Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як правильно користуватися кондиціонером під час блекаутів у Дніпрі та скільки коштує ремонт

Ремонт кондиціонерів у Дніпрі 2024 - Наше Місто

Спека в Україні б’є всі рекорди. У деякі дні позначка термометра сягає 40 градусів. Ефективним рятівником у такий час стає кондиціонер. Проте цьогорічне літо стало винятком. Через значні пошкодження електромережі у місті та області урядом застосовуються відключення світла. Це стало випробуванням не тільки для українців, а й для багатьох електроприладів. До групи ризику потрапили енерговитратні холодильники, бойлери та кондиціонери. Через перепади напруги подібна техніка частіше за іншу може виходити з ладу. Вплинути на відключення світла ми не можемо, але захистити техніку реально. Як це зробити, розповість «Наше місто».

Кондиціонер, як будь-яка техніка, потребує особливого ставлення за частих відключень світла. Дуже часто причиною несправності стає конденсатор. Механізм запускає двигун та взаємодіє з фреоном. Проте він легко може зламатися, якщо тривалий час на нього не подавалася напруга. Якщо після відновлення електропостачання ваш кондиціонер не працює — зверніться до спеціаліста, який допоможе точно визначити проблему та усуне її.

Ремонт кондиціонерів у Дніпрі 2024 - Наше Місто
Через перебої зі світлом кондиціонери часто виходять з ладу. Фото з відкритих джерел.

Майстер Станіслав працює з кондиціонерами більш як 10 років, і за його словами, це літо стало для нього спекотним не тільки через погоду, а й через велику кількістю звернень:

“У мене, як у більшості моїх колег, зараз немає вільного часу. Після частих відключень світла кількість звернень сильно зросла. Іноді клієнтам треба чекати тижнями. Щоб запобігти несправностям, я особисто роблю у себе в квартирі так: спочатку охолоджую кімнату кондиціонером, а потом включаю вентилятор. Так можна зменшити навантаження на мережу”.  

Ціна обслуговування кондиціонера залежить від досвіду майстра та відстані, на яку він виїжджає. Виїзд та діагностика коштуватимуть від 700 до 900 грн. Вартість заміни конденсатору варіюється від 1000 до 1500 грн. На ціну впливає тільки розмір приладу, а не його новизна. Також спеціалісти розглядають базову проблему з нестачею фреону, яка вирішується за 1500-1800 грн.  

 Для уникнення зайвих витрат, варто слідувати декільком простим правилам. Рекомендуємо не ставити на кондиціонері температуру нижчу за 25 градусів. Також вмикайте пристрій рідше, проте на довший час. Такий спосіб використання приладу зумовлений принципом його роботи. Вашому кондиціонеру не треба буде постійно охолоджуватись та перезавантажуватись.

Ось таке реле напруги здатне врятувати побутову техніку.

А як бути з відключеннями світла? Різке вимкнення, низька напруга після відновлення електропостачання – все це “з’їдає” ресурс побутової техніки. У такому разі спеціалісти рекомендують встановити реле напруги. Цей прилад можна купити у магазинах побутової техніки за ціною від 800 до 1300 грн. Або рекомендується завчасно вимкнути техніку із розеток перед відключенням світла. І не поспішати вмикати їх одразу після включення, щоб не перевантажувати мережу. За можливості зверніть увагу на проводку у вашому будинку. Першими жертвами перепадів напруги стають саме старі будинки. 

Нагадаємо, раніше ми писали, що графіки відключення світла можуть відмінити по всій Україні: названі строки.

Підготував Олександр Гладуш.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: