Site icon Наше Місто

Ранні кавуни та дині: де купувати, як обирати і чого остерігатися дніпрянам

Ранні кавуни та дині

Традиційний сезон кавунів і динь в Україні починається у серпні, але через глобальні зміни клімату, ягоди вже зараз масово дозрівають в усіх регіонах. Вже у середині липня на ринках та у супермаркетах Дніпра великий вибір баштанних. Як обрати ранні кавуни і дині та чи несуть вони небезпеку для здоров’я – читайте в матеріалі “Наше місто”.

Як вибрати стиглий кавун та у скільки він вам обійдеться 

У нестерпну літню спеку ніщо краще не втамовує спрагу, ніж скибочка стиглого кавуна або ароматної дині. Тим паче, що прилавки магазинів та ринків уже переповнені ранніми баштанними. Наші журналісти завітали на один з популярних ринків Дніпра – “Озерку” і дізналися ціни на кавуни та дині.

На ринку великий вибір кавунів

-Мої  кавуни привезені з Херсонщини. Вартість – 20 гривень за кіло, сорт – “Туман”. Вони соковиті та солодкі, – каже продавець Олександр. – Люди купують не дуже активно, позначається спека. Ми вже тиждень їх возимо, це грунтові кавуни. Сонце є, вони швидко стигнуть, тому про нітрати мова не йде. До того ж, у нас є всі необхідні документи.

Ці соковиті та смачні баштанні люблять дорослі та діти. Але важливо вміти правильно обирати кавуни, щоб ягода була стиглою та солодкою. 

Як обрати солодкий кавун

-Я обираю кавун, так звану “дівчинку”, він має бути солодким. Тут серединка, бачите, велика. А у “хлопчика” малесенька, він не солодкий. Такий краще не брати. Також звертайте увагу на хвостик. Він має бути сухим, а місце навколо – зеленим. Я у цьому році вперше купую кавун, раніше боявся нітратів, а тепер вирішив ризикнути, – каже покупець Петро.

Більшу частину кавунів, що представлені на ринку Дніпра, було привезено з Херсонської області.

Більшість покупців купують половинку кавуна

– Ціна за кілограм – 25 гривень, – розповідає продавчиня Вікторія. –  Люди купують не дуже охоче. Світла немає, холодильники не працюють. Не кожен може з’їсти цілий кавун, а зберігати ніде. Тож або беруть один на велику компанію, або просять половинку чи навіть четвертинку. Ми відрізаємо, накриваємо плівкою. А був покупець, який обирав маленький кавун, бо у нього ліфт не працює, каже, що великий не донесе на 16 поверх. 

Можливо саме з цієї причини дехто обирає диню, адже вона невеликого розміру. А вітамінів та корисних речовин – не менше, ніж у кавуні. Тим паче, що вибір величезний.

Диня містить багато корисних речовин

-Я прийшла придбати диню. Вже куштувала репанку – дуже солодка. Тому її купуватиму. Нітратів не боюся – сезон у самому розпалі. Через аномальну спеку все стигне швидше, – каже дніпрянка Світлана. 

Дині також користуються попитом у дніпрян

-Це солодка диня, сорт “Амал”. Ми привезли їх з Одеси. Вартість – 40 гривень за кілограм. Є також дині “Колхозниця”, вони по 30 гривень за кіло. Маленькі, тому й дешевші. Люди активно купують, вже залишилось небагато. А за нітрати – не хвилюйтесь, у  нас є всі необхідні документи, – каже продавчиня Гульнара.

Сезонні отруєння кавунами та динями у Дніпрі: статистика

Як повідомила сімейна лікарка Юлія, у Дніпрі станом на сьогодні кількість звернень з симптомами отруєння баштанними залишається на звичайному рівні.

Сімейна лікарка Юлія

 -Ми ведемо роз’яснювальну роботу серед населення щодо профілактики сезонних отруєнь ранніми кавунами та динями. Мої пацієнти обережні, мають певні знання, тому таких випадків не стало більше, – каже Юлія. -В моїй практиці у поточному році були легкі отруєння кавунами та динями. Всі пацієнти лікувалися амбулаторно. Важких випадків, на щастя, не було. 

Найпоширеніший міф про ранні кавуни та дині – це те, що вони переповнені нітратами. Проте, за словами сімейної лікарки з Дніпра, сьогодні немає жодної рослини, яка не мала б нітратів. Адже в різних формах їх застосовують у добривах для овочів і фруктів. Саме тому організм сучасної людини адаптувався до споживання нітратів у невеликих дозах, і таким чином вони не становлять жодної загрози.

-Ризики вживання ранніх кавунів пов’язані з високим вмістом нітратів. Сказати, що нітрати є дуже шкідливими, не можна, – запевнила Юлія. – В певній, допустимій кількості вони можуть бути присутніми у кавунах. Адже нітрати є в будь-якій рослинності. Але коли вони перевищують норму, можливе виникнення харчових отруєнь. Нам відомо, що ранні кавуни містять велику кількість нітратів.

Проте фахівці заспокоюють – це не привід відмовитися від ласощів. Можна купувати і дині, і кавуни, єдина рекомендація – вимагайте  від продавця експертний висновок. 

Продавці надали журналістам “Наше місто” експертний висновок

-Кавуни вже можна споживати і зараз. Я сама, як лікар, вже їх купую і споживаю, – повідомила Юлія. – Але, потрібно звертати увагу на те, де ви їх купуєте. Це мають бути точки продажу, в яких дотримуються всіх санітарних норм. Ви можете попросити продавця пред’явити сертифікати якості. Якщо вам їх нададуть, то можна сміливо купувати, не боячись отримати харчове отруєння. Я сама запитувала сертифікати у продавців, цікавилася, де були вирощені ці кавуни та дивилася, чи дотримуються санітарні норми. Всі дані вони надають. В іншому випадку, коли бахчеві продаватимуть на узбіччях доріг, ризики отримати отруєння набагато вищі.  

Як перевірити кавун у домашніх умовах

Перевірка кавуна на вміст нітратів

Симптоми отруєння ранніми кавунами

Максимально допустимий вміст нітратів в кавунах є 60 мг на 1 кг. Радимо попросити у продавця відповідний сертифікат про те, що продукція безпечна.

Якщо ж вам “пощастило” з’їсти перенасичений нітратами кавун, то вже через 4-6 годин у вас з’являться неприємні симптоми.

-Симптоми отруєння ранніми кавунами та динями проявляються з боку кишково-шлункового тракту. Це пронос, біль у шлунку, блювота. Це може призвести до зневоднення організму. Загальні симптоми: підвищення температури тіла, слабкість, токсикаційні прояви. Все, що характерно для кишкових інфекцій. 

При поганому самопочутті потрібно негайно звернутися до лікаря, оскільки отруєння кавуном відноситься до найнебезпечніших. До приїзду лікарів, хворому треба давати багато пити.

 -Ризики полягають у тому, що можливі бактеріальні інфекції. Саме через придбання кавунів на узбіччях доріг та в інших місцях, де не дотримано санітарні норми. Також не можна купувати надрізані та биті кавуни. Це може призвести до харчових отруєнь. Особливо великий ризик для дітей та осіб похилого віку. 

Лікування

Коли є підозра на харчове отруєння, потрібно в першу чергу звернутися до сімейного лікаря. 

-Найголовніше, уникнути зневоднення. Потрібно вживати достатню кількість рідини. Це може бути питна вода. Дотримання водного балансу – обов’язкова умова до візиту до лікаря. А вже він надасть вам свої рекомендації та призначить медикаментозне лікування, – сказала Юлія.  

Самолікування може бути неефективним. До того ж, люди часто приймають набагато більші дози препаратів, ніж це потрібно. У Дніпрі достатньо сімейних лікарів, тож можна звернутися і отримати якісну допомогу. 

-”Все – отрута, все-ліки. Те й інше визначає доза”. Цю фразу сказав Парацельс ще у Середньовіччі, але й нині вислів надзвичайно актуальний. Тобто, що ви отримаєте – користь чи шкоду, залежить від кількості того, що ви будете вживати. Це стосується не лише кавунів та динь, а взагалі всіх продуктів. Наголошую, ми повинні дотримуватися харчової безпеки.

Скільки скибок  кавуна можна з’їсти за день

Хоч кавун і рятує в спеку, та лікарі застерігають: їсти його кілограмами не можна. Яка ж порція вважається безпечною, чи можна ласувати ним щодня, і кому від кавуна краще відмовитися?

Норми споживання кавунів

-Насправді кавуни є корисним продуктом. Вони містять багато антиоксидантів, вітамінів та мінералів. Але потрібно дотримуватися норм споживання. Не перевищувати добову дозу. Саме через природній цукор, який є в кавунах, потрібно їх вживати дозовано – пояснила сімейна лікарка Юлія. – Максимум – 400 грамів на добу. Людям, які мають порушення вуглеводного обміну, тобто цукровий діабет, можна вживати не більше 200 грамів кавунів на добу. 

Якщо переїсти кавунів, то можна заробити розлад кишківника, болі в животі, метеоризм, а якщо ягоду неправильно зберігати (без холодильника), то можна ще й отримати отруєння.

Як уникнути отруєння кавуном

Аби убезпечитися від негативних наслідків “свята живота” фахівці радять купувати баштанні у перевірених продавців, вимагати експертний висновок, проте навіть, якщо документи у порядку – не бути жадібним. І залишати на шкірочці принаймні півтора сантиметра м`якоті.

Як зберігати розрізаний кавун

-Якщо ми придбали кавун, його потрібно ретельно помити, можна навіть обдати окропом перед споживанням. Розрізаний кавун ми маємо зберігати лише в холодильнику. Також потрібно знати про місця, де скопичується найбільше нітратів. Це ділянки біля хвостика і біля шкірочки, де переважає зелений колір. Тому ці шматки краще не вживати, – резюмувала сімейна лікарка.

Пам’ятайте: кавун – це не лише смачна ягода, але й джерело цінних, поживних речовин. Споживайте його з розумом, і він подарує вам здоров’я та бадьорість!

Фото: НМ.

Читайте також: У спеку зростає ризик кишкових інфекцій: поради лікаря з Дніпра.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version