Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Юлія Дмитрова стала єдиною дніпрянкою, яка побувала на саміті НАТО

З 9 по 11 липня у Вашингтоні відбувся саміт НАТО. Єдиною представницею від Дніпра на ньому була Юлія Дмитрова, директорка благодійного фонду «ТАПС». Про те, як це було, про свої враження та можливі перспективи співробітництва вона розповіла в ексклюзивному інтерв’ю «Нашому місту».

Йшлося про роль жінок в армії

Юлія Дмитрова зізнається, що запрошення було несподіваним. Його надав партнер фонду – організація «TAPS USA», яка вже 30 років займається допомогою родинам загиблих бійців та ветеранів.

–        Ми співпрацюємо шість років, – розповідає Юлія Дмитрова. – Про нас добре знають в Америці, нам довіряють. Саме тому ми отримали таке запрошення. Це було дуже почесно, бо до того жодна організація громадського сектору України не мала такої можливості. Я мала змогу брати участь у будь-яких заходах саміту. Наприклад, напередодні, 8 липня, відбувся цікавий захід, який був присвячений 75-річчю НАТО. Організація, яка займається справами ветеранів НАТО, зібрала лідерів з різних країн. Ми розглядали питання підтримки ветеранів, а також роль жінки в армії та її життя після повернення додому. На цій панелі я робила промову про українських жінок в армії та у цивільному житті.

Юлія Дмитрова розповіла, що в Україні роль жінок поступово змінюється, але не так швидко, як хотілося б. Зараз на фронті знаходиться біля 5 тисяч захисниць, які беруть участь у бойових діях. Мова йшла про їх підтримку, навчання та ментальне здоров’я. У цьому сенсі надважливими є гендерні питання, які ми тільки розпочинаємо вирішувати.

–        У Держдепартаменті США відбулася панель Womеn, Peace and Security, де я була присутня, – згадує Юлія Дмитрова. – В ній також брала участь Тайра – відома волонтерка та військова медикиня, яка пройшла російський полон. Від України нас там було тільки двоє. Це, звісно, дуже мало, але все одно нас почули. Після цієї панелі ми мали змогу розмовляти з людьми з різних країн. Це були міністри, посли, чиновники різних рівнів. Було цікаво почути, що вони думають про Україну, і взагалі – чи думають вони про неї. З’ясувалося, що думають та хочуть допомогти.

Американці розуміють, що Україна – їхній щит

Перебування Юлії Дмитрової у США співпало з обстрілами Дніпра та Києва, зокрема з жахливим руйнуванням рашистами дитячої лікарні «Охматдит». Члени української делегації акцентували увагу американців на тому, що цей злочин був спеціально зроблений напередодні саміту НАТО. Поки там говорять, обіцяють допомогу, тут росія знищує українців. Тому зброя потрібна зараз і в повному обсязі.

–        Вони розуміють, що Україна – це щит і для Європи, і для Америки, – впевнена Юлія Дмитрова. – В них немає такої сили духу, як у нас. У той самий час у представників громадського сектору більше можливостей для відвертого спілкування, ніж у представників держапарату та чиновників. Бо ми можемо бути гнучкішими. Так, зараз України стало набагато менше на американському телебаченні та в пресі, ніж це було на початку війни. Але ми хочемо чітких відповідей на наші питання. Головне з яких – чи буде зброя не тільки для захисту, а й для перемоги. І вони це розуміють.

Дніпрянка вважає, що налагодити зв’язок з представниками різних країн було надважливо. І це відбулося завдяки саміту. Юлія Дмитрова сподівається на підтримку з боку Заходу важливих соціальних проєктів, які зараз через війну здебільшого стали на паузу.

–        Для нас було почесно поспілкуватись у невимушеній атмосфері з дуже відомими людьми, – зізнається Юлія Дмитрова. – Особисто я нічого нового не почула, але про нас почули – зокрема про «ТАПС Україна». Також для мене було важливо зустрітися з нашими партнерами – корпорацією «Боінг», яка нас підтримує. Сподіваємося на подальшу співпрацю. Це був престижний да корисний захід для налагодження зв’язків та залучення нових партнерів.Щодня на саміті говорили про Україну, у всіх промовах вона була на першому місті. Вважаю, що натовські лідери також мають чути наших поранених, ветеранів, полонених. Для цього треба під час саміту робити круглі столи на різні теми, де будуть присутні експерти по цих темах. Тоді буде можливість отримати реальну допомогу.

Є мотивація рухатися далі

А ще Юлія Дмитрова брала участь у панелі, на якій була присутня перша леді України Олена Зеленська. Дискусія була присвячена знищеним рашистами закладам освіти та їхній відбудові,  розвитку науки в нашій країні. Потім дніпрянка спілкувалась з представниками української діаспори. У тому числі з тими, які народилися у США, але чудово знають українську мову та історію.

–        Завдяки участі у саміті НАТО наша організація отримали мотивацію рухатися далі, – підсумовує Юлія Дмитрова. – Представники багатьох країн хочуть дізнатися про наші програми. Вони зацікавлені в обміні досвідом. Для нас дуже важливо бути почутими. Хочемо, щоб українські діти мали змогу їздити за кордон на навчання, на відпочинок. Сподіваюсь, в нас буде змога взяти участь у різних міжнародних форумах, де ми можемо бути корисними. Мрію про створення в Україні системи надання психологічної допомоги сім’ям ветеранів. Американці готові нам допомогти в цьому питанні.

Фото автора та з архіву Юлії Дмитрової.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ТАПС запросив дітей загиблих Героїв України в Карпати.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: