Skip to content

В Україні виводять з обігу деякі гроші: що робити з цими купюрами

В Україні виводять з обігу деякі гроші: що робити з цими купюрами

Вже з наступного місяця НБУ почне виводити з обігу купюри номіналом 500 гривень старого зразка. Що потрібно буде робити з цими грошима, – розповість «Наше Місто» з посиланням на сайт Національного Банку України.

З 1 серпня 2024 року Національний банк розпочинає вилучення з обігу банкнот номіналом 500 гривень зразків 2003–2007 років з метою поступової заміни їх на сучасніші банкноти зразка 2014 року та наступних років випуску. Таким чином, банкнот старого зразка буде дедалі менше, а їхнє місце займатимуть більш захищені банкноти нового покоління. Проте старі банкноти залишатимуться дійсним платіжним засобом, і громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без необхідності спеціального обміну.

Для чого проводиться заміна старих банкнот

Основна мета цієї ініціативи – поліпшити якість готівки в обігу. Банкноти номіналом 500 гривень старого зразка вже майже 18 років використовуються в обігу, з яких понад вісім років співіснують із новими банкнотами. Тому Національний банк прагне забезпечити, щоб національна валюта України була надійною і високоякісною. Громадяни повинні бути впевнені, що готівка, яку вони отримують у магазинах, банках або банкоматах, є платіжною, захищеною та високої якості.

Поступова заміна старих банкнот на нові підвищить рівень захисту і якість грошей, що перебувають в обігу, і зробить фінансові операції комфортнішими для населення. Цей процес не створить незручностей, а принесе вигоду державі, банкам, торговельним мережам і громадянам.

Як буде проходити заміна

З 1 серпня 2024 року Національний банк разом з банками поступово вилучатиме з обігу старі банкноти, зокрема:

  • банки України не видаватимуть такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;
  • Національний банк припинить підкріплювати каси банків старими банкнотами.

Отже, банкноти номіналом 500 гривень старого зразка, потрапляючи до банків, не будуть повернуті в обіг, а вилучатимуться і передаватимуться до Національного банку для подальшого перерахунку та утилізації.

Заміна старих банкнот на нові з посиленою системою захисту не вплине на готівкові розрахунки громадян. Їм не потрібно вживати додаткових заходів для обміну.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі шахраї крали гроші з банківських рахунків загиблих бійців ЗСУ: що вирішив суд.

Читайте також: Що робити, якщо банкомат не видав гроші через відключення світла.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: