Skip to content

Чому Україну накрила надзвичайна спека: пояснення синоптиків

Ксенія Куземко

Почему Украину накрыла чрезвычайная жара: объяснение синоптиков

В Україні панує нестерпна спека, стовпчики термометрів сягають позначки 41 градус. Лише в західних та східних областях можливі короткочасні дощі, але й вони не принесуть значного полегшення. Синоптики попереджають: спека протримається щонайменше тиждень. Звідки ж така аномальна спека в Україні і чого слід очікувати далі – читайте в матеріалі «Наше місто» з посиланням на ДніпроTV.

Жарке повітря охопило більшість регіонів країни. Цьогорічний липень шокує рекордно високими температурами. На вулицях справжня сауна, важко дихати.

Жителі Дніпра стверджують, що не пам’ятають такого спекотного літа вже багато років. Рятуючись від спеки, люди поспішають до водойм та ховаються у тіні парків.

Синоптики прогнозують, що сильна спека в Україні триватиме протягом наступного тижня.

“Пік спеки припадає на 15 число. Ось з 12 по 15 найспекотніше буде на Дніпропетровщині. За цей період от максимум 38. Знову ж таки, це температура в тіні”, – повідомляє начальник Дніпропетровського регіонального центру гідрометеорології Василь Гринчак.

Експерти прогнозують, що спека, яка спостерігається зараз, стане нормою для літніх місяців в Україні. Це пов’язано зі змінами клімату, які призводять до поступового підвищення температур.

“До аномальних, насправді аномальних температур, ми ще не дійшли, тому що аномальні температури будуть, коли температура в тіні буде близько 40 градусів. А таке, на жаль, можливо і наші кліматологи це прогнозують, що до 2030-40 року ми можемо отримати ще більшу спекотну літню погоду, коли температура буде до 40 градусів влітку і це вже не буде якимось унікальним явищем”, – розповідає декан факультету природничих наук НаУКМА Євген Хлобистов.

Дніпропетровщина цього літа пережила справжнє випробування спекою. Фахівці зафіксували аж 3 температурних рекорди, коли стовпчик термометра сягнув позначки 38,4 градусів. На жаль, подібна спека очікується й у наступні літні місяці.

“Перша половина серпня така ж спекотна, як друга половина липня, тобто ось цей період. На спад вже можу піти з другої половини серпня. В синоптичних ситуаціях може скластися і по іншому і може процес розвинутися раніше, але в нас взагалі і серпень і, ну, майже весь вересень – це літні місяці”, – каже Гринчак.

Фахівці стверджують, що спекотне повітря, яке зараз панує в Україні, прибуло з Африки. До того ж, його посилює антициклон, який розташувався над нашою країною і не дає прохолодному та вологому повітрю прорватися.

Раніше ми писали, японський кондиціонер без електрики: як охолодитися, коли немає світла.

Категорія: Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: