Site icon Наше Місто

Костюми, сукні, пальта та жакети: як понад півстоліття тому працювала трикотажна фабрика «Дніпрянка»

Костюми, сукні, пальта та жакети: як понад півстоліття тому працювала трикотажна фабрика у Дніпрі

Близько півстоліття тому у Дніпрі функціонувала величезна фабрика, яка була відома навіть за кордоном. Вона спеціалізувалася на виробництві одягу, як для дорослих, так і для дітей. У фейсбук-сторінці «Екатеринослав-Днепропетровск-Днепр/история города» згадали ті часи, коли фабрика активно працювала та створювала модний одяг. Історичними світлинами поділився Hans Kalinin, – пише «Наше Місто».

30 листопада 1969 року – знаменна дата для легкої промисловості Дніпра. Саме тоді було введено в експлуатацію Дніпропетровську Трикотажну Фабрику. Через п’ять років, у 1974 році, підприємство отримало нове ім’я, ставши Дніпропетровським Виробничим Експериментальним Трикотажним Об’єднанням «Дніпрянка».

«Дніпрянка» випускала широкий асортимент виробів із вовни, штучних та синтетичних ниток різного типу. Загалом фабрика виробляла костюми, сукні, пальта, ансамблі, жакети штани, спідниці, сарафани, сорочки та светри.

Як повідомляється у Бібліотеці українського мистецтва, ідеї виробів втілювалися у життя у чотирьох цехах і філіалі об’єднання. У першому цеху була поточна лінія виробництва купонних виробів. Цех №2 – поточна лінія виробництва напіврегулярних і комбінованих виробів. У третьому цеху було виробництво кроєних трикотажних виробів. А у четвертому – фарбувально-оздоблювальне виробництво. Філіал був спеціалізований на випуск дитячого та спортивного асортиментів.

Фабрика була відома й закордоном: зразки виробів експортувалися на міжнародні виставки у Німеччину, США, Туреччину, Польщу, Австрію тощо.

«Я в Америці придбала кілька піджаків зі штанами з цієї фабрики 30 років тому, яка була якість і крій, зараз таке не купиш. Як шкода що все повіряли», – згадує у коментарях допису пані Людмила.

Станом на 1979 рік за день створювалося близько 26 тисяч виробів. Це близько 200 моделей. На підприємстві працювало 2700 людей. Більша частина – молодь. Середній вік співробітників складав 26 років.

Як повідомив Hans Kalinin, з 1993 року підприємство було реорганізовано в Орендну Трикотажну Фірму «Дніпрянка», а вже з 1994 року та до 2012 року – це було Колективне Підприємство: Дніпропетровська Трикотажна Фірма «Дніпрянка».

Зараз доля фабрики точна невідома, користувачі фейсбук-спільноти кажуть, що наразі на території тодішньої «Дніпрянки» виробництво респіраторів різних модифікацій, а також складські приміщення.

Фото: Hans Kalinin

Нагадаємо, раніше ми писали: Від жіночого училища до торгового кварталу: які таємниці зберігає швейна фабрика у Дніпрі.

Читайте також: Унікальний пивзавод у Дніпрі: які таємниці приховувала величезна фабрика зі 100-річною історією.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version