Site icon Наше Місто

На Дніпрі починають з’являтися нові острови

В межах Дніпропетровської області, на річці Дніпро, почали з’являтися нові острови. Наразі їх формування вивчають науковці, – передає «Наше Місто» з посиланням на фейсбук-сторінку Катерини Колесникової.

Співробітники наукового відділу, Вадим Стефанський та Олександр Пономаренко, провели польові дослідження на Дніпрі, де вивчали процеси формування нових островів та колоніальних поселень водно-болотних птахів у заповіднику.

Під час експедиції вони зафіксували нові контури новоутвореного острівця між островом Кам’янистий та лівим берегом Дніпра. На цьому острівці були виявлені рідкісні види птахів, занесені до Червоної книги України: крячок малий та кулик-сорока.

На великих територіях, таких як Обухівська заплава та Таромський уступ, великих колоній не зафіксували. Вчені пояснюють це наслідками потужних повеней 2023 та 2024 років, які пошкодили водну рослинність. Це, у свою чергу, зменшило кількість місць для гніздування чорного та білощокого крячків. Проте, невеликі колонії все ж залишилися, що свідчить про те, що крячки не покидають заповідник.

Також були проведені спостереження за слідами на новоутвореному острівці, де виявили присутність чапель, куликів, мартинів, бакланів, качок і навіть кабанів.

Крім того, вчені провели малакологічні та седиментологічні дослідження, виявивши закономірності розподілу раковинного матеріалу в пригирловій частині однієї з проток в Орільських плавнях.

Фото: фейсбук-сторінка Катерини Колесникової.

Нагадаємо, раніше ми писали: Бачив зародження життя на Землі:  як на Дніпропетровщині виглядає один з найстаріших у світі вулканів.

Читайте також: 150 тисяч гектарів Каховського водосховища вкрилось густим лісом: еколог з Дніпра про нову екосистему.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Фотогалерея

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version