарг рекомендовано хоча б раз на рік відвідувати сімейного лікаря та вимірювати тиск. Особливо це стосується людей, що знаходяться в зоні ризику. 

Фактори ризику

Медики попереджають,  що під час різких перепадів температури повітря може з’явитися млявість, головний біль та апатія. У групі ризику перебувають малюки, підлітки, вагітні жінки та люди поважного віку, хоча останнім часом реагують і молодші. Є й інші фактори ризику.

Інфографіка Центру громадського здоров’я МОЗ

– Ожиріння, яке зараз набуває пандемії у світі, є однією з причин розвитку артеріальної гіпертензії та серцево-судинних захворювань, – пояснила сімейна лікарка. –  Тому потрібно тримати вагу в нормі. 

Людям, схильним до гіпертонії та інших захворювань серця та судин, у літній сезон варто бути особливо уважними до свого здоров’я. Дотримуючись нескладних рекомендацій, можна допомогти серцево-судинній системі впоратися з підвищеними навантаженнями, пов’язаними зі спекою.

Вимірювання тиску

– Люди з підвищеним артеріальним тиском є метеозалежними, – сказала сімейна лікарка. – Незначні зміни погоди, коливання температури, підвищена вологість можуть призвести до погіршення стану здоров’я. Тому такі люди в зоні ризику. Я на прийомах констатую, що під час тієї аномальної спеки, яка була декілька днів тому, почастішали такі випадки. Артеріальний тиск, який раніше був контрольованим, став неконтрольованим. Почастішали гіпертонічні кризи.

Прохолодна вода та м’ятний чай: як боротися з підвищеним тиском

Здебільшого, коли ми стикаємося із високим артеріальним тиском, то намагаємося його збити самотужки. Однак самолікування медичними препаратами, які не рекомендував лікар, може погано вплинути на здоровʼя. Людина може знати декілька методів, як знизити тиск без таблеток, але проблему це не розвʼяже, лише зупинить симптоми — на деякий час.
Є два методи першої допомоги при підвищенні артеріального тиску – медикаментозний та немедикаментозний.

– Є препарати швидкої допомоги, – підкреслила Юлія Іванівна. – Це ті ліки, які ми найчастіше вживаємо для зниження тиску. Кожному пацієнту їх призначає сімейний лікар. Є базова терапія, є ліки, які мають постійно бути в аптечці. Це і буде саме ваш препарат швидкої допомоги. А є і немедикаментозні методи. Охолодження повітря – найкращий спосіб перенести спеку. Але через відключення світла не завжди можливе використовування кондиціонерів. Важливо також поповнювати організм рідиною. Адже у спеку ми її втрачаємо, потіючи. Моя рекомендація – склянка води кожну годину. Є також фізичні методи охолодження. Волога серветка на голову, легке обприскування обличчя та тіла, прийняття душу. Допоможе чай з м’яти, він заспокоює і знижує тиск. А коли вже нічого не допомагає, можна взяти гарячу воду і занурити в неї кінцівки, верхні та нижні. Судини расширяться, а тиск знизиться.

У той час, після отримання першої допомоги, хворому рекомендовано звернутися до сімейного лікаря для призначення відповідного лікування.

Ваше здоров’я – у ваших руках: профілактика гіпертензії

Замислитися про профілактику гіпертонічної хвороби необхідно в молодому віці, особливо якщо хто-небудь із близьких родичів має серцево-судинні захворювання.

Як лікувати гіпертонію

– Людина має знати свою спадковість, до чого вона схильна, – додала Юлія Іванівна. –  Це не означає, що стовідсотково, якщо це було в анамнезі, буде і у цієї людини. Але розуміючи, що є ризик, можна вживати профілактичні заходи. 

Запобігти артеріальній гіпертензії допоможуть здорові харчові звички і спосіб життя загалом.

– Перше – це харчування, – підкреслила Юлія Іванівна. – Є два доказових методи – середземноморська дієта, яка сьомий рік поспіль є найкращою дієтою у світі. І DASH-дієта, що у всьому світі визнана, як профілактична при серцево-судинних захворюваннях. По-друге, потрібно завжди тримати вагу в нормі. Зменшіть кількість харчової солі в продуктах. Вона затримує рідину і тиск підвищується. Куріння та алкоголь негативно впливають на судини. Був випадок, коли в кардіології мій пацієнт пішов палити, я це побачила і запропонувала виміряти артеріальний тиск. Він був підвищений на 15 одиниць. Потрібно також контролювати рівень холестерину та глюкози. Раз на рік рекомендується перевіряти ці показники, відвідавши сімейного лікаря. 

Пам’ятайте, що профілактика гіпертонії – це найкращий спосіб зберегти здоров’я серця і судин на довгі роки.

Фото: НМ.

Читайте також: Рятує поранених з перших днів великої війни: хірург міської лікарні Дніпра творить дива на операційному столі.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: