Site icon Наше Місто

Хід конем: де у Дніпрі грають в шахи та навчають цьому дітей

20 липня в усьому світі відзначається  Міжнародний день шахів (англ. International Chess Day). Це – міжнародне свято, присвячене шахам, відзначається щорічно з 1966 року за ініціативою Всесвітньої шахової федерації (ФІДЕ), яка була заснована 20 липня 1924 року в Парижі – рівно сто років тому. Дніпро – місто з надзвичайними шаховими традицііями, доєднається до цієї події, пише “Наше місто”. 

Шахи – один з найбільш шанованих видів спорту в нашому місті. У 2024 році в Дніпрі вже провели більш ніж 10 чемпіонатів міста, Чемпіонат України та Фестиваль шахів.

Зазначимо, що на Чемпіонаті України з шахів серед юнаків та дівчат до 16 років, який пройшов у квітні в м. Дніпро, наші юні спортсмени вибороли 1 золоту та 2 срібні медалі.

В рамках Фестивалю шахів 2024 відбулися шахові турніри для всіх бажаючих дітей та дорослих на базах 12 загальноосвітніх навчальних закладів міста. В захоплюючих шахових змаганнях  грали понад 600 дітей та 70 батьків, серед учасників були й  2 чемпіони міста з шахів! Пройшли також сеанси одночасної гри та два міських чеміонати серед юнаків та дівчат від 2013 р. н до 2004 р. н.

У Всесвітній день шахів Дніпро долучиться до світового рекорду

Цього дня  проводяться цікаві шахові події, в тому числі – низку яскравих заходів організовує поважна шахова спільнота Дніпра.

Отже, 20 липня, у Всесвітній день шахів та на честь сторіччя ФІДЕ, шахісти з усього світу зберуться за грою, щоб встановити світовий рекорд (з перспективою включення до Книги рекордів Гіннеса) за кількістю шахових партій, зіграних за 24 години. 

Федерація шахів Дніпра  запросила усіх шанувальників на бліц (з обрахунком міжнародного рейтингу), який відбудеться у Міському шахматному клубі (Дніпро, вул.Вернадського, 27).

Крім того, для юних шахістів на базі Дитячо-юнацької спортивної школи №9 відбудуться пізнавальна лекція, а також квест-гра «Подорож країною шахів». Лекцію проведе міжнародний гросмейстер та національний арбітр з шахів Геннадій Гутман. 

А 21 липня  відбудеться 40-й (!) Кубок Федерації шахів Дніпра з рапіду (швидкої гри) серед любителів (вул. Вернадського, 27).  До участі запрошують шахістів-любителів та гравців з рівнем до 1-го  розряду включно віком від 16 років. Для того, щоб взяти участь у турнірі, треба пройти попередню реєстрацію, повідомляють у Федерації шахів Дніпра.

Цікаво знати: шахи – одна з найцікавіших та давніх ігор на землі

За легендою, шахи винайшли в Індії. Місцевий раджа, для якого вигадали таку незвичайну гру, був настільки в захваті від шахів, що запропонував будь-яку нагороду для винахідника. Той попросив, на перший погляд, дуже скромну винагороду: на першу клітинку – покласти одне зернятко. На другу – два, на третю – чотири, і так кожного разу – вдвічі більше зерняток…

Правитель спочатку був здивований нібито вкрай простим проханням. Однак після підрахунків з’ясувалося, що видати таку винагороду – неможливо. Адже на останні клітинки шахматної дошки треба було покласти стільки зерна, скільки й поготів не було у всій країні, підвладній раджі…

Тож шахмати та математика – потужна сила.

Де в Дніпрі навчають грати в шахи?

Шахи надзвичайно позитивно впливають на розвиток розумових здібностей, в першу чергу – у дітей. Тож грати в цю цікаву  гру можна вже з 6-7 років, за великого бажання юного шахматиста та його батьків.

В Дніпрі створена та існує чудова інфраструктура для занять шахами. Зокрема, грати та перемагати дітлахів та юнаків навчають у відомій дніпрянам дитячо-юнацькій спортивній школі №9 ім. міжнародного гросмейстера О. С. Мороза, яка працює на вул.Княгині Ольги, 5.

Завдяки зусиллям Департаменту гуманітарної політики виконано поточний ремонт приміщення ігрової зали Дитячо-юнацької спортивної школи № 9. Облаштовано укриття за місцем розташування школи.

Також для зручності юних дніпрян та їхніх батьків в різних районах міста працюють тренери, які ведуть гуртки з шахмат, в першу чергу – на базі навчальних закладів.

Мирон Нетребка

В школі пишаються своїми талановитими юними гравцями, які досягають визначних успіхів. Приміром, нещодавно юний шахіст з Дніпра Мирон Нетребка, вихованець ДЮСШ № 9, посів третє місце на чемпіонаті України з шахів серед спортсменів до 8 років з бліцу, який відбувся в травні у м.Вінниця.

Також дитячі шахові секції є у ​​міському шахово-шашковому клубі (вул. В. Вернадського, 27). У клубі також проводяться турніри вихідного дня, в яких може взяти участь будь-хто.

Шаховий турнір “Кубок Лівобережжя”

Юні дніпряни можуть навчатися та грати  у шанованій шаховій школі, яка працює на житловому масиві Придніпровськ (вул. Космонавтів, 8).  В червні тут відбувся шаховий турнір “Кубок Лівобережжя”, організований за сприяння департаменту гуманітарної політики міськради Дніпра та Федерації шахів Дніпра зусиллями команди народного депутата України Дмитра Кисилевського.

“Інтерес то турніру зростає. наші шахові турніри поступово перетворюється на місце зустрічі та спілкування розумних талановитих людей, – повідомив Дмитро Кисилевський за підсумками турніру. – Молоді розумники, які грають в шахи на наших турнірах, дуже скоро визначатимуть життя нашого міста й усієї країни. А дорослі, які теж приходять взяти участь у шахових баталіях, залюбки тут діляться досвідом.

Окрема подяка – Шаховій школі Придніпровськ…. Раніше такі змагання пройшли на масивах Клочко, Лівобережному та Райончику. Ми продовжимо цей проєкт із залученням всіх мікрорайонів Лівого берега. Якщо десь вже є ініціативна група – запрошуйте”

Шахматний табір – для юних гросмейстерів

Літо – час канікул для відпочинку, втім для юних шахістів – це сезон улюбленої гри. Просто зараз у ДЮСШ №9  триває “Шаховий табір” для дітей, започаткований за ініціативи департаменту гуманітарної політики міської ради Дніпра.  Хлопчики та дівчатка не лише здобувають нові знання та відпрацьовують навички гри в шахи, а й весело проводять час.

Зміни у межах “Шахового табору” – кожного тижня до участі  запрошують дітей віком від 7 до 16 років,  розповідає тренер-викладач Лариса Борзова, попередньо потрібно пройти реєстрацію.

Заняття відбуваються в дві зміни, з дітьми працюють досвідчені талановиті педагоги. Зазначимо, що спортивна школа має облаштоване укриття.

“Якщо ви помітили в дитини здібності до логічного мислення, цілеспрямованість, спортивний азарт, приводьте її до шахової школи №9!” – зазначають тренери. 

Учасники Фестивалю шахів

А нещодавно тренери та вихованці спортивної школи №9 взяли найактивнішу участь у щорічному Фестивалі шахів.

Лариса Борзова

–  Шахи – це не лише інтелектуальна гра, але і відмінний спосіб розвивати логіку та стратегічне мислення, – розповідає  Лариса Борзова, тренер-викладач спортивної школи №9. –   Хочете навчитись грати у шахи, займатись інтелектуальним видом спорту – приходьте до спортивної школи №9!

Шахи розвивають інтелект та тренують пам’ять: грайте у будь-якому віці!

Цікаво дізнатись: вкрай позитивний вплив гри в шахи на інтелект людини, як в дитинстві, так і в поважному віці, доведено теоретично і підтверджено практично. 

Завдяки шаховим заняттям відбувається розвиток та тренування логічного та стратегічного мислення, аналітичних здібностей, пам’яті. 

Дорослим шахи допомагають підтримувати свої розумові здібності в тонусі, дозволяють відточувати набуті раніше навички. 

При цьому почати вивчати шахову гру ніколи не пізно. В сучасному світі це зробити так просто, як ніколи раніше, адже  завдяки Інтернету доступний увесь обсяг шахових знань, накопичений століттями.

Партія відбудеться за будь-якої погоди

Алея гравців в шахи  – справжня цікавинка Дніпра. Усім дніпрянам, в першу чергу – людям старшого віку добре відома ця локація в парку ім.Тараса Шевченка, де регулярно зустрічаються та грають у шахи поважні дніпряни. Ані спекотна погода, ані прохолодна осінь не стануть на заваді грі. 

Алея гравців в шахи

Шахматні партії відбуваються просто неба вже багато років. Докладніше про це – у відеосюжеті продакшн-студії Нашого міста

А молодь обирає шахи онлайн

Дійсно, якщо люди старшого віку надають перевагу грі на дошці із реальним суперником, то молодь залюбки грає у шахи онлайн. Для цього існує безліч різноманітних програм, сайтів та мобільних застосунків, тож грати можна як з компьютера, так і зі смартфона.

Богдан, студент НТУ ДП, грає в шахи онлайн

– Я надаю перевагу популярному та відомому сайту Сhess.com та LiChess.org, –  ділиться з нами досвідом онлайн-гри в шахи Богдан, студент Національної політехніки. – Є багато інших зручних та доступних вебресурсів.Суперником в онлайн-грі може бути людина з будь-якої країни світу, мова не має значення, головне – вміння грати.

Приміром, регулярно граю в шахи через Інтернет з моїм дідом, який зараз знаходиться в іншій країні: попри відстань – граємо із задоволенням!

Крім того, можна відшліфовувати власні навички, граючи в шахи з комп’ютером. Той самий випадок, коли машина та штучний інтелект не гарантовано переможе людину, а скоріше навпаки. В такому форматі попередньо треба обрати рівень складності та колір фігур, якими гратимеш. 

– Такі короткі партії дозволяють перезавантажитись, відволіктись, розім’яти мозок, – розповідає хлопець: – А загалом шахи – надзвичайна гра, яка розвиває мислення, вміння швидко та точно прораховувати комбінації, формує навички багатозадачності: адже граєш одразу багатьма фігурами та маєш контролювати стан справ на всій площині шахматної дошки….

Тож усім дніпрянам – юним гравцям та їхнім батькам, і дорослим шанувальникам шахів, і людям поважного віку – радимо опановувати  шахи та отримувати інтелектуальну насолоду від цієї вкрай цікавої та невичерпної гри!

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version