Skip to content

Міськрада Дніпра обирає законні процедури, як це зупинити: Борис Філатов про останні перейменування

Філатов про останні перейменування - Наше Місто

Нагадаємо, що Дніпропетровська обласна державна адміністрація своїм рішенням №Р-314/0/3-24 від 26.07.2024 перейменувала вулиці, міст та навіть район у Дніпрі на власний розсуд, чим викликала зрозумілий резонанс у суспільстві.

Тим більше, що у Дніпрі успішно виконувався Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, активно змінювались назви, пов’язані з державою-агресоркою росієй. Нові назви вулицям, проспектам, провулкам надавали проукраїнські та патріотичні, пов’язані в тому числі з історією нашого міста, присвячені видатним дніпрянам тощо. Таким чином, міська рада за два з половиною роки перейменувала близько 480 топонімів.

Міський голова Борис Філатов, коментуючи таке рішення, відмітив, що перейменування відбувалися без погодження з місцевим самоврядуванням. Ні мер, ні депутатський корпус мерії Дніпра непричетні до цього.

«В умовах війни я б дуже не хотів публічного зʼясування стосунків з колегами та наведення аргументів pro et contra. Це вже не кажучи про те, що я за першою освітою історик, і маю величеньку кількість питань щодо доцільності перейменувань в дусі «шило на швайку». Особливо, коли деякі речі не належать до історії територіальної громади і взагалі скидаються на антиісторизм.

В реаліях сьогодення такі речі лише розʼєднують людей.

Не забувайте, що кожному перейменуванню, яке робила міська рада, завжди передували громадські слухання.

Натомість (навіть не як міський голова, а як звичайний мешканець Дніпра) я прагну почути: чим вас не влаштовує 152-га стрілецька дивізія, що під час Другої світової звільняла Дніпро від нацистів? І чому тепер з мапи Міста ви стерли назву вулиці на її честь?  Дайте відповідь лише на одне запитання. Що це було? Це щоб у Москві було чим займатись пропагандистам?

Утім, ця тема неодмінно матиме продовження. Бо зараз міськрада Дніпра обирає законні процедури – як саме зупинити це божевілля», – написав Борис Філатов.

Нагадаємо, раніше ми писали, що дніпряни не оцінили перейменування топонімів від облдержадміністрації і хочуть пояснень.

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: