Site icon Наше Місто

Відключення світла у Дніпрі: чи безпечно купувати м’ясо у спеку з вимкненого холодильника

Отключение света в Днепре: безопасно ли покупать мясо в жару из выключенного холодильника

У соціальних мережах зростає кількість відео, де зафіксовано непрацюючі холодильники в продуктових магазинах через перебої з електропостачанням. Це призводить до грубого порушення правил зберігання продуктів, що ставить під загрозу здоров’я покупців, адже вони ризикують придбати вже протухлі продукти. Як же намагаються впоратися з цією проблемою продуктові магазини – читайте в матеріалі «Наше місто» з посиланням на ДніпроTV.

В українських соцмережах ширяться відео, де на прилавках магазинів лежать м’які шоколадки, розтале морозиво та роздуті пакунки з сардельками. Причина псування продуктів – часті відключення світла, через які не всі супермаркети можуть підтримувати безперебійне електроживлення.

Більшість мешканців, враховуючі тривалі відключення світла, стали прискіпливіше обирати продукти.

«Слава богу випадків таких не було, щоб я купила зіпсовану продукцію. Але ти дивишся на строк придатності, це – по-перше, по-друге ти дивишся на упаковку. Тобто, якщо вона зіпсована – ти не береш її. А в супермаркетах є генератори і дякую за те, що вони дивляться за продукцією», — розповіла дніпрянка Альона.

Керівництво мережі популярних супермаркетів повідомляє, що всі магазини обладнані дизельними електростанціями або пересувними генераторами. Це дозволяє їм продовжувати роботу під час відключень світла, але з деякими обмеженнями.

Холодильне та морозильне обладнання не відключається. Швидкопсувні продукти переміщуються у спеціальні ларі та камери, які підтримують заданий температурний режим протягом 6-8 годин.

Держпродспоживслужба реагує на скарги щодо зіпсованої продукції в магазинах, проводячи перевірки.

«Під час проведення заходу перевіряються безпосередньо тільки ті питання, які зазначені були у зверненні. В разі недотримання температурного режиму ця продукція знімається з реалізації. Обов’язково перевіряється, щоб не було в реалізації протермінованих харчових продуктів. Вже за результатами перевірки вживаються заходи реагування», — пояснила Олена Лукацька, головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби області.

У разі виявлення порушень, магазинам загрожує штраф від 50 до 80 тис гривень.

«Для того, щоб продукт вважався безпечним, то при температурі в холодильнику до +4 – 5 градусів – не більше 4-х годин він вважається безпечним. Якщо це в морозильній камері, продукт зберігається при температурі не вище мінус 4 градуса – 48 годин. Якщо це повна морозильна камера. А якщо це напівпорожня морозильна камера – до 24-х годин», — розповіла Олена Лукацька, головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби області.

Деякі магазини, аби хоч якось утримати холод, заморожують пляшки з водою і перекладають їх на прилавки під час відключень. Також закривають вітрини плівками та накривають холодильники картоном.

Раніше ми писали, як зберігати продукти влітку, аби вони не зіпсувались: поради дніпрянам.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version